Amsterdam, aşırı turizme karşı hangi önlemleri aldı?

Amsterdam, aşırı turizme karşı hangi önlemleri aldı?

Her yıl milyonlarca turistin akınına uğrayan Hollanda'nın Amsterdam kenti, aşırı turizmden korunmak için radikal değişikliklere gidiyor.


TurizmGüncel – Dış Haberler

Özgürlük ve hoşgörü kenti olarak bilinen Amsterdam, artık turistleri istemiyor. Nedeni ise Amsterdam yerlilerinin her yıl kente akın milyonlarca turist yüzünden kendilerini kuşatılmış hissetmeleri.

‘’Kentin üzerinde büyük bir baskı var’’

Amsterdam'ı geleceğe uyarlama sürecine katılan OMA adlı mimarlık şirketinin ortağı Ellen van Loon, ''Kentin üzerinde büyük bir baskı var'' diyor. CNN Int'e konuşan Loon, ''Venedik'e dönmek istemiyoruz. Şu anda Amsterdam'ın çok sevilmesinden dolayı kente turist akını yaşanması problemi ile karşı karşıyayız.'' ifadelerini kullandı.

Hollanda turizmden yılda 82 milyar euro kazanıyor

Hollanda'nın turizmden yılda 82 milyar euro gelir elde ettiğini ve bunun olumlu bir şey olduğunu ifade eden Ellen van Loon, ancak ziyaretçi akınının Amsterdam gibi kozmopolit bir kentin ruhunu öldürdüğüne dikkat çekiyor.

2030’da 42 milyona çıkacağı tahmin ediliyor

Avrupa'daki pek çok şehir gibi Amsterdam da ucuz uçak bileti alara kent gelen ve belli noktalarda adeta sele dönüşen insan yığınlarında yakayı kurtarmak istiyor. Pek çok şehir buna karşı mücadele ederken, 2018 yılında 18 milyon Amsterdam'ın ziyaretçi sayısının 2030 yılında 42 milyon çıkacağı tahmin ediliyor. Bu sayı, Amsterdam nüfusunun tam 50 katı.

Turizm ofisi reklamları durdurdu

Bu nedenle Amsterdam turizm ofisi, kenti bir turizm noktası olarak tanıtan reklamları durdurma kararı aldı. Ofisin hazırladığı ''Perspektif 2030'' başlıklı raporda, artık destinasyonun tanıtımından ziyade, destinasyonun yönetimine odaklanılacağı kaydedildi.

Tedbir alınmazsa...

Hazırlanan raporda, aşırı turizme karşı tedbir alınmaması durumunda Amsterdam'ın yaşanabilirliğinin ciddi şekilde etkileneceği uyarısı yapılıyor.

Turizm ofisi önlemler alıyor

Amsterdam Turizm Ofisi, Amsterdam'daki yığılmanın önüne geçmek için birtakım tedbirler alıyor. Eğlence ve konaklama merkezlerini sınırlamak ve bazılarını kapatmak, sorun çıkaran ziyaretçi gruplarını reddetmek ve Amsterdam'a gelen ziyaretçileri ülkenin başka noktalarına yaymak bunlardan bazıları.

‘I Amsterdam’ gitti, ‘Çok Kalabalığız’ geldi

Geçtiğimiz yıl Rijksmuseum'ın önündeki 'I Amsterdam' tabelası kaldırıldı ve yerine sınırlı bir alanda yaşayan kalabalıklar çizilerek ziyaretçilere mesaj verilmeye çalışıldı. Bu tabela, gezginleri şehir merkezinden uzaklaştırmak için az bilinen bir mahalleye taşındı.

Laleyi de etkiledi

Amsterdam'a yaşanan ziyaretçi akını kentin önemli sembollerinden laleyi de etkiledi. Selfie çeken turistler lale bahçelerine zarar veriyor ve onları eziyor. Amsterdamlılar, bunun önüne geçmek için ''yapılacaklar-yaılmayacaklar'' listesi hazırlayarak rehberlerin eline tutuşturmuş ve şöyle yazmış, ''Çiçeklerin tadını çıkarın ama gururumuzu incitmeyin'' Hatta bazı çiftçiler lalelerini turistlerden korumak için arazilerinin etrafını çitlerle çevirdi.

Red Lights turları yasaklandı

Amsterdam yöneticileri, turistleri kent merkezinden uzak tutmak için birtakım yasaklar da getirdi. Örneğin seks işçilerinin bulunduğu Red Lights District'e tur düzenlenmesini yasakladı. Söz konusu yasak 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girecek.

Merkezde turistik mekanlar açılamayacak, evler Arbnb’ye kiralanamayacak

Yine alınan tedbirler kapsamında, kent merkezinde turistlere yönelik mekan açılışı ve bölgede Airbnb aracılığıyla evlerin kiraya verilmesi yasaklandı.

Seks işçiliği ve esrar serbest olduğu için ‘Özgürlükler Şehri’ olarak anılıyor

Amsterdam'ın popülaritesinde pek çok faktör olsa da, önde gelen faktörün 'özgürlükler şehri' olarak tanımlanmasından geldiği biliniyor. 'Özgürlük şehri' tanımı ise, seks işçiliğinin ve belli oranda esrar tüketiminin serbest olmasından geliyor. Uyuşturucu teknik olarak yasak olsa da, beş gramdan daha az uyuşturucuya sahip olanlar ile ilgili işlem yapılmıyor. Hollanda aynı zamanda, eşcinsel evliliğe izin veren ilk ülke olma özelliğini taşıyor.

‘’Sevdiğiniz şehri öldürüyorsunuz’’

Amsterdam'ın dünyanın en popüler 100 şehir destinasyonu arasında 23. sırada olduğunu belirten Van Loon fears, ''Ancak her yıl artan sayıda gelen turistler, sevdikleri Amsterdam'ı öldürüyorlar.'' diyor.



Bu Haber 25.05.2019 - 12:19:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.