Alman tur operatörlerinin klasik acente partneri sayısı artıyor

Alman tur operatörlerinin klasik acente partneri sayısı artıyor

Online dağıtımın özellikle pandemi dönemindeki yükselişine karşın seyahat acenteleri, tur operatörlerinin asıl kaynağı olmaya devam ediyor. Almanya’da bazı tur operatörleri, online dağıtımın gitgide baskın hale gelmesi gerçeğine rağmen acente ağını 2022'de genişletti.


Turizm Güncel – Dış Haberler

Pandemi, seyahat endüstrisinde dağıtım anlamında bazı değişikliklere yol açtı. TDA verilerine göre; 2018/19-2021/22 dönemleri arasında, Almanya’daki online rezervasyonlar yüzde 46 artarken klasik acente rezervasyonları ise yüzde 31 düştü.

Bu durumun oluşmasının sebeplerinden bir tanesi, bazı acentelerin pandemi döneminde mağazalarını kapatmış olması. TDA verilerine göre, şu anda tur operatörlerine yapılan rezervasyonların yüzde 60'ı acenteler aracılığıyla yapılırken, yüzde 40'ı ise online seyahat acentelerinin portalları veya tur operatörlerinin internet siteleri üzerinden yapılıyor.

Sınırlar aşırı keskin değil

Ancak bu iki dağıtım türü arasındaki sınırlar aşırı keskin değil. Çünkü acenteler de işlerinin büyük bir bölümünü telefon, e-posta veya online rezervasyonlar aracılığıyla yapıyor.

Online tarafı için de aynı durum söz konusu. Online seyahat acenteleri, rezervasyonların tamamını internet üzerinden gerçekleştirmiyor. Bazı tur operatörleri, satışlarının neredeyse tamamını online gerçekleştirirken Hurtigruten ve Phoenix gibi bazı operatörler ise, satışlarının çok az bir kısmını online gerçekleştiriyor.

Tur operatörlerinin online satışları

TUI Grubuna ait TUICom, LturDe, AirtoursDe gibi sadece kendi sitelerinden yaptığı satışlar toplam satışların yüzde 30'unu oluşturuyor. DER Touristik, Alltours ve Schauinsland’ın satışlarınıda online satışların yüzde 40 olurken, bu operatörlerinin satışlarının çoğunluğu ise muhtemelen Check 24, Holidaycheck veya online seyahat acenteleri aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Tur operatörlerinin acente partnerlerinin sayısı 2019’un gerisinde

Bazı operatörler, acente partnerlerinin sayısını geçen yıla göre artırmış olsa da hala 2019'dan daha az ortağa sahipler. TUI Cruises ve Phoenix Reisen, acente ağına geçen yıla göre sırasıyla 266 ve 179 acente daha ekledi. Ancak 2019 ile karşılaştırıldığında hala daha az acente partnerleri var. TUI Cruises'ın partner acente sayısı, 2019'a göre 2732 daha düşükken Phoenix Reisen'ın partner acente sayısı ise 2019'a göre 530 daha düşük. Hapag-Lloyd Cruises, Anex Tour, Chamäleon, Diamir, Frosch Sportreisen ve Erlebe Fernreisen de 2022'de geçen yıla göre daha fazla partner acente ile ortak olduğunu açıklayan operatörlerden.

FTI ve Alltours’un acente sayısı azaldı

Büyük tur operatörlerinde ise durum farklı. FTI Group ve Alltours, Almanca konuşulan ülkelerdeki acente sayısını geçen yıla göre sırasıyla 1019 ve 250 azalttı.  Bu durumun pandemi döneminde acente sayısının genel olarak azalmış olmasından kaynaklanıyor olabileceği düşünülüyor. 

Sektör araştırmacılarından Werner Sülberg, şu anda 7000 civarı olan aktif seyahat acentesinin pandemi öncesinden yüzde 25 daha düşük olduğunu açıkladı.

Temelli kapanan veya iflas eden acentelerin yanı sıra, bazı acenteler ise mağazalarını kapatıp mobil seyahat danışmanı olarak devam etmeye karar verdi. Solamento, Amondo, TLT Urlaubsreisen (TUI) ve Rita AG gibi acenteler bu yıl da geçen yıla göre büyüme kaydetti.



Bu Haber 04.03.2023 - 13:44:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.