ABD’li bankadan dikkat çeken TL tahmini

ABD’li bankadan dikkat çeken TL tahmini

ABD'nin önde gelen bankalarından Wells Fargo, küresel ekonomiye ilişkin öngörülerini sıraladığı raporunda Türk lirasına ilişkin dikkat çeken tahminlerde bulundu.


Wells Fargo, Nick Bennenbroek, Brendan McKenna ve Anna Stein tarafından kaleme alınan "Uluslararası Ekonomik Görünüm: Ocak 2024" raporunu dün yayılmadı.

Banka analistleri, dolar/TL'nin önümüzdeki dönemde gerileyebileceğini öngördü.

Raporda dolar/TL'nin 2024 yılının ilk çeyreğinde 31 seviyesine yükseleceği, yılın ikinci çeyreğinde ise 30,50 seviyesine gerileyeceği öngörüldü. 2024 üçüncü çeyrekte kurun 30 seviyelerine ineceği öngörülürken son çeyrek için 29,5 tahminine yer verildi. 2025 birinci ve ikinci çeyrek tahminleri ise sırasıyla 29 ve 28,5 oldu.

Sözcü’de yer alan habere göre Wells Fargo, Euro/dolar paritesinin ise 2024 ikinci çeyrekte 1,10, dördüncü çeyrekte 1,13 ve 2025 ikinci çeyrekte 1,15 olacağını tahmin etti.

Raporda küresel ekonomi için 2024 yılı görünümünün iyileştiği ve bir ay önce yüzde 2,4 olan küresel GSYH büyümesinin bu yıl için yüzde 2,7 olacağı tahmin edildi.

Rapora göre, ABD ekonomisindeki yumuşak iniş bu yükselişin büyük bir kısmını açıklasa da Euro Bölgesi, Birleşik Krallık, Çin, Kanada ve Meksika'nın büyüme beklentilerindeki iyileşme de görünümün iyileşmesine katkıda bulundu.

Analistler ayrıca ABD dolarının 2024 yılına kadar daha önce öngörülenden yavaş bir hızda değer kaybedeceğini tahmin etti. Raporda, "Fed'in gevşemesinin ve daha yumuşak bir ABD ekonomisinin daha zayıf bir dolarla ilişkili olduğunu düşünmeye devam ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Raporda ayrıca, "ABD dolarının 2024 ve 2025'te değer kaybedeceğini tahmin ediyoruz. ABD'nin resesyondan kaçınmasını beklerken, Fed'in gevşemesi ve yavaşlayan ekonomik büyüme dolar üzerinde baskı yaratmaya devam edecektir" ifadeleri yer aldı.



Bu Haber 23.01.2024 - 15:21:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.