2024’te Almanya pazarını neler bekliyor, ne kadar harcama öngörülüyor?

2024’te Almanya pazarını neler bekliyor, ne kadar harcama öngörülüyor?
Alman Seyahat Birliğinin (DRV) tahminine göre Almanlar, 2024 yılında 78 milyar euroluk tatil satın alacak.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Alman Seyahat Birliği, 2023-24 turizm sezonuna ilişkin ilk öngörülerini paylaştı. DRV'nin tahminine göre, Almanlar bu yıl paket turla veya münferit olarak çıkacakları tatillere toplamda 78 milyar euro (buna destinasyonda yapılan harcamalar dahil değil) harcayacak. DRV ayrıca, 2024 yılında uzak mesafe tatillerin sayısında da gözle görünür bir büyüme bekliyor. 

DRV'nin Dr Fried & Partner ve Travel Data + Analytics'e (TDS) yaptırdığı pazar araştırmasına göre, 2023 yılında tatil satışları pandemi öncesinin yüzde 7 üzerine çıktı. 

Lokomotif Türkiye ve Yunanistan

DRV'nin görüşüne başvurduğu sektör uzmanları, orta mesafe destinasyonlar olan Yunanistan ve Türkiye yıl boyunca Almanya seyahat pazarındaki büyümenin lokomotifi olmaya devam edecek. DRV Başkanı Norbert Fiebig "Zaten Türkiye, Alman tatilcilerin 2024 yılı paket tur tercihinde ilk sıradaki ülkelerden biri." diyor. 

Uzak mesafe tatillerde toparlanma sürecek

Uzak mesafe satışlarda yüzde 11, satış gelirlerinde ise yüzde 18 artış öngöre DRV'nin başkanı Fiebig "ABD, Avustralya, Tayland ve Endonezya gibi birçok uzun mesafeli destinasyon, koronavirüs pandemisinden sonra ancak kademeli olarak toparlandı. Yurtiçi ekonomik faktörlerden ve tüketiciler arasındaki belirsizlikten etkilense bile, toparlanmanın sürmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Yolcu sayısının azalması bekleniyor

DRV, satışlardaki artışa rağmen, bir kez daha yıl genelinde seyahat eden kişi sayısında hafif bir düşüş bekliyor. 2023 yılında tur operatörleri vasıtasıyla tatile gidenlerin sayısı pandemi öncesine kıyasla azalmış bulunuyor. TDA'nın verilerine göre, 2019 yılına kıyasla satış gelirleri yüzde 12 artarken, seyahatçi sayısı yüzde 12,5 oranında azaldı. Ziyaretçi sayısındaki düşüşe rağmen satış gelirlerinin artması fiyatların yükselmesinden ve her şey dahile olan talebin artmasından kaynaklanıyor.

2024’te geçen yılki kadar fiyat artışı yok

Öte taraftan Alman seyahat uzmanları 2024 yılında yaşana düşüş 2023'teki kadar kesikin olmayacak. Bunun nedeni ise fiyatlardaki artışın geçen yıla kıyasla yavaşlaması. HolidayCheck 65 tur operatörünün Paskalya ve yaz tatili fiyatlarını kıyaslayarak elde ettiği verilere göre fiyatlar geçen yıldan bu yana sadece yüzde 3 oranında artış gösterdi.

Yüksek vergiler hava ulaşımını zorlaştırıyor

Ancak DRV, Alman hükümetinin hava trafik vergisinde planladığı artışın uçak bileti fiyatlarını ve dolayısıyla da talebi nasıl etkileyeceğin öngörmenin zor olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu artışın orta gelire sahip çocuklu aileler için bir sosyal olduğunu kaydeden Fiebig "Açıkçası, pek çok Alman vatandaşı, artan maliyetler nedeniyle artık bir tatil seyahatini karşılayamayacak. Federal hükümet seyahati daha da pahalı hale getirmemeli." diyor.


Bu Haber 05.01.2024 - 14:52:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.