Almanya vatandaşlarına enflasyon tazminatı ödemeye hazırlanıyor

Almanya vatandaşlarına enflasyon tazminatı ödemeye hazırlanıyor

Yeni yılla birlikte Almanya’da, vatandaşın lehine ve ekonomik durumunu rahatlatmaya yönelik bir dizi karar alındı.


Yeni yılla birlikte Almanya'da yasal olarak yaşayan herkese yeni maddi destekler, yeni enflasyondan koruma artışları (tazminat) ve yeni vergi indirimleri getirildi.

Sözcü’den Ali Günel’in haberine göre Almanya’da verilecek destekler şu şekilde:

Yurttaş parası: İşsiz bir kişinin ailesinde kişi başına ödenen yurttaş parası 502 Euro'ya (yaklaşık 10 bin TL) çıkarıldı. 18 yaşından küçük iki çocuğu olan bir aile 1400 Euro (28 bin TL) net yardım alacak. Ayrıca bunlara 500 Euro (yaklaşık 10 bin TL) çocuk parası verilecek. Kira, yakacak yardımı, radyo-TV vergisi desteği ile net aylık 2500 Euro'ya (50 bin TL) çıkacak. Üstelik bu yardımlardan, ülkeye yeni gelen, Ukraynalı- Suriyeli- Afgan, herkes yararlanacak.

Enflasyon tazminatı: Almanya, vatandaşına enflasyon tazminatı ödeyecek. 25 Ekim 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan kanuna göre, 1 Ekim 2022'den itibaren, işverenler çalışanlarına kişi başı 3000 Euro'ya (yaklaşık 60 bin TL) kadar “enflasyon tazminatı” ödeyecek. Bunun için işveren ile işçinin anlaşmış olması gerekiyor. Ödemenin tamamı birden yapılabilir ya da 31 Aralık 2024'e kadar taksitlendirilebilir. Ödeme vergisiz ve sosyal kesintisiz olacak. İşveren bunu vergiden düşebilecek. Maaş bordrosunda, bu paranın “enflasyon tazminatı” (Inflationsausgleichsprämie) olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Çocuk parası: Her aileye, gelirinin ne olduğuna bakılmaksızın ödenen çocuk parası 250 Euro'ya (5 bin TL) çıkarıldı. Böylece her bir çocuk için 31 Euro'luk artış sağlandı. Çocuk parası, üniversite ve yüksek lisans bitene kadar ödeniyor. Yani ortalama 25 yaşına kadar bu para ailenin ya da çocuğun hesabına yatırılıyor.

İkamet parası: Şimdiye kadar, maaşı az olan kiracılara verilen temel destek niteliğindeki ikamet parası, 190 Euro'dan 370 Euro'ya çıkarıldı. Bu durumdakiler, başvurarak her ay 370 Euro'luk “kira ve ikamet desteği” alacak. Hiç geliri olmayan ya da küçük işlerde çalışıp ayda 520 Euro'ya kadar kazananların “bütün kirasını” ise zaten devlet ödüyor.

Vergi indirimi: Vergiye tabi kazanç oranlarında indirime gidildi. İndirimle birlikte bir kişinin yıllık gelirinde yaklaşık 1700 Euro'luk rahatlama olacak. Yüzde 42'lik vergiye tabi yıllık kazanç oranı 58.587 Euro'dan, 62.827 Euro'ya yükseltildi. 2024'te bu rakam 66.779 Euro olacak. Değişiklik maaş bordrosuna otomatik olarak yansıyacak. Vergiden muaf olunan yıllık kazanç miktarı ise 10.908 Euro oldu.

Enerji desteği: Savaş nedeniyle yükselen enerji fiyatlarına tavan getirildi. Buna göre mart ayından itibaren, tüketimin yüzde 80'inin eletkrik fiyatı 40 senti aşamayacak. Gazda ise bu rakam en fazla 12 cent olacak. Elektrik ve gaz fiyatları yükselirse, farkı devlet üstelenecek ve tüketici korunacak.



Bu Haber 02.01.2023 - 19:21:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.