Almanya Türklere ‘çifte vatandaşlığı’ kaldıracak

Almanya Türklere ‘çifte vatandaşlığı’ kaldıracak

Almanya, "çifte vatandaşlığın ileriki nesillere aktarılmaması için“ yasa çıkarmaya hazırlanıyor.


Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Almanya’da Sosyal Demokrat Parti- Yeşiller ve FDP'den oluşan koalisyon hükümeti, "çifte vatandaşlığın ileriki nesillere aktarılmaması için“ yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Yasanın kabul edilmesi halinde Alman ve Türk vatandaşlığı bulunan Türk ailenin, çocukları sadece Alman vatandaşı olacak. Çifte vatandaşlık, sadece şu anda 70 ile 90 yaşı arasında olan 1. kuşağa verilecek ve ileriki nesillere aktarılması yasaklanacak.

Hıristiyan Demokrat Parti'nin getiremeyeceği yasağı, Türkler'in yoğun oy verdiği SPD ve Yeşiller şimdi getirmeye çalışıyor. Her üç parti, söz verilen hızlı vatandaşlık için henüz bir çalışma başlatamadı. Almanya'da uyum içinde 5 yıl ya da en erken 3 yıl geçirenlere vatandaşlık verilebileceği belirtilirken doğumla Alman vatandaşlığı da, ebeveynlerden biri 5 yıldır Almanya'da oturuyorsa mümkün olacaktı. Bu konulardaki ilerlemenin, “Vatandaşlığın çocuklara intikal etmemesi için yasal kısıtlama” bulunabilmesi için ertelendiği sanılıyor.

Almanya, her ne kadar koalisyon protokolüne hızlı vatandaşlığı alsa da, “çifte vatandaşlığı engelleyeceğini” de ilan ederken, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Belçika, Hollanda, İsviçre gibi ülkelerde tersi durum söz konusu. Özellikle ABD ve İngiltere'de, kuşaklar boyu çifte vatandaşlık devam edebiliyor. Almanya'nın uygulayacağı sistemde ise, bir kişi çifte vatandaş olabilecek ancak onun çocuğu veya torunları ileride çifte vatandaş olamayacak. Alman anne ve babadan olmuş sayılacaklar ve tek vatandaş kalacaklar. Bir anlamda zoraki Almanlaştırma yürürlüğe girecek.



Bu Haber 04.02.2022 - 11:12:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • duygu can 19.04.2022 - 01:26

    2000 sonrasi dogdum annem turk babam alman simdi benim vatandaslik mi secmem gerekiyor ya?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.