Zekeriya Şen

Aile tatillerinin önemi

Aile tatillerinin önemi
Hepimiz nasıl yanlış gidebileceğini bilmekte sezgisel uzmanlar olduğumuz için, aile tatillerinin en iyi ihtimalle neyi başarabileceğini biliyoruz.

Ama yine de hatırlatmakta fayda var. Meselenin yüreğinde yatan konu, varış noktası veya seyahat programının zenginliği ile pek ilgisi yok. Aile üyeleri arasındaki sevgi bağlarını güçlendirmek için bir seyahatin kapasitesindeki o enerjide yatıyor; bir aile olma hatta kurma yolculuğunun gücünde.

Başlangıç olarak, geziler kuşaklar arasındaki normal hiyerarşiyi ortadan kaldırır. Alt üst, yaşlı genç, bu kuşak şu kuşak hepsi silinir. Bir çocuk, ebeveynlerini alışılmadık - ve genellikle etkileyici olmaktan uzak - durumlarda görür. Bir baba mayo içinde garip görünür, o şişkin göbek artık özenle giyilmiş bir takım elbiseyle gizlenemez; ya da normalde zahmetsizce sorumlu olan otoriter bir anne - yabancı bir menüden sipariş vermeye gelince nasılda utangaç olduğu ortaya çıkar. Böylesi bir aile tatilinde kırılganlıkları ve sınırlamaları daha çok sergilenen ebeveynler, insanlaştırılmıştır. Çocuklar anne ve babalarının aslında insanlaşabildiklerine birebir şahit oldukları ortam bir tatildir. Bir baba, havuzda yüzüne su sıçratıldığında aslında çok endişeli olduğu, mutfakta harikalar yaratan bir annenin aslında kumdan kaleler yapmakta ne kadar işe yaramaz olduğu ortaya çıkar. Böyle durumlarda bir çocuğun eşit hatta üstün bir ebeveyn olma şansı vardır. İskeleye kayıkla girmek veya pazardan domates satın almak söz konusu olduğunda, on yaşındaki bir çocuk bir ebeveyn kadar -ya da ondan daha yetenekli- olabilir; hoş bir eşitlik deneyimi doğar.

Aile tatillerindeki nispeten tehlikeyi birlikte yaşamanın beraberinde getirdiği faydaları da azımsanmayacak kadar değerlidir. Müzeden sonra bir yağmur fırtınasına yakalanmak, çarşıda kaybolmak, çalınan bir cüzdanı bulmak, gece 11'de uyuyacak bir yer bulmak zorunda kalmak. O anlarda, bu tehlikeler-rahatsızlıklar, seyahatin sekteye uğrama noktasına geldiği izlenimi verebilir. Ancak daha sonra - genellikle tatil bittikten sonra - bu heyecanların aslında birbirimizi doğru bir şekilde tanımamıza ve yuvanın benmerkezciliğini ve çekingenliğini aşmamıza yardım eden çok değerli unsurlar olduğunun farkına varılır.

Bir aile gezisi, ebeveynlerin dünyayı çocuklarının yorulmamış gözlerinden görmelerine izin vermesi bakımından çok faydalıdır. Normal zevk hiyerarşileri tersine çevrilir ve yeni zevkler ortaya çıkartması içten bile değildir. Oteldeki kahvaltı adası, başka türlü asla olmayacak şekilde heyecan verici hale gelir, çünkü beş yaşındaki bir çocuk için, küçük bir tabak taşımasına ve üç çeşit ekmek arasından özgürce seçim yapmasına ve keşfetmesine izin vermek kadar keyifli çok az şey vardır. O özgürlük içerisinde doğan peynir ve çilek ya da sosis ve somon füme gibi garip kombinasyonlar. Bu yaştaki bir çocuk için sanat müzesinde ki o farklı renkler ile boyanmış tabloların anlattığı öyküler bir kahvaltı adası kadar cazip olmasa bile yine de yaratıcı düşünceyi tetikleyecek kadar caziptir.

Çocuklarla birlikteyken, yetişkin duygularımızın ne kadar muhafazakâr hale geldiğini fark ederiz. Küçük bir kertenkelenin ne kadar büyüleyici olabileceğini veya art arda küçük dalgalar üzerinden zamanlama atlamalarının ne kadar eğlenceli olabileceğini unuttuğumuzu fark ederiz. Kusursuz bir kum kale yapmanın aslında ne kadar dikkat ve özen gerektirdiği fark edilir. Hayatın savurduğu gerçekler içerisinde bir an olsun o masum çocukluğa uzanılır.

Ergenlik geldiğinde, ne yazık ki aile tatili genellikle tatlılığını kaybeder; çocuk evde kalmak veya arkadaşlarıyla dışarı çıkmak ister. Ebeveynlerle sahilde yürüyüşe çıkmak ya da tenis kortunda onlara katılmak o dönem için en korkunç etkinlik haline dönüşür. Ergenlikte aile tatilinin ölümü, ironik bir şekilde, yirmi yıl kadar sonra başlaması muhtemel olan bir yeni aile tatili döngüsünün de aslında ilk çıkış anı olabilir. Yeni bir aile tatili çağına doğru en erken sinyal. Şu anda sert bir şekilde ebeveynlerin reddi, çocukların da bir gün kendi ailelerine sahip olmalarıyla birlikte, günün sonunda küçümsedikleri her şeyi zaman içerisinde yapmalarını sağlayacaktır. Çocuk havuzunda şarkı söyleyecekler ve dondurmalarının çok sıcakmış gibi davranacaklar; dünyanın en iyi iradesiyle komik olmayan şakalar yapacaklar ve üzerine uymayan tişörtlerinde kahve lekesi olmasına pek aldırmayacaklar. Onlar da bir aile gezisinin paha biçilmez faydalarını zaman içinde öğrenecekler.


Bu Makale 18.10.2021 - 20:07:38 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.