Almanya’da vergiler hava trafiğini olumsuz etkiliyor
Almanya’da hava yolu vergilerinin artırılması nedeniyle hava trafiğinin olumsuz etkilendiği ve bazı hava yolu şirketlerinin uçuşlarını iptal ettiği belirtiliyor.

Turizm Güncel – Dış Haberler
Son yıllarda Almanya'da hava yolu ulaşımı giderek daha pahalı hale gelirken, yolcu trafiği pandemi sonrası dönemde yavaş toparlandı. Bu durumda özellikle artan yerel maliyetler ve hava yolu vergilerinin etkisinin büyük olduğu belirtiliyor.
Federal Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan bir rapora göre, Almanya'daki yerel maliyetler 2019-2024 yılları arasında Avrupa ortalamasından çok daha fazla arttı. Özellikle 2024 yılında hava yolu vergisi önemli ölçüde yükseltildi. Bu durum, bazı hava yolu şirketlerinin Almanya'dan uçuşlarını iptal etmesine yol açtı. Raporda, Almanya'daki hava trafiği için yerel maliyetlerin yüzde 38 oranında artış gösterdiği, Avrupa ortalamasında ise bu oranın yüzde 26 olduğu belirtiliyor.
Raporda ayrıca, zayıf ekonomi, iş seyahatlerinin dijital toplantılarla azalması ve iç hatlarda tren kullanımının artmasının da hava trafiğini olumsuz etkilediği ifade edildi. Pandemi öncesi seviyeler ile karşılaştırıldığında, 2024'te yolcu sayılarının Almanya'da yüzde 80 oranında toparlandığı, Avrupa genelinde ise bu oran yüzde 100'e yaklaştı.
Federal hükümetten, sektörü canlandırmaya yönelik adımlar atılması talep ediliyor. Raporda öne çıkan öneriler arasında hava yolu vergisinin azaltılması ya da kaldırılması, bilet vergisinde koltuk sınıflarına göre farklılık yapılması, hava yolu anlaşmalarının serbestleşmesi ve sektörde rekabetin artırılması gibi maddeler bulunuyor.
Almanya Havalimanları Birliği (ADV) ve diğer ilgili kurumlar, hükümetin hava yolu sektöründeki mali yükü hafifletmesi gerektiğini savunuyor. Sektör temsilcileri, daha sürdürülebilir havacılık yakıtlarının geliştirilmesi ve teknoloji yatırımlarının artırılması için fonların kullanılmasını öneriyor.
İlgili Haberler

Her 3 Türk'ten biri onlarla seyahat ediyor! Selectum Blu'dan yeni sezon öncesi 25 bin yolcu hedefi
Selectum Blu Cruises Genel Müdürü Nilda Türe ve şirketin Satış Müdürü Ceylan Tuncer; kruvaziyer tatiliyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şirketin sektördeki pazar payının yüzde 30'ları aştığını söyleyen Türe, kruvaziyer turizminde karlılığın otelciliğe göre daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Tuncer ise kapıda vize kolaylığı ile gemi seyahatine olan talebin arttığını ve erken rezervasyon kampanyalarıyla bu süreci desteklediklerini ifade etti.

İspanya turizmde rekor üstüne rekor kırıyor! 8 ayda 70,3 milyonu aştı
Türkiye'nin rakip destinasyonlarından olan İspanya, 2026'nın ilk 8 aylık zaman diliminde 70 milyon 362 bin 493 ziyaretçi ağırlarken; en büyük kaynak pazarı ise İngiltere oldu.

Konaklama sektöründe fiyat artışı Eylül 2026'da enflasyonun gerisinde kaldı
Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül 2026 dönemine ilişkin enflasyon verilerini açıklarken; konaklama ve lokanta alanındaki fiyat artış oranı da netleşti.



%20(2).gif)

