AB’den Türkiye’ye: Rusya konusunda ciddiyiz!

AB’den Türkiye’ye: Rusya konusunda ciddiyiz!

Avrupa Birliği, Ukrayna savaşı nedeniyle ambargo uyguladığı Rusya’ya, Türkiye’nin de ambargo uygulaması konusunda baskı ve tehditlerini artırıyor.


Rusya’ya dönük askeri operasyonu nedeniyle ABD ve AB ülkelerinin yaptırımlarına maruz kalan Rusya, son dönemde Türkiye ile olan ekonomik ilişkilerini daha ileri seviyeye taşıdı. İki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler her geçen gün gelişirken, Türkiye’nin Rus gazı için hub olması da gündemde. AB ve ABD ise, Rusya’ya dönük yaptırımları delmekle suçladığı Türkiye’ye ‘uyarı’ üstüne uyarı yapıyor. Bu kapsamda AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, 26-28 Ekim günleri arasında Türkiye’de temaslarda bulunacak.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, 2019 yılından bu yana Türkiye’ye ikinci kez gelecek olan Varhelyi’nin bu ziyareti de genişleme ile ilgili olmayacak. Ziyaretin amacı Türkiye’nin Rusya ile geliştirdiği ekonomik iş birliği.

İstanbul'da patronlarla ve ekonomi kurmaylarıyla görüşecek

İstanbul’da patronlarla ve hükümetin ekonomi kurmaylarıyla görüşecek olan AB’li diplomatın, bu ziyaretinde vereceği mesajlar bir önceki gelişinde verdiği ‘mesajları’ tamamlayacak. AB kaynakları Brüksel’in, “Türkiye ile ilişkimizi bir dengeye oturtmamız gerekiyor. Bunun iki boyutu bulunuyor. Birincisi Türkiye ile var olan ekonomik ilişkimizin ne kadar önemli olduğu, diğeri ise Rusya’nın Ukrayna savaşını devam ettirmesine katkıda bulunacak şekilde yaptırımların delinmesine karşı elimizden ne geliyorsa yapacağımız konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu iletmek” şeklinde özetlenebilecek bir söylem ve politika izlediğini belirtiyor.

"Devlet politikasına dönüştü"

AB kaynakları, “Rusya’ya uygulanan yaptırımların delinmesi konusu maalesef uzun süre gündemde kalacak gibi” değerlendirmesini yaparken, savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana Türkiye ile Rusya arasında ciddi oranda artan ticarete dikkat çekiyorlar.

Brüksel’e göre, Türkiye’nin Rusya ile ticari ilişkileri 6 Ağustos öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılıyor. 6 Ağustos’ta Türkiye ve Rusya cumhurbaşkanları, Soçi’de bir görüşme gerçekleştirmişler ve ticaret ve ekonomi alanında işbirliğini derinleştirmek amacıyla içeriği açıklanmayan bir mutabakat muhtırası imzalamışlardı.

"Türkiye'de 600'e yakın Rus şirketi kuruldu"

AB’li diplomatik kaynaklara göre, Türk şirketlerinin kâr amaçlı ve bireysel olarak Rus şirketleriyle giriştikleri işbirliği bu tarihten sonra “devlet politikasına” dönüştü. Ticaret hacminin yüzde 100 oranında artmasına ek olarak 2022 senesinde Türkiye’de 600’e yakın Rus şirketinin kurulması bu artan trafiği somut olarak gösteriyor. Rakamlar, 2021 senesinde Türkiye’ye gelen Rus şirketi sayısının 60 civarında olduğuna işaret ediyor.



Bu Haber 25.10.2022 - 09:15:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.