Adviye Bergemann: Getirdiğimiz turistler günde 8-10 bin dolar harcıyor

Adviye Bergemann: Getirdiğimiz turistler günde 8-10 bin dolar harcıyor

Lüks turizm segmentinde hizmet veren AIDA Tours’un sahibi ve kurucusu Adviye Bergemann, getirdikleri turistlerin yaptığı günlük ortalama harcamanın 8-10 bin dolara ulaştığını açıkladı.


Turizm Güncel

Türkiye’de lüks turizmi geliştirmek adına İzmir’de kurulan AIDA Tours 20. yılını kutluyor. AIDA Tours’un kurucusu ve başkanı Adviye Bergemann Turizm Güncel’e yaptığı açıklamada AIDA Tours tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen “Lux in Turkey” etkinliği, şirketin kuruluş süreci, hedef pazarları, getirdikleri turistlerin en çok tercih ettiği destinasyonlar ve yaptığı ortalama harcamalarla ilgili bilgi verdi.

“Pazarladığımız tek destinasyon Türkiye”

Lüks turizmden önce kitle turizmi alanında çalıştığını belirten Adviye Bergemann, “Yirmi seneden uzun bir süredir bu mesleğin ve sektörün içerisindeyim. Yirmi sene önce AIDA’yı kurarken yola çıkış amacım tamamen üst segment müşteriye ulaşmaktı. Türkiye'yi lüks turizm segmentini tanıtmaktı. Yirmi sene önce Türkiye'de lüks turizm bu seviyede değildi. Hatta neredeyse sıfıra yakın bir şeydi. Yirmi sene oldu. Odak noktamız tamamen VIP müşterilerin buraya gelmesi. Tek pazarladığımız destinasyon Türkiye. Türkiye eğer bugün bu segmentte kabul edilebilir bir destinasyon ise ve bu kadar uluslararası markalar Türkiye'ye geldiyse AIDA olarak bizim de bunda çok fazla katkımız olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“En çok Rusya’dan talep var”

Aida Tours’un hedef pazarları hakkında bilgi veren Bergemann “Lüks turizmde belirli bir hedef pazar olmaması gerekiyor. Her ülkenin ekonomik durumuna bağlı olarak sahip olduğu belli segmentlerde müşterisi var. Dolayısıyla bizim pazar çeşitliliğimiz çok fazla. Bakacak olursak bu sene özellikle Rusya'dan oldukça fazla VIP müşteri aldık. Onunla birlikte Körfez ülkelerinden misafir alıyoruz. Sayıca az olmakla beraber Kuzey Amerika, Güney Amerika, Uzakdoğu, Çin, Hong Kong, Singapur gibi ülkelerden de müşterimiz oluyor.” ifadelerini kullandı.

“Bir müşterinin ortalama harcaması 8-10 bin doları buluyor”

Getirdikleri turistlerin günlük ortalama harcamasının 8-10 bin dolar seviyesinde olduğunu belirten Bergemann “Bizim getirdiğimiz bir müşteri an geliyor kitle turizmindeki bin müşteriye eş değer müşteri oluyor. Biz daha çok orada total gelire bakmayı doğru buluyoruz. Bizim kriterlerimizde sayı, kıstaslarımızda olan bir şey değil. Ülkelerin turizm istatistikleri hesaplanırken günlük harcama rakamlarına bakıyor. Bu İspanya'da bir müşterinin ortalama harcaması 1200 dolar. Bizim bu pandemi öncesi yanılmıyorsam 600 dolar civarındaydı ama bu sene bu rakam arttı. İstatistikler açıklanmadığı için şu an ne olduğunu bilmiyorum ama 1200 dolar zaten ortalamada yakalanması gereken rakamdır.  Bizim misafirlerimizin günlük ortalama harcaması 4-5 bin doları buluyor. Biz sadece ulaşımı, teknesi, konaklaması, uçağı, plan kısmını görebiliyoruz fiyat olarak ama bir müşterinin otelde yaptığı ekstraları veya ayrıca yaptığı ekstra harcamaları bilemiyoruz. Ama totaline vurduğunuz zaman bizim getirdiğimiz bir müşterinin günlük harcamasının 8-10 bin dolar civarında olduğunu tahmin ediyorum.” şeklinde konuştu.

“İstanbul lüks turizmin başkenti”

Bergemann gelen turistlerin en çok tercih ettiği destinasyonlarla ilgili ise şu bilgileri paylaştı:

“İstanbul bu işin başkenti. O yüzden “Lux in Turkey” organizasyonunu İstanbul’da yapıyoruz. Bununla beraber Bodrum çok yoğun sattığımız bir destinasyon. Kapadokya çok popüler. Bunu sadece lüks turizm olarak görmemek lazım. Buraya gelen lüksü deneyimlemek için gelmiyor. Biz aslında daha çok kültür turlarına, gastronomi turlarına, programlarına odaklanıyoruz. Ama gelen misafirler burada konaklamak istediği zaman bölgedeki en iyi, otelleri ve restoranları tercih ediyoruz. Pazar çeşitliliğini arttırmak en büyük hedefimiz. Sadece belirli pazarlara odaklanılmaması gerekiyor. Dünyada çok fazla pazar var. Özellikle Uzak Doğu’nun çok daha fazla buralarda yer alıyor olması gerekir.”

“Türkiye markaları öne çıkmalı”

Marka otellerimiz, bizim destinasyonu pazarlamamızda ve ön plana çıkarmamızda ülkeyi belli seviyelere taşıyan bir unsur. Ama ben onunla birlikte Türk markalarının öne çıkmasını çok istiyorum. Michelin yıldızı restoranlarının buraya gelmesi gastronomi açısından çok önemli bir aşama.  Ayrıca kırsal turizmin geliştirilmesini çok istiyorum. Oralarda küçük aile işletmelerinin bulunmasını çok kıymetli buluyorum. Lüks turizm konusunda kendimizi ülke olarak ispatladığımızı düşünüyorum. Servis kalitemiz de çok yüksek. Bununla beraber lokal, küçük, işini layıkıyla yapan ürünlerin gelişmesi iyi olacaktır.

“En iyi pazarlama yerinde yapılan pazarlamadır”

Luxs in Turkey etkinliği hakkında bilgi veren Bergemann, “Bu yola çıkarken de hep hayallerim vardı. Hala da var. Bu etkinliği yapmamın sebebi bu zaten. Bir destinasyon pazarlaması yapıyoruz burada. Biz bu etkinliği 8-10 senedir yapıyoruz. Ben bu işe 20 sene önce başladığımda ve sonrasında edindiğim tecrübelerde ülkenin destinasyon pazarlamasının eksik olduğunu gördüm. Bu destinasyon pazarlaması ancak kolektif bir çalışmayla olabilir. Bu tek başına kişilere ya da kurumlara yüklenecek bir görev değildir. Dolayısıyla yaklaşık 10 sene önce Lux in Turkey adında bir platform kurduk. Buna birçok oteli de dahil ederek bir destinasyon tanıtımı yaptık. Yerinde yapılan pazarlama en iyi yapılan pazarlamadır. Biz AIDA Tours olarak yurt dışında çalıştığımız partnerlerimizi buraya davet ediyoruz. Buradaki otelci dostlarımız, TGA ve Kültür ve Turizm Bakanlığı bu işin bir parası olarak bu etkinliği desteklediler. Bu tek başına altından kalkılabilecek bir organizasyon değil. Partnerlerimizi buraya getiriyoruz. Türkiye’deki otellerle B2B toplantılar yapıyoruz. Hem bölgeyi görüyorlar hem de buradaki tesisleri görüyorlar. Nefis bir Türkiye tanıtımı oluyor. Bu yaptığımız etkinliği ben ülke ülke de dolaştırmayı ve yerinde destinasyon pazarlaması yapmayı çok arzu ediyorum. Umarım yakın zamanda onları da yapabileceğiz. Pazar çeşitliliğinin arttırılması gerekiyor” dedi



Bu Haber 12.11.2022 - 18:09:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Hasancan 13.11.2022 - 12:53

    Transfer hizmetinde kaptandan sigara isteyenlerde dahil mi bu zengin vip müşteriler

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.