2019’da Rusya seyahat pazarını neler bekliyor?

2019’da Rusya seyahat pazarını neler bekliyor?
ATOR Analitik Servisi, 2016-2018 yıllarına ait, turizm pazarının ana göstergelerini ve dinamiklerini inceleyerek Rusya'da 2019 yılı için iç ve dış turizme yönelik tahminlerde bulundu. Buna göre pazar, aktif bir yeniden şekillenme sürecine giriyor.

TurizmGüncel - Dış Haberler

BÜYÜK TUR OPERATÖRLEİNİN ROLÜ ARTACAK


Aralık 2018 itibarı ile Rusya’da federal tur operatörlüğü siciline kayıtlı 4 bin 377 şirket bulunuyor. Bunların içinden 530’u outging, 2 bin 500’den fazlası ise iç turizm yapan şirketler. Talepteki daralmanın 2019 yılında, rezerv sıkıntısı yaşayan veya yanlış planlama yapan tur operatörlerini kötü günler bekliyor. Rusya seyahat pazarında; geniş ürün gamına sahip, işletme faaliyetleri çeşitli, teknolojiyi iyi kullanan ve rezervleri daha güçlü oyuncuların rolü daha da artacak.

EN ZAYIFLAR KİTLE TURİZMİ YAPAN KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ OPERATÖRLER

2019 yılında en korumasız şirketler, Türkiye, Tunus, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland gibi destinasyonlarda faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli şirketler olacak. Bu durum tur operatörlüğü pazarındaki büyük oyuncuların rolünü güçlendirecek.

Bu şirketler mevcut ekonomik durumlarını korumak adına, işlerin çeşitlendirilmesi, daha geniş bir destinasyon portfolyosuna sahip olunması ve teknolojik çözümler yaratma alanında daha teşvik edici olunmasını da sağlayacak.

TUR OPERATÖRLÜĞÜNDE YENİ TRENDLER

2019 yılında tur operatörlüğünde dijitalleşme eğilimi farklı biçimler almaya başlayacak ve teknolojik çözümler tur operatörlüğünün sürdürülebilirliğinde giderek daha öncemli rol oynamaya başlayacak. Bunların içinden en umut verici olanı ise, gerçek zamanlı paketleme sistemleri, B2B endüstrisi için yeni rezervasyon hizmetleri, tur paketlerinin doğrudan satışına ilişkin çevrimiçi hizmetler ve tüketicinin kendi paket turunu oluşturması olcak. İleri teknoloji gerektiren dijital araçların etkisi ile daha niş programları hayata gerçekleştirmeye başlayacak.

BİRLEŞME VE SATIN ALMALAR HIZLANACAK

2019 yılında seyahat acenteleri arasındaki birleşme ve satın alma süreçleri hız kazanacak. Yapılan ihtiyatlı tahminlere bakıldığında turizm sektöründe faaliyet gösteren tüzel kişilerin sayısı en az yüzde 20 oranında azaltılacak gibi gözükse de bu süreçler tüketiciye pek yansıtılmayacak.
Rekabet ortamı ciddi oranda sıkılaşacak ve işin daha da bütünleşmesi sağlanacak. Bu sayede 2019 yılında pazarda sistematik bir krizin yaşanması önlenebilecek.

''PİYASALAR İÇİN TRAJİK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL''

Rusya seyahat pazarında bir trajedi beklenmiyor. Sıkı rekabet koşullarından dolayı 2014'te başlayan pazardaki tekelleşme, doğal seleksiyon yoluyla devam edecek ve güçlü oyuncular pazarda kalmaya devam edecek. Sonuç olarak, konsantrasyonun yoğun olduğu Rusya seyahat pazarında rekabet, yeni teknolojiler ve yeni ürünlerle devam edecek.

YÜKSELME EĞİLİMİ 2019'DA DA DEVAM EDECEK

2018, Rusya içi destinasyonlara dönük ziyaretçi akışının yüzde 8 oranında büyümesiyle son buluyor. Buna karşın, organize turlardaki büyüme, yüzde 10'la pazar ortalamasının üstünde gerçekleşti. Bu trendin 2019 yılında da devam etmesi bekleniyor.

Rus seyahat uzmanları, outgoing segmentindeki büyüme dinamiğinin yavaşlaması nedeniyle, büyük tur operatörlerinin iç pazarda daha büyük rol alacağını tahmine ediyor. 2019 yılında Rusya'nın güneyindeki turizm bölgelerine dönük trafiğin yüzde 7-10 arasında büyümesi öngörülüyor. Rusya'nın güneydineki bölgeler için başlayan erken rezervasyon talepleri gelecekteki büyümenin dolaylı bir işareti olarak görülüyor. Bu durumun başarılı olmasının nedenlerinden biri de ziyaretçilerin erken rezervasyon indirimlerinden yararlanmak istemesi. Enflasyon oranında artan tatil fiyatlarını vermek istemeyen ziyaretçiler yüzde 15'e varan erken rezervasyon indirimlerinden faydalanmayı tercih ediyor.

DENİZ TATİLLERİ DAHA ÖNCELİKLİ

Yurt içi tur trafiğine bakıldığında ise durgunluğun devam edeceği öngörülüyor. Ziyaretçilerin tatil tercihlerine bakıldığına deniz kenarı yaz tatillerinin daha öncelikli olduğu görülüyor. Ziyaretçilerin turlara olan taleplerini üç ve beş yıllık büyüme döngüleri de etkiliyor. Burada gerçekleşen düşüşler tüm ekonomik faktörleri etkiliyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışa rağmen, Rusya'daki nehir yolculuklarında geçmiş dönemlere oranla küçük bir büyüme gözlenmesi bekleniyor. Rusya'daki kruvaziyer seyahatleri için fiyatlar hali hazırda yüzde 20 dolaylarında artmış durumda. Bu durumun kruvaziyer müdavimlerinde bir azalmaya sebep olmasa da yeni ziyaretçilerin akışını sınırlayabilir.

YABANCI ZİYARETÇİ TRAFİĞİ ARTMAYA DEVAM EDECEK

2018 yılı verilerine bakıldığını turistik gezi amacıyla Rusya'ya gelen yabancı ziyaretçilerin sayısında yüzde 20 oranında bir artış görülüyor. Bu büyümeyi sağlayan etkenlerden biri de Dünya Kupası'nın Rusya'da yapılmış olması. Asya ve Latin Amerika gibi ülkelerden Rusya'ya direkt uçuş olmaması ve egzotik tatil için Rusya'nın pahalı bir destinasyon olması sebebiyle gelen ziyaretçilerin çoğu yeniden Rusya'ya gelemiyor. Bununla birlikte özellikle Avrupa pazarı için Rusya güvenli ve ilginç bir destinasyon olarak görülüyor.

Analistler Rusya'nın ziyaretçi trafiğindeki yüzde 10-15 oranındaki artışının Rusya'nın jeopolitik konumundan, rublenin uygun olmasından ve vize kolaylığından kaynaklandığını belirtiyor.

ELEKTRONİK VİZE UYGULAMASI YAYGINLAŞACAK

Uzakdoğu'da yaygın olan elektronik vize uygulamalarının önümüzdeki dönemlerde Rusya’da daha yaygın olacağı belirtilirken, 1 Ocak 2019'dan itibaren elektronik vizelerle Kaliningrad'a girilebileceği belirtiliyor.

2019 yılı tahminlerine göre Çin, Güney Kore, Fransa, birkaç Avrupa ve Arap ülkesinden daha fazla ziyaretçi gelmesi öngörülüyor. Ayrıca kruvaziyer sektöründe de Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen turist sayılarının artması bekleniyor.

2017 yılı ile karşılaştırıldığında Rusya'da turizm 2018 yılını tutarlı bir şekilde kapatıyor. 2018 yılının ilk üç çeyreğinden sonraki zaman diliminde turist yoğunluğu sadece yüzde 7.34 oranında arttı.


Fiyatlardaki artış ve Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalar sebebiyle 2019 yılında yaşanacak artışlar, ruble ile seyahat eden ziyaretçileri tasarruf yapmaya teşvik edebilir.


Bu Haber 27.12.2018 - 11:57:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.