AB Komisyonu 'aşı sertifikası' önerisini sundu

AB Komisyonu 'aşı sertifikası' önerisini sundu
AB Komisyonu, Avrupa içinde serbest dolaşımı mümkün kılacak 'dijital yeşil sertifika' önerisini sundu.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Uzun süredir tartışılan AB içi aşı sertifikasına ilişkin ilk somut adım atıldı. AB Komisyonu, birlik üyesi ülke vatandaşlarının AB içinde serbest dolaşımına imkan tanımayı hedefleyen 'Dijital Yeşil Sertifika'ya ilişkin önerisini sundu.

‘’Dijital Yeşil Sertifika’’

Hazırlanacak 'Dijital Yeşil Sertfika'nın, bir kişinin aşı olduğunu, elinde negatif PCR testi bulunduğunu ya da virüse yakalanarak iyileştiğini gösterecek. Avrupa Konseyi sertifikanın bu haliyle ayrımcılık yaratmayacağını, çünkü hem aşılananlar hem de aşılanmayanlar için mevcut olacağını iddia etti.

‘’Nerelerde geçerli olacak?’’

Dijital Yeşil Sertifika'nın İngilizce olarak dijital veya kağıt şeklinde hazırlanacağı belirtilirken, kağıt üzerinde bulunan QR kodu okutulduğunda kişinin Covid-19 durumuna ilişkin bilgiye ulaşılacağı kaydedildi. Söz konusu sertifika ücretsiz olacak. Belgenin AB üyesi ülkelerle İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre'de kullanılacağı, AB ülkelerinde yaşayan ancak bu ülkelerin vatandaşı olmayan insanları da kapyacağı kaydedildi.

‘’Kişisel veriler bulunmamalı, devletler tarafından saklanmamalı’’

Bunun geçici bir tedbir olduğunun altını çizen AB Komisyonu, Dünya Sağlık Örgütü'nün pandeminin bittiğini ilan etmesinin ardından yürürlükten kaldırılması gerektiğini ifade etti. Komisyon, ''Tüm sertifikaların AB ölçeğinde doğrulanabilmesi için bir 'ağ geçidi' oluşturulmalı. Burada kişisel hiçbir verinin geçmemesi ve devletler tarafından tutulmamalıdır.'' ifadelerine yer verildi.

‘’Özgür seyahat için AB çapında çözüm sunuyoruz’’

Üye devletler, hangi kısıtlamalardan feragat edebilecekleri konusunda inisiyatif sahibi olacaklar. Ancak aynı şekilde Dijital Yeşil Pasaport'un gerektirdiği esneklikleri de yerine getirecekler.

AB Komisyonu'nun değerler ve şeffaflıktan sorumlu başkan yardımcısı Věra Jourová, ''Dijital Yeşil Pasaport, AB vatandaşlarının birlik içinde özgürce seyahat etmesini desteklemek amacıyla uyumlu bir dijital araçtan yararlanması için AB çapında bir çözüm. Bu, iyileşmeyi desteklemek için de pozitif bir adım. Temel hedefimiz kişisel verilere saygı duyan, kullanımı kolay, ayrımcılık yaratmayan, güvenli bir araç sunmak. Uluslararası bir yakınlaşma/iş birliği için diğer ortaklarla da çalışmaya devam ediyoruz.'' dedi.

Komisyonun ve Parlamentonun onayı geekiyor

Sertifikanın yaza kadar hazırlanması planlanıyor. Bunun için Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyinin onayı gerekiyor. Ayrıca üye ülkelerin teknik altyapıyı hızlıca hazırlaması isteniyor.



Bu Haber 17.03.2021 - 16:20:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.