65 bin müşteri FTI'ın iflasına tatilde yakalandı 

65 bin müşteri FTI'ın iflasına tatilde yakalandı 
Alman Seyahat Sigortası Fonu, Avrupa'nın üçüncü büyük seyahat grubunun iflasıyla ortaya çıkan krizi yönetmeye çalışıyor. Şu anda fonda 750 milyon euro civarında para olduğu belirtilirken, FTI'ın seyahatte olan müşteri sayısının ise 65 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Alman Seyahat Sigortası Fonunun (DRSF) başında bulunan Ali Arnaout ve Stefan Mees, bir yandan FTI'ın müşterilerinin parasının geri ödenmesini güvence altına almak için çalışırken diğer yandan tatilde olan müşterilerin evlerine dönebilmesi için neredeyse tüm hava yolu şirketleri ile anlaşmalar imzaladı. Şirketin 10 Haziran'a kadar olan seyahatleri gerçekleşirken, bu tarihten sonrakiler iptal edildi.

65 bin kişi tatilde, kasasında 750 milyon euro var

Resmi sitesinde uzun bir açıklama yayınlayan fon yönetimi "DRSF, yasal sözleşmesinin bir parçası olarak yapılan ödemelerin geri ödenmesini sağlayacaktır. Seyahat sağlayıcısı iflastan etkilenir etkilenmez etkilenen tüketicilerle iletişime geçecektir. İflas yönetimi DRSF'ye gerekli verileri sağladı." ifadelerini kullandı. 

DRSF fonda ne kadar para olduğu konusunda sessiz kalsa da, projeksiyonlara göre 2021 yılında kurulan fonun kasasında 750 milyon civarında para bulunuyor. FTI'ın tatilde/seyahatte olan müşteri sayısının ise 65 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. 

"Belirsizlik sonlandırılmalı"

Ancak turizm sektörü bu konunun hızlı bir şekilde çözülmesini bekliyor. Alman Seyahat Birliği Başkanı Norbert Fiebig de hem DRSF yönetimine hem de FTI'a bu konuyu kısa sürede çözme çağrısı yaptı. Fiebig "Belirsizliğin ve tatminsizliğin bir an önce ortadan kaldırılması gerekir." dedi. 

Şu anda seyahat acenteleri ve müşteriler açısından en önemli sorunlardan biri, 10 Haziran sonrası için satılmış/satın alınmış FTI paket tatillerinin akıbetinin ne olacağı. Bun nedenle 10 Haziran sonrasına ait rezervasyonlar için belirsizlik söz konusu.

İptal edip yeniden rezervasyon yapanlara uyarı

Fon yöneticisi Stefan Mees, ileri tarihli rezervasyonların iptalinde acele edilmemesi konusunda müşterileri ve seyahat acentelerini uyardı. Çünkü ikinci bir seyahat rezervasyonu yapan müşteriler iki seyahat sözleşmesine sahip olacakları ve FTI üzerinden yapılan rezervasyonun gerçekleşmesi halinde diğer rezervasyonu 'normal' koşullar altında iptal edecekleri için kayıp yaşayabilirler. 

FTI'ın iflasının getirdiği bir diğer sorun ise, otellerin FTI'dan parayı alamadıklarını belirterek halihazırda tatilde olan müşterilerden para istemeleri. 

Alman Seyahat Birliği, bunun şu anda birkaç bireysel vakada yaşandığını belirtti. 

Ali Arnout, FTI ile sözleşmesi otellerin taleplerinin DMC'nin maliyet beyanıyla alındığını, kanıtlanan beyanlara göre otellere ödeme yapılacağını ifade ediliyor.


Bu Haber 05.06.2024 - 11:05:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.