2018 yılında kaç uçak kazası oldu, kaç kişi hayatını kaybetti?

2018 yılında kaç uçak kazası oldu, kaç kişi hayatını kaybetti?

2017 yılında sadece 44 kişi uçak kazası sebebiyle hayatını kaybedereken 2018 yılınıda bu sayı 556'ya ulaştı.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Ancak geçmiş Aviation Safety Network'ün (ASN) verilerilerine bakıldığında 2018 yılı hala en güvenli geçen dokuzuncu yıl olma ünvanına sahip. 2018 yılının en kötü sivil havayolu kazası ise Lion Air Boeing 737 Max uçağının Endonezya'da düşmesi ve 189 kişinin hayatını kaybetmesi oldu.

EN GÜVENLİ 3. YIL

Hollanda merkezli şirket ASN'nin verilerine göre 2018 yılında, Küba, İran, Nepal ve Rusya'da yaşanan kazalar da dahil olmak üzere toplam 15 ölümlü uçak kazası yaşandı. ASN'nin değerlendirmelerine göre 2018 yılı yaşanan ölümcül kazalar sayısı bakımından en güvenli üçüncü yıl olurken, yaşanan ölümler açısından da en güvenli dokuzuncu yıl. 

Son 20 yılda yaşanan iyileşmenin de etkisi ile, 2017 yılı sadece 44 kişinin uçak kazalarında hayatını kaybetmesi sebebiyle en güvenli yıl olarak kayıtlara geçmiştir. 

SON 20 YILDA GÜVENLİK ALANINDA ÖNEMLİ İLERLEMELER KAYDEDİLDİ

ASN'ye göre dünya çapındaki yaklaşık 37 milyon 800 bin uçuş baz alındığında kaza oranı uçuş başına 2 milyon 540 bindir. 

Bağımsız bir kuruluş olan ASN'nin CEO'su Harro Ranter yaptığı açıklamada, kaza oranları on yıl önce ile aynı kalsaydı geçen yıl sadece 30 ölümlü kaza olacağını belirtti. 

Ranter, 2000 yılının kaza oranlarına bakıldığında ise 64 ölümcül kaza olabileceğini ifade etti. Ranter, bu durumun son 20 yılda güvenlik alanında büyük ilerlemeler kaydedildiğinin bir göstergesi olduğunu belirtti. 

'HAYATTA KALMAK ZOR'

Ancak ASN, kontrol kaybı sonucu yaşanan kazaların havacılık endustrisi için en kötü durum olduğunu vurguladı ve son beş yılda yaşanan en kötü 25 kazadan 10'unun bu durumdan kaynaklandığını belirtti. 

Kontrol kaybı terimi ile anlatılmak istenen hedeflenen bir uçusun yolundan kurtarılamayacak bir şekilde sapmasıdır. Bu mekanik arızaya, insani veya çevresel faktörler olabilir. ASN'ye göre bu tür kazaların ardından hayatta kalmak pek mümkün değil.



Bu Haber 02.01.2019 - 12:05:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.