ABD bankalarında iflas krizi

ABD bankalarında iflas krizi

ABD’de hizmet veren iki büyük banka iflas etti.


ABD’de hizmet veren Silikon Vadisi Bankası (SVB), müşterilinin birkaç saat içinde milyarlarca doları hesaplarından çekmesi sonrası iflas etti.

Teknoloji endüstrisi bankacılığında uzmanlaşan ve genellikle start-uplara krediler veren SVB'nin iflası, ABD'de 2008'deki küresel mali kriz sonrası, en son Washington Mutual bankasının iflasından bu yana kayıtlara geçen en büyük banka iflası oldu.

İflasın, finansal sistem üzerindeki etkilerini önlemek üzere adım atan ABD Hazinesi, Merkez Bankası ve Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), yaptıkları ortak açıklama ile mevduat sahiplerinin tam koruma altında olacağını duyurdu.

Signature Bank’a kayyum atandı

SVB’nin iflasının ardından New York merkezli, kripto para üzerine yoğunlaşan Signature Bank, piyasa düzenleyicileri tarafından kapatıldı.

New York Finansal Hizmetler Departmanından (DFS) yapılan açıklamada, mevduat sahiplerini korumak için ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu tarafından Signature Bank'a kayyum atandığı duyuruldu.

Joe Biden’dan açıklama

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, ABD Başkanı Joe Biden da yetkili kurumların özverili bir şekilde sorunları işaret etmek için çalıştığını ve çözüm bulduğunu belirterek "Amerikan halkı ve işletmeleri, ihtiyaç duyduklarında banka mevduatlarının orada olacağından emin olabilirler. Yaşanan bu kargaşada rolü olanları sorumlu tutmakta ve bir daha bu duruma düşmememiz için daha büyük bankalar üzerindeki denetim ve düzenlemeleri sıkı tutmakta kararlıyım" dedi.

Sisteme olan güveni yeniden tesis etmeye çalışan kurumlar, bankalara yönelik yeni bir acil durum fonu da açıkladı.

ABD Merkez Bankası yeni "Banka Fonlama Programı" ile kriz dönemlerinde bankaların borçlanmasının kolaylaştırılacağını belirtti.



Bu Haber 14.03.2023 - 11:05:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.