5 bin 500 liralık tatil nasıl 16 bin 500 lira oldu?

5 bin 500 liralık tatil nasıl 16 bin 500 lira oldu?
Hürriyet gazetesi yazarı Sefer Levent, iç turizm pazarında katlanan otel fiyatlarını kaleme aldı.

Son bir yılda enflasyonun yüzde 20, dövizin ise yüzde 40 arttığını belirten Sefer Levent, buna karşılık otel fiyatlarının 2-3 katına çıktığına dikkat çekti.

5 BİN 500 TL'DEN 16 BİN 500 TL'YE

''Enflasyonun yüzde 20, döviz kurlarının yüzde arttığı 40 arttığı Türkiye'de yüzde 40 artması gereken otel fiyatlarının bu kadar artması nasıl açıklanabilir?'' diye soran Levent, “Geçen yıl biri 8 diğeri 13 yaşında kızlarımla birlikte eşim ve ben Antalya Belek’te temmuz ortasında 7 gece 8 gün tatil yaptık. Erken rezervasyonla 2018 Şubat ayında tatilimiz 5 bin 500 TL’ye satın almıştık. Bu yıl da aynı otelde tatil yapmak istedik. Yine şubat ayında temmuz ortasında tatil yapmak için fiyat araştırması yatık. Geçen yıl ile aynı tarihlerde, aynı otelde, yine ailemle tatil yapmak için bizden istenen fiyat 16 bin 500 TL’ydi.” ifadelerini kullandı.

6 BİN TL'DEN 11 BİN 500 TL'YE

Fiyatlardaki artışa bir örnek daha veren Hürriyet yazarı, ''Antalya’da geçen yıl temmuz başında eşimle birlikte 5 yıldızlı bir otelde tatil yaptık. 6 gece 7 gün için ödediğimiz rakam 6 bin TL’ydi. Bu yıl da aynı otelde aynı tarihlerde tatil fiyatına baktık. Erken rezervasyon kampanyalarından yararlanmak istedik. Ancak internet üzerinden geçen yıl tatil satın aldığımız acenteden araştırma yaptım. Bu sene eğer aynı otelde yapmak istersem 11 bin 500 TL ödemem gerektiğini gördüm.” diye yazdı.

Konuyu turizmcilerle konuştuğunu kaydeden Levent, turizmcilerin tatilcilere şu tavsiyelerde bulunduğunu belirtti:

‘Yıldız’ sayısını düşürerek yükselen fiyatların etkisini azaltabilirsiniz. Yani 4 yıldızlı bir otel yerine 3 yıldızlı bir otel tercih edilebilir.

Geçen yıl 7-8 gece konaklamalı bir tatil yaptıysanız, bu yıl bunu 4-5 geceye çekebilirsiniz. Az da olsa bütçeniz rahatlayacaktır.

Deniz, kum, güneş tatili ‘olmazsa olmazım’ değil diyenlerdenseniz kültür turlarına yönelebilirsiniz.

Yabancı turistin büyük çoğunluğu Akdenizi tercih ediyor. Bu yüzden Ege bölgesinde daha uygun fiyatlarla konaklama yapılabilir.

’Her şey dahil’ konsepti dışına çıkılarak daha ‘makul’ oteller için planlama yapmak tatil bütçesinin düşmesini sağlayabilir.

Geçtiğimiz yıllarda yakın coğrafyadaki yurtdışı tatil merkezleri önemli alternatifti. Bu yıl yükselen kurlar nedeniyle avantajını bir miktar kaybetse de yurtiçindeki fahiş artışlar düşünüldüğünde hala yurtdışı seçenekleri mevcut.



Bu Haber 15.02.2019 - 10:43:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.