Abbas Güçlü: İyileştirme mi dayatma mı?

Abbas Güçlü: İyileştirme mi dayatma mı?

Geçtiğimiz günlerde TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edilen  “Turist Rehberliği Meslek Kanunu”ndaki değişikliklere ilişkin tepkiler sürüyor.


TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna sunulan “Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilmişti.

Milliyet yazarı Abbas Güçlü konuyla ilgili kaleme aldığı yazısında yasal düzenlemelerin genelde mevcut durumu iyileştirmek için yapıldığını ancak teklifin sektörde fırtına yarattığını ifade etti. Düzenleme için ‘iyileştirme mi dayatma mı?’ sorusunu soran Abbas Güçlü’nün yazısında altı çizilen noktalar şöyle:

"Yasal düzenlemeler genelde mevcut durumu daha iyileştirmek için yapılır. Görünen o ki bu yönde atılan yeni adım, “Rehberliğe darbe vurmakla kalmayıp sıradanlaştıracak.” Geçtiğimiz ay TBMM gündemine gelen Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” sektörde fırtınalar yarattı.

Gelin sonrasını daha objektif olmak için bizzat rehberlerden değil turizm eğitimi yapan üniversitelerin ortak bildirisinden dinleyelim:

‘Endişelerimiz iki ana başlık altında toplanmaktadır; süreç ve içerik.

İlk olarak, turist rehberliği eğitimini yakından ilgilendiren bu tasarı akademisyenlerin önerileri alınmadan hazırlanmıştır. Kendine has bir yasası ve akademisi olan mesleği ilgilendiren böylesi bir çalışmanın, mümkün olan en geniş paydaş katılımıyla ve daha somut veriler ortaya konarak hazırlanmış olması arzu edilirdi.

İçerik açısından ise tasarı rehberlik eğitiminde ve mesleğin icrasında büyük değişiklikler öngörmektedir.

1. Arkeoloji ve sanat tarihi gibi bölüm mezunları ile Uzak Doğu dillerini bilen kişilere, ayrı bir eğitim almaksızın, yüz saatlik bir kurstan sonra rehber olabilme hakkı tanınmaktadır.

2. Her tur aracında bir rehber bulundurma zorunluluğu kaldırılmaktadır.

3. Yabancı dil bilme zorunluluğunun kaldırılması, bir rehberlik bölümünden mezun olmasına rağmen yabancı dil sınavını geçemeyen kişilerin sözde mağduriyetini önlemek adına dil bilmeden rehber olmalarının önünü açmak büyük bir hatadır.

4.Turist rehberlerinin en az bir yabancı dil bilme zorunluluğu kaldırılmaktadır. . Söz konusu değişiklikler için taşıdığımız endişeler aşağıdaki gibidir:

-Tasarıda getirilmek istenen değişikliğin gerekçesi ve bir kolaylaştırmaya neden ihtiyaç duyulduğu açık değildir.

-Böylesi bir yöntem, rehberlik eğitiminde üniversitelerin varlığının göz ardı edilmesi anlamına gelmekte ve 1970’lerde uygulanan kurs sistemine geri dönülmesinin yolunu açmaktadır.

-Rehberlik mesleğinin stratejik önemi, böylece, gezdirilecek yerlerin arkeolojik ve sanat tarihsel bilgileri ile sınırlandırılmakta, mesleğin icrası için gerekli tüm bilgileri 100 saatlik bir kursa sığdırmaktadır.’

Özetin özeti: Liyakatten şaşmadan umarız en doğru olan yapılır...”



Bu Haber 19.02.2024 - 08:37:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turizm

    Ktal 20.02.2024 - 04:20

    Rehberi dayatmakda zorunlu olmali isfemeyen musteriye dayatmak.dogrumu ? Almasi onerilmeli almiyorsa yabancilar.ozellikle. rahat birakilmali ,rehber demek komisyon degil ulke.tanitim.elcisi olmali,misafiler ozaman ila rehber olsun derler.o yuzden kanun cikar umarim dayatma rehberlerde turistler.kurtulmus olur .

  • Yasamıza Dokunmayın

    Sevil Ersöz 20.02.2024 - 02:37

    Yıllarca kaçak acentacılık ve kaçak rehberlik için mücadele verdik. Sonunda Yerli ve yabancı turistlerin ülkemizi acenta ile güvende ve rehberin anlatımıyla zengin coğrafi, tarihi bilgilerle bir gezinin önemini anlatmışken, denetimlerin gereksizliğinden, bu düzenin yanlış olduğu savunularak neyin amaçlandığını anlatılmasını talep ediyoruz. Yasamıza dokunulmasın.. Ana dili Türkçe olan, kendini yetiştirmiş, 14 bin turist rehberinin ülkeye katma değeri fazladır. Tekrar eski günlere kaçak acentacılığa ve kaçak rehberlerin çoğalacağı, Troya ya gitmeyin, orası bir taş yığınıdır zihniyetini istemiyoruz.

  • Turizmi ya bilmiyorsunuz yada birilerine yaranıyorsunuz

    Haydar Dursun 19.02.2024 - 10:09

    Merha sayın güçlü çok merak ederek soruyorum Turizm sizin için nedir. biraz daha açayım Türkiye için Turizm nedir Turizimci kimdir REHBER kimdir ne yapar varmı? Türkiyede Turizmin geldiği nokta şudur Acenta ve rahber CENTER dediğimiz turist dolandırıcılırna hizmet etmektedir Rehber Otobüste keşke bizi anlatsa anlatan var olmazmı onlarda yanlış anlatıyor kendi cumhurbaşkanını diktatör insanlarını dolandırıcı sahtekar olarak anlatıyor. çünkü Turist onun gösterdiği yerlerin dışında başka bir yerden alışveriş yaparsa HANUT alamıyor Turistlerin bir çoğu özellikle Kültür Turizminde sadece hanuta çalışıyor yani yevmiye veya maaş yok sattığı balon, deri, halı, kuyum, tekstil dahada ileri gidelim yemek pakleti ve seramik ve hatta çerezden hanut adı verilen komisyon alıyor bu komisyonların yanında maaş veya yevmiye çerez parası bile olmaz tur boyunca yemek içmek konaklamak bedava ayrıca güzel bir hanut ve bahşiş işte kaybetmek istemedikleri bunlar. daha fazlasınımı soruyorsunuz haydar.dursun@gmail.com sorun belgeleri ile açıklayayım Tureb başkanını Tursab Başkanı hepsini yazayım. ne iş yapar kimdir Turizmde parayı kim kazanıyor sahte ünvanlar lütfen hele Bu ülkenin tanıtım elçisi diye sunulan Rehberlerin otobüste anlattıklarını isim vererk anlatayım . bu tür şeyleri her yerde yazdım ama hiç bir yerde yorumlarımı açamadılar yasaya gelince bunların aynılarını ben sayın vekillerede yazdım yasaya değil denetime ihtiyacımız var.

  • Otobüste Tur Rehberi ve Yabancı Dil

    Önder Yıldız 19.02.2024 - 11:47

    Bir tarafta her sene turizmde kalifiyeli eleman bulamiyoruz,komilere bile bildiğiniz yabanci diller diye sorulurken,yabancı dil bilmeyen insanı turist rehberi yapmalari ikilemdir.Tur rehberinin otobüste zorunluluğunun kaldırılması ilk bakista rehbere yapılan darbe gibi gozuksede,yabancı dil bilen rehberler kendi acentalarini kurup tur satmaya basliyacaktir online veya yüzyüze bu ise acentelerin gelirlerini düşünecektir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.