ANEX Grubu Almanya'daki hedeflerine nasıl ulaşacak?

ANEX Grubu Almanya'daki hedeflerine nasıl ulaşacak?

ANEX Tour Almanya ve Doğu Avrupa Müdürü Murat Kızılsaç, grubun Almanya pazarında nasıl büyük oyuncuların arasına katılacağına dair yol haritasını açıkladı.


Turizm Güncel – Dış Haberler

Almanya'da ANEX Tour, Öger Tours, Bucher Reisen ve Neckermann olmak üzere 4 tur operatörü markasıyla faaliyette olan ANEX Grubunun bölgedeki tepe yöneticisi Murat Kızılsaç, Ticaret Müdürü Gaspare Accetta ile birlikte şirketin hedefleri hakkında Alman iş ve turizm dergisi fvw'ye açıklamalarda bulundu.

Bu yıl hem Neckermann'ı tekrar hayata döndüren hem de Antalya merkezli Mavi Gök Hava Yollarını kuran ANEX Grubu, Almanya'nın büyük oyuncularının arasına girmeyi hedefliyor. Kızılsaç ve Gaspare, fvw'nin sorularını yanıtladı.

"Almanya pazarını anladık"

Fvw: Almanya pazarında 2016 yılında girdiniz ancak o zamandan bugüne tekrar eden problemler yaşandı. Bu yaz sezonu sizin için nasıldı?

Murat Kızılsaç: Aslında zamanlamamız kötüydü, küçük bir Türk şirketiydik ve beklentilerimiz çok da büyük değildi. Anxcak şimdi Almanya pazarını anladık ve Türkiye'deki merkez ofis harikalar yaratmamızı bekliyor.

2020 çok iyi başlamıştı ve şubat ayında geldiğmizde 2019 rakamlarını yakalamıştık. Ancak pandemi geldi. Bu yıl ise oldukça mutluyuz. Eylül sonu itibariyle 2021'in rakamlarını ikiye katklamış olacağız. Kış döneminde ise misafir sayımızın yüzde 20 artmasını bekliyoruz.

Fvw: Yakın zamanda Almanya'da karlı bir şirket durumuna gelecek misiniz?

Murat Kızılsaç: Evet doğru. İçinde bulunduğumuz mali yılda olumlu bir sonuç bekliyoruz.

"ANEX karlı bir şekilde çalışmaya devam ediyor"

Fvw: Peki Grubun finansal durumu nasıl? Rusya ve Ukrayna pazarlarındaki açığın grubu olumsuz etkilemesi muhtemel mi?

Murat Kızılsaç: Sabah kalktığınızda misafirlerinizin yüzde 50'sinin olmadığını görüyorsunuz. Buna rağmen ANEX karlı bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna'dan hala 1,2 milyon misafir var. Rezervasyon sayısı az ama misafir başına gelir daha yüksek.

Fvw: Peki ANEX Almanya merkezden ne kadar bağımsız?

Murat Kızılsaç: ANEX Grubunun her kaynak pazar için ayrı bir stratejisi var. Çünkü her pazarda talep farklı. ANEX Grubu içinde her pazar kendinden sorumludur ancak gerektiğinde paket hizmetlere erişebilir. Bu hızlı hareket etmemizi sağlıyor.

"Ürün ve DMC farklılığına gitmeliyiz"

FVW: Bu, farklı incoming acentelerini kullanabileceğini anlamına mı geliyor?

Murat Kızılsaç: Bu önceden böyle değildi ama şimdi birbiri ile rakip firmalarımız var. Bu nedenle ürün farklılığına gitmemiz ve farklı DMC'lerle çalışmamız gerekiyor.

Fvw: Orta vadede, örneğin 5 yılda ne kadar başarılı olmayı isterdiniz?

Murat Kızılsaç: Müşteri sayısı veremem. Ancak Almanya paket tur pazarında yüzde 20 paya ulaşmak istiyoruz.

Fvw: ANEX Grubu şu anda Almanya'da 4 markayla faaliyette. Bu markaları birbirinden nasıl farklılaştırmayı planlıyorsunuz?

Gaspare Accetta: Thomas Cook'un markaları 10 yıllardır piyasadalar ve çok değerliler. Müşteriler bu markaları yakından tanıyor. Onları canlandırmak artık bizim elimizde.

"Her segmentte ürünü pazara sunuyoruz"

ANEX Grubu bütçeliden lükse kadar her segmentte ürünü pazara sunuyor. Marka Türkiye'de çok güçlü. Ancak Almanya'da farkındalığı artırmamız için daha fazla çalışmalıyız. Grubun Almanya'daki cirosunun yüzde 50'sini, ANEX üzerinden yapıyoruz.

Neckermann Travel geleneksel olarak aileleri ve yaşlıları hedefliyor. Neckermann'ın çalıştığı oteller yüzde 90'ın üzerinde tavsiye oranına ve iyi bir fiyat-kalite dengesine sahip olmak zorunda.

Bucher bizim son dakika markamız. Burada kısa vadeli satışlardan kar elde ediyoruz.

Öger Tours deniz-kum-güneşin yanında Türkiye ve Doğu uzmanı güçlü bir marka. Bu farklılıkları sadece dışarıya göstermekle yetinmeyip, içeride de yaşamalıyız. İyi yolda gidiyoruz.

"Neckermann'ın sadece markasını satın aldık"

Fvw: Neden Neckermann'ı bu yaz sezonunun hemen başında tekrar faaliyete aldınız?

Murat Kızılsaç: ANEX, Öger ve Bucher'den bir ay sonra Neckermann markasını satın aldı. Dikkat edin, sadece markayı satın aldı. Bu nedenle orada çok fazla geliştirme işi vardı. Diğer iki şirkette hala personel ve know-how vardı. Satın almanın üstünden birkaç ay geçtikten sonra da zaten korona salgını başladı ve biz Neckermann'ı bekletmek zorunda kaldık.

Fvw: Ve kısa süre sonra Neckermann'ın yönetimi değişti?

Murat Kızılsaç; Evet, başlangıçta Michael Nickel iyi bir danışmandı, bir ürün adamıydı. Şimdi ise ANEX'i daha önceden tanıyan, gözü satış ve pazarlamada olan Carsten Burgmann gibi bir isim var.

“Neckermann seyahat acenteleri ile büyüdü, yine onlarla büyüyecek”

Fvw: Seyahat acenteleri Neckermann'a karşı çekimser davrandığı için mi bu tercihi yaptınız?

Gaspare Accetta: Bence isteksizlik, onları çok uğraştıran Thomas Cook'un iflasından kaynaklanıyor. Araştırmalar, misafirlerin yüzde 70'inin Neckermann'dan rezervasyon yapabileceğini gösteriyor. Neckermann Almanya'da TUI'nin ardından en bilinen ikinci marka. Neckermann seyahat acenteleri ile büyüdü ve bu yine mümkün.

“Neckermann’ın satış yapısı genişleyecek”

Fvw: Neckermann seyahat acentelerinin güvenini nasıl kazanacak?

Gaspare Accetta: Diğer markaların gittiği yoldan giderek. Acentelerle daha fazla bağlantı kurmalı ve onları daha fazla dinlemeliyiz. Çünkü turizm insanlarla yürüyen bir iş kolu. Ziyaretler, info turlar ve aile gezileri ile bunu şimdiden yaptık. Orta vadede şirket içi satış yapısını genişletmek ve yeniden yapılandırmak istiyoruz. Teknik alt yapımızın da optimize edilmesi gerekiyor. Minimum yüzde 10 komisyon sistemimizi birkaç yıldır devam ettiriyoruz.

Tüketici odaklı reklamlar artacak

Murat Kızılsaç: Ve 2023 yılında daha fazla tüketici odaklı reklam yapacağız. Bu nedenle misafirler aktif olarak ofislere gidecek ve direkt Neckermann'ı soracak. Biz biraz geleneksel kafalıyız. Seyahat acenteleri ile iş yapmaya kesinlikle inanıyoruz.

Gaspare Accetta: Reklamlara ilk olarak Kuzey Ren-Vestfalya'da başlamak istiyoruz. Çünkü en büyük seyahat acentesi yoğunluğuna sahip olduğumuz yer orası. Dahası sonra ülke genilen yayacağız reklamları.

“4 bin 500 acentenin yüzde 70’i bizi aktif olarak satıyor”

Fvw: Şu anda kaç tane seyahat acentesi ile çalışıyorsunuz?

Gaspare Accetta: Yılın başlangıcından bu yana 400 acente ekledik. Bu da şu anda çalıştığımız acente sayısının 4 bin 500'e ulaşması anlamına geliyor. Ancak önemli olan bunların ne kadarının bizi aktif olarak sattığı. Bu oran da yüzde 70.

Azur Air Almanya ile Mavi Gök’un durumları farklı

Fvw: ANEX Grubu Azur Air ile Almanya'da başarısız oldu. Neden şimdi Mavi Gök ile tekrar şansını deniyor?

Murat Kızılsaç: İkisinin arasında çok büyük fark var. Azur Air Almanya merkezli bir hava yolu şirketiydi. O dönem pazarın buradaki karmaşık yapısını hafife aldık. Mavi Gök ise Türkiye merkezli ve sadece oradaki ticari riskleri taşıyor. Azur Air sadece Almanya için uçuyordu Mavi Gök ise tüm operatörler için her ülkeye uçuş yapacak. Bize ise sadece koltuk verecek. Biz onlarla sadece fiyatı uygun bulursak uçacağız. Bağımsızız yani. Mavi Gök ile 2023'te 6-7 ülkeden Almanya'ya uçmak istiyoruz.

“Önümüzdeki yaz sezonu fiyatları için kesin bir tabloya sahip değiliz”

Fvw: Fiyatlar ne yönde gelişecek?

Murat Kızılsaç: Kış döneminde fazla bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Fiyat artışları büyük oradan hava yolu şirketlerinden kaynaklanıyor. Oteller fiyatlarında çok büyük artışlar yapmıyor. Otellerle kontratlar enerji maliyetleri ve enflasyon düşük iken yapıldı. Ancak önümüzdeki yaz sezonu fiyatları için kesin bir tabloya sahip değiliz. Yaz dönemi için otel satın alımları henüz tamamlanmadı.

Fvw: Bu nedenle iyimser olmalı mıyız?

Murat Kızılsaç: Çok fazla endişeli değilim. İnsanlar en azından ilk başlarda tatillerinden feragat etmeyecek. 2023'ün, son dakika yılı olacağını düşünüyorum ki bu Bucher Reisen için çok iyi. Tatil artık lüks değil bir ihtiyaç. İnsanlar belki daha az tatile gidecek veya daha kısa süre kalacak ama tatile çıkmaya devam edecek.



Bu Haber 23.09.2022 - 11:17:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.