‘3 kademeli her şey dahil’ için turizm profesyonelleri ne diyor?

‘3 kademeli her şey dahil’ için turizm profesyonelleri ne diyor?
Turizm profesyonelleri, AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu’nun ‘her şey dahil sisteminde düşük, orta ve yüksek seviye olarak kademelendirmeye gidilmesi gerektiğine’ dair açıklaması sektörün ana tartışma başlıklarından biri haline geldi.

Bentour CEO’su Deniz Uğur’un önerdiği ‘otellerde kademeli her şey dahil’, turizm sektörde tartışılmaya devam ediyor. AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu’nun “Peş peşe çok iyi geçen sezonların ardından her şey dahil sisteminin de hafifletilmesi gerektiğini düşünüyorum. Rekabetin zorlu olmasından dolayı bazı şeylerin içini fazla fazla doldurduk. Rakiplerimiz bu kadar yoğun çalışmalar yapmıyor. Bir tık geriye gelmek gerekecek. Bunun çalışmasını da yaptık. Her şey dahil sistemini düşük, orta ve yüksek seviye olarak planladık. Otellerin gelirine göre de bunu raporladık. Bu sistemin standardını belirleyeceğiz artık.” açıklamasını sektör profesyonelleri de değerlendirdi. 

Profesyonel Otel Yöneticileri Platformuna üye turizm profesyonelleri, her şey dahil sisteminde yapılaması önerilen revizyona ilişkin farklı bakış açılarına sahip. Bu sistemin sadece 4 ve 5 yıldızlı otellerde verilmesi gerektiğin söyleyen de, mevcut sistemin disipline edilmesi gerektiğini söyleyen de var...  

Platforma turizm profesyonellerinden bazılarının konuya ilişkin yaklaşımı şöyle:

– Ben olumlu bakıyorum. Tesisler ona göre satış yapar. 3 yıldızlı otel 5 yıldızlı bir otelin vermiş olduğu sisteme girmemiş olur.

– Bence 4 yıldızın altındaki ve belgesi olmayan otellere yasaklanmalı. 4 ve 5 yıldız otellere de hizmetine ve sunduğu gıda ve içeceklere göre standartlar getirilmeli. Bakanlık her yıl üst fiyat bandı ve onayı istiyor otellerden bu yanlış. Kademeli ve bölgelere sezonlara göre alt fiyat bandı getirilmeli.

– Kendini geliştirmemiş sadece üniteleri yeterli diye yıldız verilmiş mutfağında hamam böcekleri dolaşan, büfesinde tavuktan başka bir şey olmayan jeneratörü görüntü olarak var olan, personeli kot pantolonla gezen vs. 5 yıldız tesisler doğru dürüst denetlenmeli.

– Tam olarak anlamak lazım, ne düşünülüyor? Konsept nedir? Emin olduğum tek şey Her Şey Dahilin revize edilmesi, günümüz şartlarına, ekonomisine ve ekolojisine uygun bir hale getirilmelidir.
– 1995 ve 1999 yılları arasında vasıflar yönetmeliğinde bu konuyla ilgili bakanlıkta çok mücadele verdim. Kimse ciddiye almadı. Böylece karma karışık bir durum ortaya çıktı.

Önce 1985’ten bu senelere gelene kadar resort oteller hizmette hangi evrelerden geçti onu bilmek lazım. Bizde kopyacılık usulü işletme yapılmaktadır. Bu konu Bakanımız otelci olsa da bakanlığa bırakılamaz. Turizm STK’ları taslaklarda anlaşarak bunu olgunlaştırmalıdır.

Her Şey Dahil’de bazı şeylerin ücretli olması tartışılırken, kaliteli personel ve asgari ücretin geldiği durum ortadadır. böyle bir durumda kasiyer ve muhasebenin yeniden yapılandırılması hesaplanmalıdır. Ve pazarlamanın konsepti açık olarak izah edebilmelidir. Çok uzun bir konu satırlara sığmaz.

– Her Şey Dahil, konaklama hizmetlerinin bu güne kadar geçirdiği evrimin son noktası. (BB, HB, FB, EFB ve HD) Doğal olarak zaman içinde Her Şey Dahil’in de çeşitli kademeleri oluştu. Hatta bir ara isim kargaşası da yaratıldı. (High, Ultra, Delux vb tabirler kullanılarak).

Şimdi çıkıp “Kademeli sistem” oluşturuyoruz demenin anlamı, ancak zaten oluşmuş olan kademelerin disipline edilmesi ve aynı standarttaki hizmete aynı tabirin kullanılması olabilir. Ancak, bu husus büfe çeşitlerini standardize ederek halledilemez. Bu ancak Her Şey Dahil’e dahil edilecek hizmet ve uygulamaların kademelendirilerek standart paketler oluşturulması ile mümkün olabilir. Ancak, burada da tesislerin sınıfları ve fiziksel yapıları devreye girecektir, yani tesislerin hizmet alanları, kapasiteleri, kalifiye personel sayıları gibi hususlar da oluşturulacak paketlerin kriterleri arasında belirtilmelidir.

Unutulmamalıdır ki Her Şey Dahil’in sınırları, kişilerin yaş ve beden ölçülerinin alınıp tesise sadece iç çamaşırı gibi bazı özel giysi ve malzemeleri haricinde bir şey getirmelerine gerek kalmayacak, bazen 24 saat “butler” hizmeti sunulan, boyutlara uzanabilmektedir. Bütün bunların yanında turizmin üç saç ayağının diğer ikisinin yani tur operatörü/acente ve Turizm Bakanlığının da bu standardizasyonu özümseyip, taviz vermeden denetlemeleri gerekir. Buna ilaveten, bazı arkadaşların vurguladığı gibi, tavan değil taban fiyat uygulaması da çok yararlı olacaktır.

Kusura bakmayın biraz uzun oldu ama, aslında bu konuda daha bir kaç sayfa yazmak mümkün.


Bu Haber 04.01.2024 - 17:10:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • herşey dahil içki ekstra

    Halit Suavi Ahipaşaoğlu 06.01.2024 - 09:42

    Konaklama sektörü uluslararası dalgalanmalardan korunabilmek için en az % 40 oranında yerli turizme dayanmak zorundadır. Ne yazık ki iç turizmde fiyatlar tüketicinin alım gücünün üzerine çıktığı için zaten düşük yerli konaklama oranı 2024 de daha da düşecektir. Bunun önüne geçmenin en kolay yolu herşey dahil de yeni bir kavram geliştirmek ve soft içecekler dahil alkollü içkiler hariç bir uygulamaya geçmek olabilir. Alkollü içecek maliyetinin neredeyse toplam f&b maliyetinin %40'ına ulaştığı bir yapıda herşey dahil içki hariç sistemi ile satış fiyatlarında yaklaşık % 25 lik azalma konaklama fiyatlarını geniş yerli tüketici kitlesi tarafından ulaşılabilir kılacak, dolulukları arttıracak ve yurt dışına olan talebin düşmesini sağlayacaktır.

  • taban tabiiki

    Halit Suavi Ahipaşaoğlu 06.01.2024 - 09:35

    Zaten turizmde iddialı ülkeler arasında tavan fiyat uygulayan bir tek Türkiye. Bu eski zamanlarda sadece iç turizmin olduğu dönemlerde tüketiciyi korumak için alınmış bir önlemdi. Şimdi anlamı kalmadığı gibi toplam gelirin düşmesine ve haksız rekabete yol açıyor.

  • All inclusive

    Recep uslu 06.01.2024 - 11:13

    Bu sorunun temelinde yatan sorun hem 4 5 yildizli otel sinirlamasi hemde metrekare sınırıdır.. Bazi 4 5 yildizli oteller var ki arsasinin tamami bina, Tourist ne yapabilirki burada sıkıṣık bir alanda ye ic yat yer varsa havuz gir .Bu hizmet olamaz . Bu sebeble en az kisi basi 50 metrekare sınırıda getirilmesi gerekirki isin icine hareket eglence spor da girsin. Boylece dogrudan bircok tesis uygulayamaz normal isleyise doner ve selection kademelendirme daha basit hale gelir

  • düzeltilmesi gerekenler

    mansur çiftçi 05.01.2024 - 09:22

    öncelikle personelinin maaşını gününde ödemeyen resmi tatillerini vermeyen personelinin konaklama yerleri konaklamalarina uygun olmayan . mutfağının ve envanterlerinin yeterli olmayan oteller denetlense uygun olmayanlar kapatilsa bu dediklerimiz oteller zaten olmaz. öncelikle denetimler sistemdeki gibi yapılmalı uyarı veya geçici çözüm olarak bir defa ceza verilmemeli turizm belgelerini iptal etmeli ve birdaha işletme yapmalarına izin vermeyen sistem gelse her önüne gelen parası olan otelcilik yapamaz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.