Savaş Daş

7 milyon Rus turist için de bir eylem planımız var mı?

7 milyon Rus turist için de bir eylem planımız var mı?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çin’de ortaya çıkan koronavirüs nedeniyle, bu ülkeden gelen turist sayısındaki düşüşün çok fazla önemli olmadığını, alternatif pazarlarda yapılacak tanıtımlarla bu kaybın telafi edilebileceğini söyledi.

Sayısal olarak Çin’den gelen 450-500 bin turist başka pazarlardan telafi edilebilir ancak Çinlilerin Türkiye’deki destinasyon tercihiyle alternatif pazarlardan gelecek turistlerin tercihinin aynı olup olmayacağı bilinmiyor. Çinli turistin Türkiye’de en çok tercih ettiği Kapadokya, İstanbul, Pamukkale gibi noktalarda faaliyet gösteren turizmciler, bu pazardan yaşayacakları kaybı sineye çekmek durumunda da kalabilir.

Türk turizmciler Çin Halk Cumhuriyeti’nden yaşanan/yaşanacak kaybı tartışırken, başka bir tehlike daha belirdi. O da 2019 itibariyle 7 milyonun üzerinde turist alarak tüm zamanların ziyaretçi rekorunu kırdığımız Rusya.

Suriye ordusunun Rusya’nın desteğiyle İdlib’de başlattığı operasyon, Türkiye-Rusya ilişkilerini ciddi anlamda germiş durumda. 2015 yılının kasım ayında düşürülen Rus savaş uçağı nedeniyle dibe vuran ilişkiler, 2019 yılı tamamlandığında iki ülke arasında pek çok stratejik iş birliğinin ortaya çıktığı bir zemine taşındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, 2016-2019 yılları arasında, 24’ü yüz yüze olmak üzere, toplam 69 görüşme gerçekleştirdi.

Suriye ordusunun İdlib’i silahlı güçlerden geri almak için başlattığı operasyon ilerledikçe, kuşkusuz Rusya-Türkiye ilişkileri daha da gerilecek. Ortaya çıkacak gerilimin, 2015 yılındakine benzer bir olaya neden olması ve iki ülke ilişkilerinin yeniden kopma ihtimali göz önünde bulundurulmak durumunda. Hatırlanacağı üzere, 2015 yılında Türkiye'nin bir Rus savaş uçağını düşürmesi sonrası, uçuşlar yasaklanmış ve bu ülkeden gelen turist sayısı neredeyse sıfırlanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yaptığı Türkiye’yi destekleyen açıklamanın, Suriye meselesinde Türkiye ile ABD’nin yeniden ortak bir zeminde buluşmuş olabileceğine de yorumlanıyor. Suriye’de YGP’ye yüzlerce tır silah gönderen ABD’nin, Türkiye’nin kendini savunma hakkına vurgu yapması, ‘perde gerisinde başka şeyler mi pişiriliyor’ sorusunu akla getiriyor.

Gelinen noktada ne Rusya-Suriye ne de Türkiye geri adım atmış değil. Son olarak Erdoğan ile Putin’in bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı. Telefon görüşmesinde Erdoğan’ın, Suriye ordusunun İdlib’de yürüttüğü operasyonun Suriye’de barış için yürütülen çalışmalara darbe vurduğunu ve Türkiye'nin benzer saldırılara karşı meşru müdafaa hakkını en sert şekilde kullanmaya devam edeceğini söylediği belirtildi. Partisinin Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada ise Erdoğan, ‘’Rejimin (Suriye) gözlem noktası sınırlarına çekilmesini dün akşam Sayın Putin’e ifade ettim. Şubat ayı içinde rejimin gözlem noktalarımızın gerisine çekilmesini umut ediyoruz. Rejim bunu yapmazsa Türkiye Cumhuriyeti bu işi bizzat yapmak mecburiyetinde kalacaktır.’’ ifadelerini kullandı.

Yani, şu an itibariyle iki ülke arasındaki gerilimin düşeceğine dair bir işaret yok.

Suriye’deki mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 7 milyonluk olası Rus turist kaybı için de bir eylem planı hazırlaması gerekiyor. 7 milyon turistin geldiği Rusya'da, musluğun başında Devlet Başkanı Vladimir Putin bulunuyor.

Kuşkusuz 2015 öncesine nazaran Türkiye-Rusya ilişkileri daha az kırılgan ve iki ülkenin çok sayıda ortak paydası bulunuyor. Ancak onlarca silahlı örgütün, Rusya’nın, ABD’nin, İran’ın ve Türkiye’nin aynı anda yer aldığı sahada, çakılacak bir kıvılcımın nelere mal olabileceğini öngörmek zor. Zira Rusya-Türkiye ilişkileri, 2015 yılından bu yana ilk defa bu denli sert bir testten geçiyor.


Bu Makale 05.02.2020 - 12:06:16 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Tahir Kayran 05.02.2020 - 01:27

    Bu yaz rus turist gelmeyebilir. Rusya’yla ilişkilerin bozulması an meselesi.

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.