Almanya’da Türk otellerin yeni derdi ‘iptal’ ve ‘son dakika’ rezervasyonu

Almanya’da Türk otellerin yeni derdi ‘iptal’ ve ‘son dakika’ rezervasyonu

Otellerin euro bazında yüzde 40 fiyat arttırmasıyla rezervasyonların azaldığını ifade eden Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, şimdi otellerin erken rezervasyon döneminden bile daha ucuz fiyat verdiklerini bu nedenle de yapılan erken rezervasyonların iptal edilerek son dakika rezervasyon yapıldığını söyledi.


Almanya turizm pazarına ilişkin değerlendirmede bulunan Bentour Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Uğur, Türkiye’de otellerin euro bazında fiyatları arttırması nedeniyle rezervasyonların son dakikaya döndüğünü bildirdi.

Otellerin bekledikleri dolulukları yakalamayınca erken rezervasyon dönemindekinden bile daha ucuz fiyat verdiklerini ifade eden Uğur, erken rezervasyon yapan müşterinin eski rezervasyonunu iptal edip yeniden son dakika tarifeli rezervasyon yaptırdığını söyledi.  

İşte Kadir Uğur'un Almanya seyahat pazarındaki yeni trende ilişkin değerlendirmesi:

“Hep atasözlerimizi kullanıyorum yazışmalarımda, çünkü hepsinin bizi düşündüren bir anlamı ve hikayesi var. Temmuz ortasına geldik. Temmuz, yaz sezonunun tam yarısıdır. Antalya’ya geldim. Bizim incilerimiz, Lara ve Belek otellerinin birçoğu doluluk yakalayamadıkları için biraz telaşlılar. Esasında 5 yıldızlı bir otelin de tıka basa doldurulmaması gerekir gibime geliyor. Ama kazancın yüzde 100 alınmaması patronları kızdırıyor. Yine profesyonel yöneticilerin başı yanacak. Piyasada yönetici değiş tokuşu başlayacak.

Ne oldu da böyle oldu?

Bizim otelciler euro ile fiyat verip bir de geçen seneden bu seneye yüzde 40 zam yapınca olanlar oldu. Erken rezervasyondan sonra rezervasyonlar durdu. Olduk yine bir last minute ülkesi. Avrupalı tüketicinin fendi, bizim otelcileri yendi. Şimdi oteller bir hata daha yapıp erken rezervasyonlarda verdikleri indirimlerin altına indiler. Şimdi erken rezervasyon yapan müşteri eski rezervasyonunu iptal edip yeniden last minute tarifeli rezervasyon yaptırıyor.

İşin kötüsü önümüzdeki sene erken rezervasyon yaptıranların sayısı da düşecek, Çünkü itimadı da sarstık.

Geçen Kasım ayında söyleyip yazdıklarımız bire bir realize oluyor. O zaman bana kızanlar bugün ‘Haklıymışsın’ diyor. Buna rağmen otelci meslektaşlarımızın ders alacağını bizleri dinleyeceğini hiç zannetmiyorum.

Esasında tur operatörünün otelin bir uzantısı olması gerekirken, sanki düşmanı olmuş oluyor. Yazık. Belki bir gün öğreniriz beraber çalışmayı, danışmayı. Tur operatörü dünya piyasasını kokluyor. Gelecek sene nerede, nasıl işleyeceğini görüyoruz. Buna göre stratejimizi yapıyoruz ve bunu bizim olmazsa olmaz bir parçamız olan otellere de vermek istiyoruz. Fakat bizi dinleyen yok.

Seneye ne olur?

Otel anlaşmalarının başladığı şu son haftalarda bazı ülkeler stabil kalıp müşterisini başka bir ülkeye kaptırmak istemiyor. Diğer bazı ülkeler sağ gösterip sol vuruyor. ‘Piyasaya biz daha pahalı satacağız’ diyerek rakip ülkeleri yanıltıyor ve el altından tur operatörü fiyatlarını stabil tutuyor.

Bizdeki durum bazı otellerde fiyatları bu seneki gibi tutmak, bazılarında daha da yükseltmek yönünde. Çok az otel tasarruflarını yapıp, israfı önleyerek fiyatları düşürmek yönünde hareket ediyor. Şüphesiz kazananlar müsrifliği önleyip, reel fiyatlara dönenler olacaktır.

Tabii bu yazdıklarım Almanca konuşulan Avrupa ülkelerini kapsamaktadır. Hayırlısı.”



Bu Haber 10.07.2023 - 11:37:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kerem 12.07.2023 - 06:03

    % 150 enflasyon, üzerine ilave vergiler ama kur artışı son 1 yılda % 50! Otelci fiyat arttırmadan nasıl işin içinden çıkacak? Bu beyefendinin otelcilerle ilgili hiç bir hayırlı demecini duymadım zaten. Bütün kazancı tur operatörü yapsın istiyor ve sürekli bir tehdit havalarında.

  • Türk Turizmi bitecek

    Selim cilingir 10.07.2023 - 08:50

    Otel fiyatlarini euro bazında arttırmak ne demek?!Bu resmen açgözlülük!Avrupalı aptal değilki!Bunun bedelini Türk Turizmi tabiki ödeyecek!Umarım otel sahipleri bundan ders alırlar!Ben bile tatil için Türkiye harici alternatifleri inceliyorsam Avrupalıyı kesin unutun!Net

  • Levent Ertürk 10.07.2023 - 06:08

    Fiyatlar yüzde 40 artmış avro olarak. İşçi maaşları ise avro olarak devamlı düşüyor. Bize köle gibi lojmanlarda yatırıyorlar 6, 8 kişi bir odada. bizden kültürlü kibar bilgili olmamızı istiyorlar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.