Acenteler artık turistik tren bileti satamayacak

Acenteler artık turistik tren bileti satamayacak

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, artık ‘Turistik Doğu Ekspresi’ dışındaki tren hatlarında acentelerin toplu bilet alarak tur düzenlemesine izin vermeyecek.


Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), ‘turistik tren’ ve turlarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada TCDD tarafından yapılan tren seferlerinin halkın bireysel seyahatleri için uygun olduğuna dikkat çekilirken son zamanlarda yapılan şikâyetlerin yolcu trenlerinde acentalar veya acenta gibi davranan firmalar tarafından turlar düzenlendiği, bu turları düzenlemek için bireysel m seyahatler için satışa açılan trenlerde toplu olarak yer kapatıldığı yönünde olduğu belirtildi

Açıklamada Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile yapılan sektörel iş birliği sonucunda A sınıfı acentalarla, maliyeti acentalar tarafından karşılanmak üzere Turistik Doğu Ekspresi adı altında bir trenin hizmet verdiği, bunun dışındaki hatların artık ‘turistik ekspress’ adı altında acentelere toplu satışına izin verilemeyeceğine dikkat çekildi.

Öte yandan bu hatlarda acentalar veya acenta gibi davranan firmalar tarafından satın alınan veya kapatılan yerler halkın kullanımına açılarak bu firmalar tarafından yapılan ödemelerin hiçbir şekilde iade edilmeyeceği ifade edildi.

TCDD tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

“Şirketimiz tarafından” 6461 sayılı Türkiye Demiryolu Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi hakkında Kanun “kapsamında yolcu ve yük taşımacılığı yapılmaktadır.

Bu kapsamda Kanun ve Kanuna dayalı çıkarılan ilgili mevzuat gereği Şirketimizce yolcu taşımacılığı makamlarla imzalanan” Kamu Hizmet Yükümlülüğü Sözleşmesi “gereği belirlenen hatlarda yapılmaktadır.

Kamu Hizmet Yükümlülüğü Sözleşmesi, hangi hatlarda hangi trenlerin işletileceği ve trenlere bulunacak vagon tipleri, mevkiler ile uygulanacak fiyatları kapsamaktadır.

“Kamu hizmet yükümlülüğü Sözleşmesi “kapsamında çalıştırılan yolcu trenleri halkımızın münferit (bireysel) seyahatleri için kullanılması ve bilet satışlarının da buna uygun olarak yapılması gerekmektedir. Hâlihazırda çalışan tüm yolcu trenleri “Kamu Hizmet Yükümlülüğü Sözleşmesi” kapsamında işletilmektedir. Maliyetleri de ilgili sözleşme kapsamında kamu tarafından sağlanmaktadır.

Bununla beraber şirketimizin filo kabiliyetleri kullanılarak sektörel işbirliği ve sektör talepleri gözönüne alınarak TURSAB üyesi A sınıfı acentalarla, maliyeti acentalar tarafından karşılanmak üzere Turistik Doğu Ekspresi adı altında bir tren çalıştırılmaktadır.

Turistik Doğu Ekspresi için ilgili mevzuat gereği TURSAB üyesi A sınıfı acentalardan belirlenen zaman aralığında talep toplanmakta ve Şirketimiz araç envanteri uygun olarak ilgili dönemde yapılabilecek arz belirlenmekte ve talepler tarafsız eşit imkânlar ölçüsünde karşılanmaktadır. Tüm süreç gerek Şirketimiz gerekse TURSAB yetkilileri ile müşterek yürütülmektedir.

Bilindiği üzere acentalar tarafından düzenlenecek turlar ve satılacak paketler 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acenteleri Birliği Kanunu ile bu kanunlar kapsamında çıkartılan Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği, Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği gibi ilgili mevzuat kapsamında yapılması gerekmektedir.

Son zamanlarda Şirketimize intikal eden yolcu şikâyetleri incelendiğinde; Kamu Hizmet Yükümlülüğü Sözleşmesi kapsamına giren yolcu trenlerinde acentalar veya acenta gibi davranan firmalar tarafından turlar düzenlendiği, bu turları düzenlemek için halkımızın münferit seyahatleri için satışa açılan trenlerde toplu olarak yer kapatıldığı, Ankara-Kars parkuru dışında diğer parkurlarda da yanıltıcı bilgi verilerek talep toplandığı, biletlerin interaktif satış kanallarımızdan (internet sitesi, mobil uygulamalarımız) toplu halde veya münferitmiş gibi gösterilerek alındığı, Şirketimizin ismi veya trenlerimizin ismi kullanılarak tren paket turları satıldığı, bunların sonucunda da acentaların veya acenta gibi davranan firmaların haksız kazanç elde ettikleri ayrıca düzenlenen turlarda tren üzerinde  münferit seyahat etmeye çalışan yolcuların seyahat konforlarını da olumsuz yönde etkiledikleri görülmüştür.

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda Şirketimiz tarafından gerek kamu kaynaklarının halkımızın ihtiyaçlarına uygun olarak etkin kullanımı gerekse haksız rekabetin önlenmesi için aşağıda yer alan düzenlemeler ilgili Kanun ve mevzuat dâhilinde 5 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanacaktır. Buna göre: 

1. Şirketimizden izin alınmadan, Şirketimiz adına  tescil edilmiş olan Pamukkale Ekspresi, Mavi Tren, Toros Ekspresi, Doğu Ekspresi, Turistik Doğu Ekspresi, Güney Kurtalan Ekspresi, Van Gölü Ekspresi, Transasya Ekspresi, Bosfor Ekspresi, İzmir Mavi Treni, 4 Eylül Mavi Treni, Çukurova Mavi Treni, Erciyes Ekspresi, 6 Eylül Ekspres,i 17 Eylül Ekspresi, Fırat Ekspresi, Çukurova Ekspresi, İç Anadolu Mavi Treni, Meram Ekspresi, Marmara Ekspresi, Göller Ekspresi, Başkent Ekspresi, Boğaziçi Ekspresi, Ankara Ekspresi, Cumhuriyet Ekspresi, Eskişehir Ekspresi, 9 Eylül Ekspresi, Dostluk Ekspresi, Dumlupınar Ekspresi, Karaelmas Ekspresi, Fatih Ekspresi, Anadolu Ekspresi, Balkan Ekspresi, Sakarya Ekspresi, Adapazarı Ekspresi -Ada Treni, Ege Ekspresi isimleri hiçbir suretle ve  hiçbir mecrada reklam, tanıtım, tur vb. isimler altında kullanılmasına müsaade edilmeyecektir. Kullanımının tespiti halinde Şirketimizce kanuni işlemler başlatılacaktır

2. Kamu Hizmet Yükümlülüğü Sözleşmesi kapsamında işletilen yolcu trenlerinde usulüne uygun olmayarak tur düzenlemek amacı ile toplu veya münferit bilet alındığının tespit edilmesi halinde Acentalar veya acenta gibi davranan firmalar tarafından satın alınan veya kapatılan yerler halkımızın kullanımına açılarak bu firmalar tarafından yapılan ödemeler hiçbir şekilde iade edilmeyecektir.

3. Yukarıda anlatıldığı şekilde ihlal yapan acentalara Şirketimiz tarafından bilet satış acentalığı verilmeyecek ve varsa mevcut bilet satış acentalığı sözleşmesi iptal edilecektir.

4. İlerleyen dönemlerde işletilecek hiçbir turistik trende usulsüz satış yaptığı tespit edilen acentalara vagon tahsisi yapılmayacaktır.”



Bu Haber 06.01.2023 - 11:11:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Doğu Ekspresi

    Harun MODOĞLU 08.01.2023 - 08:38

    Bu kars erzurum ve doğu ekspresine yapılmış bir ihanettir. doğu ekspresi bitmeye yüz tuttuğunda acentalar sayesinde bu günlere geldiğini unutmasın . acentanın haksız rekabeti diye bahsedilen olayın vergisini ödeyerek yaptığı turu kasdeden bir zihniyeti kınıyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.