Almanya'nın 'karantina' kararı mahkemeden döndü

Almanya'nın 'karantina' kararı mahkemeden döndü
Türkiye'de son 48 saat içinde yapılan Covid-19 testlerini kabul etmeme kararı alan ve karantinaya alıncaklar arasına Türkiye'den gidenleri de ekleyen Almanya'nın kararı mahkemeden döndü.

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Yüksek İdare Mahkemesi'nin, Robert Koch Enstitüsü'nün son 48 saat içinde Türkiye'den test yaptıranların sonuçlarını tanımayacağına ilişkin kararını kaldırdığı bildirildi.

Almanya 80’i aşkın ülkenin testlerini kabul ediyor

Sözcü gazetesinden Ali Gülen'in haberine göre, AB dışı ülkelerden gelenlerin son 48 saat içinde yaptırdığı testlerle ilgili görüşünü açıklayan Robert Koch Enstitüsü, AB üyesi ülkelerden ve 80'i aşkın ülkeden gelenlerin testlerini kabul edeceğini ve bunların karantinaya alınmayacağını duyurmuştu. Testi kabul edilmeyecek ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

16 Haziran’da güncellenen karara göre Türkiye’den Almanya’ya gidecek olanların karantinaya alınması gündemde. Zira Almanya riskli bölge olarak kabul ettiği Türkiye’de yapılan Covid-19 test sonuçlarını geçerli saymıyor. Ancak mahkeme olaya farklı bakıyor.

“Karantina şartı yanlış”

Türkiye'ye karşı bu tavır ve AB dışından gelecek herkese karşı karantina şartı ise mahkemeden döndü. Yani hükümet ile yargı, bu konuda ikiye bölünmüş durumda.

Türkler'in yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Yüksek İdare Mahkemesi, 72 saatten fazla AB dışı bir ülkede kalıp sonra Almanya'ya gelenlerin “otomatikman ev karantinasına alınmasının” yasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Tayland'dan dönen çocuklu bir ailenin başvurusu üzerine verilen karara itiraz yolları kapatılırken, gerekçe olarak, “Böyle bir ev karantinası herkes için uygulanamaz. Uygulanması için, hastalık yoksa da kesin ve belirli bir şüphe olması gerekir” ifadesi kullanıldı.

Kritik mahkeme kararı

5 Haziran tarihli Oberverwaltungsgericht NRW (OVG- Beschl. V. 5.6.2020, Az. 13 B 776/20.NE) kararı, başka ülkedeki virüslü sayısının ya da yüksek hasta sayısının, otomatikman karantina için geçerli olamayacağını belirtti.

Mahkeme, eyalet hükümetine yasayı düzeltmesi ve “Hangi durumlarda karantina uygulanacağının belirlenmesi için” süre verdi. Ancak bu karara dayanarak insanlar döndüklerinde, kendileriyle ilgili bir şüphe olmadığı gerekçesiyle karantinada kalmak zorunda kalmayacak. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin aldığı kararın bir benzerini bir süre önce Aşağı Saksonya Eyalet Mahkemesi de vermişti.

''Türklere emsal olacak''

Almanya’da yaşanan bu gelişmeler ile birlikte Türkiye’den Almanya’ya dönüş yapanların karantina altına alınmasının da önüne geçişmiş oldu.

Şimdi örnek olan bu kararla, insanlar örneğin Türkiye'den geldiklerinde karantina yükümlülüğünden kurtulabilecek. Üst mahkeme kararı, diğer mahkemeler için de emsal olacak.



Bu Haber 19.06.2020 - 12:39:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.