Anayasa Mahkemesinden kıyılarla ilgili önemli karar

Anayasa Mahkemesinden kıyılarla ilgili önemli karar

Anayasa Mahkemesi, çevre kıyıların korunmasına yönelik düzenlemelerin bazı alanlarda uygulanmamasını öngören kanun hükümlerini iptal etti.


Anayasa Mahkemesi çevre ve kıyıların korunması yönünde önemli bir karar aldı. Mahkeme, CHP’nin 3621 Sayılı Kıyı Kanunu'na 7162 Sayılı Kanun'un 7. Maddesiyle eklenen ek 2. madde ve ekli (1), (2), (3) ve (4) numaralı krokiler ile listelerin iptali istemiyle yaptığı başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, çevre ve kıyıların korunmasına yönelik kanunların bazı alanlarda uygulanmamasını öngören söz konusu düzenlemeleri, anayasaya aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, bu düzenlemelere ilişkin yürürlüğün durdurulması taleplerinı ise reddetti.

Yüksek Mahkemenin kararında kıyılarda, sahil şeritlerinde doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin olarak getirilen sınırlayıcı hükümler ile bu alanların doğal servet ve kaynak olarak korunmasında ve kullanılmasında öncelikli olarak kamu yararının amaçlandığı belirtildi. Kararda, bu konuda mevcut yasal düzenlemelerden farklı düzenleme getirilmesinin mümkün olduğu ancak yapılacak düzenlemelerin Anayasada belirtilen esaslara aykırı olmaması gerektiği kaydedildi.

AYM’nin kararında, ‘’Devletin gözetim ve denetim görevini yerine getirmesini sağlayacak kurallara yer verilmeksizin belirli alanlardaki yapılaşmaların Kanun'daki sınırlamalardan istisna tutulması, Anayasa'nın 43. ve 56. maddelerinde belirtilen kıyı ve çevrenin korunmasına ilişkin hükümlerin uygulanma imkanını ortadan kaldırdığı gibi hukuki belirsizliğe de yol açmaktadır. Söz konusu belirsizliğin ortadan kaldırılması, devletin gözetim ve denetim yükümlülüğünün yerine getirilebilmesi için kurallara konu yerlerde Anayasa'da öngörülen ilkelere uygun yasal düzenleme yapılması zorunludur.’’ ifadelerine yer verildi



Bu Haber 25.07.2019 - 08:35:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.