AB Komisyonu’ndan sınırların açılmasına yeşil ışık

AB Komisyonu’ndan sınırların açılmasına yeşil ışık
Avrupa Komisyonu, sınırların en kısa sürede yenide açılması için üye ülkelere çağrıda bulundu. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa'da serbest dolaşımın vatandaşların sağlığını gözeterek, uyumlu ve sorumlu bir biçimde gerçekleştirilebileceğine dikkati çekti. Michel, "Sınırların açılması ekonomilerimiz ve turizm için hayati önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

TurizmGüncel – Dış Haberler

Avrupa Komisyonu; AB ülkelerinde sınır ötesi yolculuğa izin verilmesi, gerekli hijyen ve sosyal mesafe şartlarını sağlama durumunda otellerin açılması ve (gerekirse konuklar için yeterli tıbbi bakım sağlama şartıyla) tatil bölgelerinde tatil yapılabilmesi için bir konsept sundu. Ancak, kuralların ne zaman ve nasıl uygulanacağına ülkeler kendileri karar verecek.

Almanya küresel seyahat uyarısını sonlandırmayı planlıyor

Almanya İçişleri Bakanlığı, Lüksemburg sınırının 16 Mayıs'ta açılacağını, onu Danimarka'nın takip edeceğini duyurdu. Ancak Fransa, İsviçre ve Avusturya sınırları 15 Haziran'a kadar kapalı kalacak.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, 15 Haziran'a kadar geçerli olan küresel seyahat yasağının, Avrupa ülkelerinden başlayarak, kademeli olarak kaldırılabileceğini belirtti. Maas, ''Avrupa içi seyahat yasağını diğer destinasyonlardan önce kaldırmak kesinlikle mümkün olacak. Tabi mevcut pozitif trend devam ederse. Birkaç gün içinde, AB ülkelerine dönük seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını görüşeceğiz.'' dedi.

Almanya pazarında ilk ve en büyük faydayı Avusturya elde edecek

Alman iş ve turizm dergisi fvw'de yer alan habere göre uzmanlar, Alman halkının öncelikle Almanya içindeki güvenli sahil destinasyonlarına yöneleceğini tahmin ediyor. Ancak Alman turist hareketinden ilk ve en büyük faydayı sağlayacak destinasyon Avusturya olacak. Avusturya, 15 Haziran itibariyle Almanya ile sınırlarını yeniden açmayı planlıyor. Almanya, Avusturya turizm sektörünün en büyük pazarı durumunda. Ülkedeki gecelemelerin 3'te biri Alman seyahatçilerden kaynaklanıyor.

Akdeniz destinasyonları 'güvenli turizm' için çalışıyor

Öte taraftan İspanya, Portekiz, Yunanista, Türkiye ve Mısır gibi destinasyonlar güvenli bir şekilde turizmi nasıl başlatabileceklerine ilişkin sıkı bir çalışma yürütüyor. Çalışmalar en çok, sosyal mesafeyi sağlamaya ve hijyene odaklanıyor.

Örneğin Yunanistan, 1 Haziran'da turizmi başlatacağına dair kesin bir tarih açıkladı. Ülkede otellerin ve restoranların 1 Haziran'dan itibaren açılmasına izin verildi. 1 Temmuz'dan itibaren de yabancı ziyaretçilerin ağırlanması hedefleniyor. Yunanistan hükümeti, seyahat konusunda AB ölçeğinde ortak kurallar getirilmesini istiyor. Yunanistan'a göre, gerekirse AB ülkeleri kendi aralarında bire bir anlaşmalarla karşılıklı seyahatleri başlatabilmeli

Türkiye ise, 132 maddelik kapsamlı bir planla mümkün olan en kısa sürede turist ağırlamak istiyor. Alınan önlemler havalimanlarında ve transfer araçlarında sosyal mesafe, büfelerde self servisin kaldırılması, kapsamlı oda dezenfeksiyonu gibi kriterler barındırıyor.

Mısır'da resortler ve oteller 15 Mayıs'tan itibaren iç turizme açılıyor. Ancak tesislerde doluluğun yüzde 25'le sınırlandırılması söz konusu. oluluk sınırlaması 1 Haziran'da yüzde 50'ye düşürülecek. Yabancı turistlerin Mısır'a ne zaman döneceği belirsiz ancak uzmanlar hızlı bir dönüş olacağı görüşünde.

Covid-19'un en sert vurduğu ülkelerden olan İspanya'da ise durum biraz daha karmaşık. İspanya önlemleri biraz daha yavaş gevşetiyor. Bazı şehirlerde oteller yerli misafirlere açıldı ancak tatil için hala uzun bir yol olduğu düşünülüyor. Bu nedenle İspanya'da turizm sektörünün daha aylarca krizde kalabileceği belirtiliyor.

AB Komisyonu'nun belirlediği kriterler

Avrupa Komisyonu, seyahatlerin tatillerin başlayabilmesi için yerine getirilmesi gerekli kriterleri de açıkladı. O kriterler şu şekilde:

-Turistler, gidecekleri tatil yeri hakkında, corona virüsü vaka sayısı, sağlık merkezlerinin kapasitesi gibi konularda araştırma yapmalı.

-Restoran ve turistik tesis çalışanlarına, corona virüsünün semptomlarını tanımaları için eğitim verilmeli.

-İşletmeler mümkün olduğunca az çalışanla hizmet sunmalı.

-Toplu alanlarda sosyal mesafe kuralına mutlaka uyulmalı. Gerekirse bunun için yeni düzenlemeler yapılmalı.

-Restoranlarda ve otel lobilerinde sınırlı sayıda müşteri olmasına dikkat edilmeli.

-Otellerin restoran bölümü ve yüzme havuzu, rezervasyonla hizmet vermeli. Fazla sayıda insanın aynı anda buralarda bulunmasının önüne geçilmeli.

-Turizmde ulaşımın büyük bölümünü sağlayan uçakların havalandırma sistemleri güçlendirilmeli.

-Uçak bileti alırken, check-in yaparken ve uçağa binerken fiziksel işlemler yerine elektronik işlemler tercih edilmeli.

-Kabin içine daha az bagaj alınmalı.

-Mürettebatla yolcular arasındaki temas minimuma indirilmeli. Kabin içinde mümkün olduğunca az hareket olmalı.

-Özelikle kalabalık uçuşlarda mürettebat ve yolcuların maske gibi koruyucu ekipmanlar kullanmaları sağlanmalı.



Bu Haber 14.05.2020 - 12:07:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.