8'inci gemiyi ağırlayan Galataport İstanbul 2022'de kaç yolcu hedefliyor?

8'inci gemiyi ağırlayan Galataport İstanbul 2022'de kaç yolcu hedefliyor?
Galataport İstanbul, 930 yolcu kapasitesine sahip Viking Venüs yolcu gemisine ev sahipliği yapıyor. İstanbul’a 23 Kasım’da öğleden sonra gelen gemi, 26 Kasım’da İstanbul’dan ayrılacak.


Galataport İstanbul, yılın son gemisini karşılıyor. Galataport İstanbul, seferlerin başladığı 1 Ekim’den itibaren Venüs Viking ile birlikte toplam 8 kruvaziyer gemisini ve mürettebat dahil yaklaşık 7000 yolcuyu ağırlamış oldu. Toplam 930 yolcu kapasitesine sahip Viking Venüs gemisi, bugün Galataport İstanbul’a yanaşarak 3 gün boyunca limanda kalacak. Kuşadası’dan kalkan Viking Venüs Yunanistan Pire Limanı’na gitmek üzere 26 Kasım’da limandan ayrılacak.

Yılda 1,5 milyon kruvaziyer yolcusu bekleniyor

Galataport İstanbul’a yıllık mürettebat dahil 1,5 milyon kruvaziyer yolcusu gelmesi bekleniyor. Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’ye gelen bir turist ortalama 62 dolar harcıyor. Galataport İstanbul’a gelecek kruvaziyer yolcusu turistin ortalama harcamasının 400-600 Euro arasında olacağı tahmin ediliyor. CLIA’nın (Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği) 2018 yılı raporuna göre ise indi-bindi yapan bir yolcu ana liman şehrinde 376 dolar, günübirlik seyahat eden bir yolcu 101 dolar harcıyor. Bu araştırmalar kruvaziyerle ülkeye gelen ziyaretçilerin, gemilerin uğradığı her ülkede turistlerin ortalama harcamalarının çok üstünde bir döviz girdisi sağladığını ortaya koyuyor.

Planda olmayan ek seferler çıkabilir”

Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, MedCruise Birliği ile gerçekleştirdiği görüşmeler sonrasında kruvaziyer gemilerinin yoğun olarak İstanbul’a gelmesini beklediklerini belirtti. Figen Ayan, “Galataport İstanbul olarak yolcu gemilerini ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Viking Venüs’ün bu yılın son yolcu gemisi olmasıyla beraber planlamamızda olmayan ek seferlerinde çıkabileceğini de düşünüyoruz. Limanımızda, yıllardır beklediğimiz yolcu gemileri trafiğine kısa sürede ulaşmayı planlıyoruz. Uluslararası ve ulusal tüm düzenlemeleri yerine getirdiğimiz, dünyada eşi olmayan özel kapak sistemiyle ayrılan rıhtım ve dünyada ilk kez uygulanan yer altı terminalimiz halihazırda kruvaziyer şirketlerinin merceği altında. 2022 yılı için 250’ye yakın gemi rezervasyonumuzu aldık. Önümüzdeki yıl ev sahipliği yapmayı beklediğimiz yolcu gemilerimizle kruvaziyer turizmine katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.



Bu Haber 24.11.2021 - 10:57:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Gurel Cetin 25.11.2021 - 06:51

    Kruvaziyer turistlerinin ezici çoğunluğu ülkede değil gemide kalır, günübirlik turlara katılır. Bunların ortalama harcamalarının boğaz kıyısındaki herhangi bir otelde konaklayan müşterilere göre fazla olduğunu söylemek doğru olmaz. Ayrıca bu gemiler ve çalışanları yabancı olduğu için sızıntılar yüksek, çarpan etkileri düşüktür. Binlere kişiyi ağırlayan bu gemilerin kısa sürede (4-6 saat) çevredeki turistik alanlarda yarattığı baskı, yerel yaşam kalitesi ve gerçek turistlerin deneyimlerine etkisi ile ilgili de birçok tartıma mevcuttur. Bu konuda örnek olarak Venedik'te ve Barcelona'da yaşananlara bakmak; ders almak, daha iyi planlama ve belki de daha seçici olmak gerekli.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.