27 Avrupa ülkesi ortak seyahat politikası için hazır

27 Avrupa ülkesi ortak seyahat politikası için hazır

Avrupa Komisyonu, 27 AB üyesi ülkenin ortak seyahat trafiği sistemine geçmesi için teklif hazırladı.

 

 

 


TurizmGüncel - Dış Haberler

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği genelinde seyahatlerin ortak koordinasyonu için trafik lambası sistemini benimsemeye hazırlanıyor. Pandemi nedeniyle resesyona giren Avrupa'da, tam hareket ve seyahat özgürlüğü ise uzak bir hedef olarak duruyor.

Covid seyahat özgürlüğüne de darbe vurdu

Koronavirsün sadece 151 bin AB vatandaşının ölümüne neden olup AB ekonomisini resesyona sokmadığı aynı zamanda AB vatandaşlığının mihenk taşlarından olan seyahat özgürlüğüne darbe vurduğu belirtiliyor.

Birleşik bir yaklaşım zorunlu hale geldi

Salgının başladığı dönemde bazı AB ülkelerinin sınırları kapatması nedeniyle ciddi bir sıkışıklık yaşandığını ve bunun medikal malzemelerin dolaşımını bile zora soktuğunu belirten AB Komisyonu, ''Aynı zamanda milyonlarca turistin salgın nedeniyle zor durumda kalması AB'nin yürütme kolunun birleşik bir yaklaşım hayata geçirmesini zorunlu kıldı.'' denildi.

"Bu tedbirleri koordine etmeli ve Avrupalılar için hayatı kolaylaştırmalıyız" diyen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Komisyonu'nun teklifinin tüm üyeler tarafından kabul edilmesinin vatandaşlar için kolaylık sağlayacağını aktardı.

AB enfeksiyon haritası hazırlanacak

AB'nin hayata geçirmeye çalıştığı ortak seyahat politikasında Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi kilit rol oynayacak. Merkezin hazırlayacağı Avrupa bölgesi enfeksiyon haritası 100 bin kişide görülen vaka sayısına göre bölgeleri kırmızı, turuncu ve yeşil olarak kodlayacak.

Öngörülen düzenlemeler

100 bin kişide görülen vaka sayısı 50'yi geçen ve pozitif test oranı yüzde 4'e ulaşan yerler kırmızı olarak kodlanacak bu bölgelerden dönenler 14 gün karantinada kalacak. Pozitif test sayısı yüzde 4'ün altında ancak 100 bin kişide görülen vaka sayısı 150'yi geçer yerler de kırmızı listede yer alacak. Bu durumda AB bölgesinin çoğunluğunun kırmızı veya turuncu olarak listelenmesi bekleniyor. Yeşil olarak listelenen bölgelerden dönenler herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmayacak. Ancak AB üyesi ülkeler test veya karantina gibi, kendi kurallarını uygulamaya devam edebilecek.

Komisyondan zorunlu test tavsiyesi

Komisyon ayrıca riskli ülkelerden dönenlere test yapılmasının zorunlu olmasını tavsiye etti. Ancak sağlık ve sınır konuları ulusal hükümetlerin alanına girdiği için bu konuda tüm ülkeleri kapsayacak ortak bir önlem alınamıyor. Komisyonun amacı, üye ülkelerin birbirine kapıyı kapatmasının önüne geçmek. Birlik üyesi tüm ülkelerde uygulanacak ortak bir 'karantina' sistemi yaklaşımı ortaya çıkmasa da, üye ülkelerin birbirinin testlerini tanıması konusunda anlaşmaya varıldı. AB ayrıca, bütün ulaşım araçlarını kapsayan ve AB ölçeğinde uyarlanabilecek bir 'yolcu bulma formu' konusunda da anlaşmaya vardı.

Komisyon ayrıca, AB içinde serbestçe hareket etmesine izin verilen 'önemli' gezginlerin ve sınır ötesi işçilerin kısıtlamalardan etkilenmemesi için gerekli düzenlemeleri yapacak.



Bu Haber 13.10.2020 - 08:46:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • ABDULLAH OZCAN 14.10.2020 - 07:41

    Bağışıklık sistemi zayıf, devamlı sigara, püro, alkollü içki tüketen, eve ,yatağa ayakkabılarla giren milletlere özgü Covid19. Avrupa seyahatlerini biz 4 yıldız , 5 yıldız otelleri gezen, devamlı taksiye binenlere uygulamamaları gerekir. Açın Schengen'i hergün yıkananlara

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.