ABD’de seyahat etmek isteyenlerin ilk tercihi Avrupa

ABD’de seyahat etmek isteyenlerin ilk tercihi Avrupa

Deloitte’un 2022 Yaz Tatili Araştırması, iki yıl boyunca tüm dünyada turizm sektörüne kara günler yaşatan pandeminin seyahat planları üzerindeki etkisinin azaldığını ortaya koydu.


Deloitte’un 2022 Yaz Tatili Araştırması, iki yıldır pandemi nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan turizm sektörünün bu yaz Covid öncesi döneme geri dönebileceğinin sinyallerini veriyor. Pandemiyi en ağır geçiren ülkelerden ABD’de yapılan araştırma, artan maliyetlere rağmen her yaş kuşağından insanın bu yaz bütçelerini artırmak pahasına konaklamalı tatil planladığını ortaya koydu.

2022 yaz sezonuyla ilgili olumlu sinyaller veren araştırma, ABD’deki katılımcıların yüzde 50’ye yakınının seyahat planladığını ve bunların yüzde 49’unun tercihinin de Avrupa olduğunu gösterdi. Uçak biletleri ve otel fiyatlarıyla artan maliyetlere rağmen araştırmaya katılanların yüzde 46’sı tatil planı yaptığını belirtti.

“Araştırma seyahat talebinin yükseldiğini gösteriyor”

Araştırmayı değerlendiren Deloitte Türkiye Ulaşım, Turizm ve Hizmet Sektörü Lideri Osman Arslan, “Pandemi rutinlerimizi, seyahat alışkanlıklarımızı, tatil planlarımızı epeyce değiştirdi. Geçen yılın ortalarına kadar pandemi gölgesinde, yüksek tedbirlerle, izole ve butik tatil tercihlerinin ardından bu yıl bambaşka bir trend görüyoruz. ABD’de yapılan araştırma seyahat talebinin yükseldiğini ve pandemi öncesi dönemin üzerine çıktığını gösteriyor. Araştırmaya katılanlar, ulaşım ve konaklama bütçesinin artmasına rağmen tatil kararından vazgeçmediklerini, bu yaz için önemli bütçe ayırdıklarını söylüyorlar. Karantina sonrası kaçış ihtiyacı bu yaz için en büyük motivasyon. Çin’de tecrit sonrası seyahatin artması için kullanılan ‘intikam seyahati’ kavramı ABD’den dünyaya yayılacak gibi görünüyor. ABD’deki araştırmaya katılanların yüzde 49’unun rotasının Avrupa olduğunu belirtmesi, Türkiye’nin de bulunduğu tatil ülkeleri coğrafyasında bu yazın hareketli geçeceği umudunu veriyor” diye konuştu.

Rapordan öne çıkan bazı başlıklar şöyle;

-Araştırma sonuçlarına göre her 10 katılımcıdan altısı bu yaz seyahat etmeyi planlarken, yüzde 46’sı ücretli konaklama yapacaklarını belirtiyor. Arkadaşlar ya da aile üyeleri ile konaklama yüzde 14’lük orana sahip.

-Bu yıl tatile çıkma nedenleri arasında ilk sırayı geçen yıla göre 13 puanlık artışla yüzde 47’ye ulaşan aileyle birlikte zaman geçirme alıyor.

-Seyahat etmeyenlerin yüzde 41'i sağlık endişeleri nedeniyle evde kalacağını söylerken, yaklaşık yüzde 30'u finansal kaygıları dile getiriyor.

-Ankete katılanlar yüksek uçak biletleri ve konaklama fiyatlarının karar vermelerinde etkili olduğunu belirtse de tatil harcamalarını artırabileceklerini vurguluyor. Yüzde 28’i, 2019’da harcadığından daha fazlasını harcayabileceğini söylüyor.

-Araştırmaya katılan her sekiz kişiden sadece biri bu yıl tatilini ABD dışında geçirmeyi planlıyor. Bu oranın düşük olmasının en büyük nedenleri arasında ABD’ye dönüşte Covid testinin istenmesi ve seyahat edilmek istenen ülkelerdeki giriş şartlarının daha kesinleşmemesi yer alıyor.

-ABD dışında tatil yapmak isteyenlerin ilk tercihi Avrupa (yüzde 49). Avrupa’yı yüzde 28 ile Meksika ve Karayipler izliyor.

-En fazla seyahat niyeti olanlar arasında gençler ilk sırada yer alsa da 55 yaşın üzerindekilerin yüzde 62’si bu yaz tatile çıkma planları yapıyor. Bu oran 35-54 yaş arasında yüzde 61, 18- 34 yaş arasında ise yüzde 56.

-Araştırmaya katılan 55 yaş üstü her on kişiden altısı Avrupa’ya gitmeyi planlarken bu oran gençlerde yüzde 40.

-Ankete katılan her beş kişiden biri uzun süreli yaz tatillerinde aynı zamanda çalışmayı da planlıyor. Bu grup seyahat sürelerini uzun tutarken daha çok para harcama eğilimi de gösteriyor.

-Her üç kişiden biri tatil süresince çalışacağını da söylerken uzaktan çalışma sayesinde tatillerini 3-6 gün arası uzatabiliyorlar.



Bu Haber 16.06.2022 - 14:34:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.