Almanya'dan 500 milyar euroluk destek paketi

Almanya'dan 500 milyar euroluk destek paketi
Almanya, koronavirüs nedeniyle zorda kalan şirketlere destek olmak amacıyla 500 milyar euroluk destek paketi oluşturdu.

500 milyar euroluk kredi ayırdı

Almanya, koronavirüsün ekonomik etkilerini ortadan kaldırmak için büyük bir destek paketi hazırladı. Oluşturulan destek paketinin detayları, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier tarafından kamuoyuna açıklandı.

Paylaşılan detaylara göre hükümet, iflasları önlemek için Alman Kalkınma Bankası (KfW) üzerinden 500 milyar euroluk bir destek paketi oluşturdu. İlk planda 20 milyar Euro’nun hazır tutulduğunu belirten Maliye Bakanı Scholz, KfW’nin vereceği kredilerde, “Bir üst sınır yok” dedi.

''Dünya ticareti ve nakit akışı sekteye uğradı''

Hürriyet gazetesinden Celal Özgen'in haberine göre Bakan Scholz, ''Büyük sorunların üstesinden gelmemiz gerekiyor. Dünya ticareti ve mal akışı sekteye uğradı. Okullar kapandı, fuarlar iptal. Bu kriz hepimizi etkiliyor. Öyle seyirci kalamayız. Krediler hızlı ve bürokratik engeller olmadan tahsis edilecek. Böylece iş yerleri de güvenceye alınacak. 2008 finansal krizinden şu andaki durum için dersler çıkardık. Bu krizle mücadele edecek mali güce sahibiz.'' dedi.

Limitsiz kredi programı uygulanacak

Çalışanları ve şirketleri korumak için tüm önlemleri aldıklarını kaydeden Scholz, ''Ekonomiyi desteklemek için elimizdeki tüm imkânları kullanacağız. Çalışanları ve şirketleri korumak için gerekli tüm önlemleri alıyoruz. Ödemelerde ertelemeler dahil, şirketlere vergi indirimi getireceğiz. Limitsiz kredi programı uygulayacağız. Salgının ekonomik etkisini azaltmak için hükümet şirketlerden hisse alma ihtimalini de göz ardı etmiyor. Koronavirüse karşı tüm silahları masaya koyduk. Bizim ekonomik olarak karşılaşacağımız sorunlardan daha güçlü olduğumuzu göstereceğiz.” diye konuştu.

''Şirketler ve çalışanlar için geniş bir koruyucu kalkan oluşturuyoruz''

Ekonomi politikasının en temel hedefinin bu gibi durumlarda güvensizliği otadan kaldırmak olduğunu belirten Olaf Scholz, ''Alman KfW Bankasında yaklaşık 500 milyar Euro ekonomiyi desteklemek için hazır. Şirketler ve çalışanlar için geniş bir koruyucu kalkan oluşturuyoruz. Gerekirse teşvikler tekrarlanacak. Gerekirse stratejik öneme sahip şirketlere devlet sermaye katılımında bulunabilir ve devletleştirebilir. Özellikle ilaçları Asya’dan ihraç eden ilaç sanayisine destek çıkarak yeniden bağımsızlığı sağlayacağız. Almanya’da kullanılan ilaçların yüzde 80’i Çin ve Hindistan’dan geliyor.” ifadelerini kullandı.

Parlamentoda 'kısa mesai' düzenlemesi

Scholz, açıklamasının devamında şunları ifade etti:

''Şirketlere mali yardımlarda önce kefaletler ve KfW üzerinden krediler ödenecek. Kısa vadeli ödeme sorunlarında krediler verilecek ve kısa mesai parasında kolaylık sağlanacak. Kısa mesai parasının kolaylaştırılması yasası ise cuma günü parlamentoda oy birliğiyle onaylandı. Buna göre çalışanların yüzde 10’unun kriz nedeniyle işini kaybetme tehlikesi olan iş yerleri, nisan ayından itibaren İş Ajansı’na kısa mesai başvurusunda bulunacak. İş Ajansı, kısa mesai çalışanların net maaşının yüzde 60’ını, çocuklu olanların yüzde 67’sini ödeyecek. Ayrıca tüm sosyal sigorta primleri İş Ajansı tarafından karşılanacak. Bu uygulamaya kiralık işçiler de dahil edilecek.''



Bu Haber 14.03.2020 - 13:26:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.