‘’Almanya, Türkiye seyahatleri konusunda acele etmeyecek‘’

‘’Almanya, Türkiye seyahatleri konusunda acele etmeyecek‘’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Almanya’ya ‘Türkiye seyahat kısıtlamasının kaldırılması’ amacıyla yaptığı ziyaret sonrası yapılan değerlendirmelerde, Almanya’nın Türkiye’ye dönük seyahat yasağını kaldırma konusunda acele etmeyeceği belirtiliyor.


DW Türkçe’de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un Almanya ziyaretiyle ilgili yayınlanan haberde, Almanya’nın Türkiye seyahat kısıtlamasını kaldırma konusunda acele etmeyeceği belirtildi.

Çavuşoğlu ve Ersoy’un Berlin’i ikna edemediği kaydedilen haberde, ‘’Merkel Hükümeti, topu “ortaklaşa karar alacağız” dediği AB’ye attı, karşılanması gereken kriterlere işaret etti.’’ İfadeleri kullanıldı. 

Haberin devamında şu ifadelere yer verildi:

Söz verilmedi

Alman tarafı, mümkün olan en kısa sürede, daha fazla ülkeye seyahat uyarısının kaldırılmasını “umut ettiklerini” aktarmakla birlikte bu konuda Türkiye'ye şimdiden söz veremeyecekleri mesajını verdi.

Alman bakanlar görüşmelerde seyahat kısıtlamalarının kaldırılması konusunda Almanya'nın diğer AB ülkeleriyle ortak hareket edeceğinin altını çizdiler, Türkiye ile ilgili kısıtlamaların kalkması için de bu alandaki AB kriterlerinin karşılanması gerektiğini vurguladılar.

Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Çavuşoğlu ile ortak basın toplantısında da nazik ve diplomatik ifadelerle, Türkiye konusunda tek taraflı adım atamayacakları, bu konuda hızlı bir kararın da mümkün görünmediği mesajını verdi. Maas, karar alırken güvenilir, bilimsel veriler ışığında, son epidemolojik durumu ve alınan önlemleri gözden geçirerek karar vereceklerine işaret etti.

Şimdi ne olacak?

Çavuşoğlu'nun ziyareti sırasında Türk tarafınca iletilen dosyalar, önümüzdeki günlerde Alman dışişleri, içişleri ve sağlık bakanlığı yetkilileri tarafından ayrıntılı bir şekilde incelenecek.

Ardından AB Dönem Başkanı Almanya, Türkiye'nin paylaştığı bilgi ve güvenceleri, Alman hükümetinin değerlendirmesiyle birlikte AB Komisyonu'nun ve diğer ülkelerin bilgisine sunulacak. Konu gelecek iki hafta içerisinde AB'de yeniden masaya yatırılacak.

AB'nin eşgüdüm kararı

Almanya'nın Türkiye hakkındaki seyahat uyarısını kaldırması, aynı zamanda AB'nin Türkiye'yi güvenli ülkeler arasında değerlendirmesine, Türkiye'den üye ülkelere yapılacak seyahatlere yeşil ışık yakılmasıyla bağlantılı bulunuyor.

AB üyesi ülkeler bu hafta başında yaptıkları toplantıda, üçüncü ülkelerden Avrupa'ya yapılacak seyahatlerle ilgili kısıtlamaların, üye ülkeler arasında eşgüdümlü olarak kaldırılmasını kararlaştırdı. 1 Temmuz'dan itibaren ilk aşamada 15 ülkeden Avrupa'ya yapılacak seyahatlere yeşil ışık yakan AB Konseyi'nin tavsiye kararında bu durum kayda geçirildi. Burada herhangi bir üye ülkenin AB tarafından uygulanan seyahat kısıtlamalarını, diğer üye ülkelerle koordineli bir şekilde kararlaştırmadan, "tek taraflı olarak kaldırmaması” gerektiği vurgulandı.

Brüksel'in güvenli ülke kriterleri

AB Konseyi'nin tavsiye kararına göre, Türkiye'nin güvenli ülke olarak sınıflandırılması ve böylelikle de Türkiye'den AB'ye seyahate tekrar izin verilebilmesi için bazı kriterlerin karşılanması gerekiyor.

Buna göre Türkiye'de salgın konusunda yaşanan gelişmeler, fiziksel mesafenin korunması dahil salgının kontrol altına alınmasına dönük önlemler mercek altına alınacak. Ayrıca ekonomik ve sosyal durum, sağlık sisteminin yeterli olup olmadığı, kümülatif olarak değerlendirilecek.

Türkiye'de vaka sayıları ile ilgili yaşanan seyir ise kararda belirleyici olacak. AB'nin seyahate yeşil ışık yakabilmesi için, Türkiye'de 100 bin kişide, son 14 günde görülen yeni vaka sayısının, AB ortalamasına yakın ya da daha az olması gerekiyor. Ayrıca son 14 günlük veriler, önceki 14 günle kıyaslanacak, artış olup olmadığı incelenecek.

AB verilerde şeffaflık istiyor

AB'nin karşılanmasını beklediği diğer kriterler arasında, COVID-19 vakalarına ilişkin verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılması, güvenilir testler, tedavi yöntemleri, vakaların teknik takibi, sosyal mesafe ve izolasyon önlemleri bulunuyor.

AB ülkeleri değerlendirmelerinde, Türk tarafının sunduğu bilgilerin yanısıra, Türkiye'deki AB delegasyonun görüşlerini de alacak. Avrupa Birliği, güvenli ülkeler listesine dahil edilen bir ülkede olumsuz bir seyir yaşanması durumunda ise yeniden kısıtlamalar uygulayabilecek.

Gözler Temmuz ortasında

Alman Dışişleri Bakanı Maas'ın Perşembe günü basın toplantısında da dikkat çektiği bu kriterler ışığında gelecek iki hafta içerisinde yapılacak değerlendirmeler, AB'nin Türkiye'yi güvenli ülkeler listesine dahil edip etmemesinde belirleyici olacak. Bu liste iki haftalık aralıklarla gözden geçirilip güncelleneceği için, Temmuz ortasında olumlu bir sonuç çıkmaması durumunda, gözler Ağustos başında yapılacak bir sonraki değerlendirmeye çevrilecek.

Almanya, Mart ayında tüm ülkeleri kapsayan global seyahat uyarısı yayımlamış, vatandaşlarından zorunlu haller dışında ülke dışına seyahat etmemelerini istemişti. Geçen ay, seyahat uyarısı AB üyeleri ve Schengen ülkeleri için kaldırılmış, Türkiye'nin de aralarında üçüncü ülkeler için ise uyarı Ağustos ayı sonuna kadar uzatılmıştı.

AB üyelerinin, Türkiye'den Avrupa'ya seyahate yeşil ışık yakmaları durumunda, bu Almanya'nın Türkiye'yi, seyahat uyarısı kapsamı dışına çıkartmasına da zemin teşkil edebilecek. Ancak bu durumda da Türkiye'deki turizm sezonunun önemli bir bölümü geride kalmış olacak.

Bölgesel uyarı ihtimali

Bu rapor ile Türk tarafı, Almanya makamlarının Alman turistler için hangi kentlerin riskli olduğunu görmelerini ve buna göre seyahat tavsiyelerini güncellemelerine imkan tanımak istiyor.

Türk hükümeti, böylelikle uyarıların vaka sayılarının yüksek olduğu bölge ile sınırlandırılması daha az vakaların olduğu Muğla ve Antalya gibi turizm bölgelerinin bu uyarıdan muaf tutulmasını bekliyor. Bu sayede turizm şirketlerinin de faaliyetlerine start verebileceği değerlendiriliyor.

Alman Dışişleri Bakanı Maas Perşembe günü Çavuşoğlu ile görüşmesinin ardından, "Bölgesel verilerin, gelecekte nerede vaka sayılarının çok nerede az olduğunu belirleyebilmek için önemli olacağı konusunda mutabık kaldık” diyerek, bu beklentinin değerlendirilebileceği mesajını verdi.



Bu Haber 04.07.2020 - 17:05:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sajo 05.07.2020 - 07:26

    Almanya birdaha ikililik oynuyor Turkiye en guvenli ulke her konuda onlarda biliyor ama yediremiyorlar . Gurbetci yinede memlekete akin edecek almanlarda gelwcek bizdeki kaliteyi baska hic bir ulke de yok .

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.