Ali Ağaoğlu’nun turizm kenti projesine verilen ÇED raporu iptal edildi

Ali Ağaoğlu’nun turizm kenti projesine verilen ÇED raporu iptal edildi

İnşaatçı Ali Ağaoğlu’nun Muğla’nın Milas ilçesine yapmayı planladığı 30 bin kişilik turizm kenti projesinin ÇED raporu iptal edildi. Söz konusu ÇED raporunun yürütmesi geçtiğimiz ocak ayında durdurulmuştu.


Daha önce yürütmesi durdurulan Ali Ağaoğlu’nun Milas’taki turizm kenti projesinin ÇED raporu, Muğla Büyükşehir Belediyesinin müdahil olduğu dava sonucunda bu sefer tamamen iptal edildi.

Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan, Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi mahallesinde yer alan Tuzla Sulak Alanı, zengin biyoçeşitliliğine rağmen yapılaşmaya açılmaması ve korunması için Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de müdahil olduğu davada ÇED Olumlu Kararının iptal edilmesine karar verildi.

250’ye yakın kuş türü yok olacak

Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre 2001 yılında IBA (Important Bird Area) tarafından kuş alanı olarak belirlenen ve 2004 yılında Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından koruma kapsamına alınarak yönetim planı yapılan Tuzla Sulak Alanı 250’ye yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Başta pelikan ve flamingo gibi nadir kuş türlerine ev sahipliği yapan alandaki doğal, kültürel ve tarihsel dokunun zarar göreceği gerekçesiyle projenin ve ÇED olumlu kararı iptali için dava açıldı.

MBB ve TMMOB birlikte dava açtı

Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Muğla 3. İdare Mahkemesine Muğla ili, Milas ilçesi, Dörttepe mevkiinde Akdeniz Eğitim Hizmetleri A.Ş. tarafından yapılması planlanan Turizm Kenti Projesi’ne ilişkin davalı İdarenin 02.06.2021 tarih ve 6289 sayılı kararıyla verilen ÇED Olumlu Kararının yürütülmesinin durdurulması ve iptali talepli açılan davaya davacı yanında müdahil olma talebinde bulunmuş ve talebi kabul edilmişti.

MBB doğal güzellikleri korumak için 151 dava açtı

Muğla Büyükşehir Belediyesi (MBB) tarafından 2021/985 esas sayılı dosya ile 7 Ekim 2021’de dava açılarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporun iptali istendi ve mevcut iki davaya müdahil olundu. Milas Tuzla Sulak alanı davasında ÇED olumlu kararının iptal edilmesine karar verildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Muğla’yı doğal güzellikleri ile korumak ve geleceğe taşımak için bugüne kadar 151 dava açtı.



Bu Haber 02.03.2023 - 10:36:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.