1980’de Foça’yı Norveç’e açtı, şimdi turist olarak geldi

1980’de Foça’yı Norveç’e açtı, şimdi turist olarak geldi

İzmir-Foça’ya 1980’li yıllarda Norveç’ten turist getirmeye başlayan Gullivers Reiser’in (Lilleput Reiser)  sahibi Frode Schiotz, bu kez Foça’ya turist olarak geldi.


İzmir’in turistik ilçesi Foça’ya 1980’li yıllarda yüzlerce turist getiren Norveçli tur acentesi Gullivers Reiser (sonradan Lilleput Reiser)’in sahibi ilçeye bu kez turist olarak geldi. Frode Schiotz Foça’nın kalabalığı bir yana bırakılırsa, kendini koruduğunu, restore edilen taş evleriyle daha da güzelleştiğini söyledi.

Norveçli Frode Schiotz turizm acentesi Gullivers Reiser’i 1978 yılında kurdu. Merkezi Drammen'de bulunan acente faaliyetlerine 1991 yılından itibaren Lilleput Reiser olarak devam etti. Schiotz; 10 Temmuz 1980'den itibaren güneşe aç Norveç’lileri Yunan adalarına getirmeye başladı. Kısa bir süre sonra gezi rotasına Ayvalık’ta dahil oldu. 1987 yılında tanıştığı Foçalı turizmci Sebahattin Karaca’nın da destek ve işbirliğiyle Norveçli turistler Ayvalık yerine Foça’ya gelmeye başladılar. İlçenin altın yılları olarak tanımlanan 1989-1999 yılları arasında bazı Norveçliler sadece ziyaret için geldikleri Foça’dan ev alıp yerleştiler. İlk kafilesi 146 kişiyle başlayan macera daha sonraki yıllarda giderek arttı, gruplar büyüdü, kalış süreleri uzadı. Ancak turizme yaklaşımlar ve ekonomik konular nedeniyle 10 yıl sonra acente ilçeye düzenlediği turları bıraktı. Ama dostları ve Foça sevgisi Frode Schiotz’in yüreğinde takılı kaldı.

Frode Schiotz turizmciliğini adalara, charter seferleri düzenleyerek 2017 yılı başına kadar sürdürdü. Yaşlanması, ailesinden işini devam ettirecek gönüllü kimse olmaması ve turizm sektörünün olumsuz yönde değiştiğine olan inancı nedeniyle düzenli charter seferlerini sonlandırdı ama seyahatler düzenlemeye devam ediyor.

86 yaşında ki Frode Schiotz eşi Wenche ile birlikte Foça’ya eski iş arkadaşı Sebahattin Karaca’yı ziyarete geldi.

Frode Schiotz, Foça’da yaptığı gezinin ardından ilçenin genel anlamda, doğal görünümünü koruduğunu, restore edilen taş evlerin çevrelerini güzelleştirdiğini ve diğer turistik yerlerde olduğu gibi kalabalıkların olumsuz anlamda dikkat çekici hale gelmiş olduğunu gördüğünü söyledi. Sevgisini ve özlemini “İlk gördüğümde bayılmıştım ve Foça her zaman kalbimde kaldı” sözcükleriyle dile getirdi.

Frode Schiotz; ”1987'de tur gruplarım vardı. Menajerim Christian aslında farklı bir şey istediğimi biliyordu ve bana böyle bir yer bildiğini söyledi. Görmeyi çok istedim. Geldiğimde buranın gönlümdeki yer olduğunu düşündüm. Burada Sebahattin Karaca ile buluştuk. Konuştuk. Birlikte yürüyüşe çıktık. Bu kısa yürüyüş sırasında birlikte çok iyi çalışacağımız konusunda anlaştık. Norveç'ten gruplarla gelip keşif yapmaya karar verdik. İlk olarak 146 kişilik bir grupla geldik. Ardından 180 yatağa çıktık. Sonra daha fazlasını. Bunu yaparken çok heyecanlıydık. O zamandan bu güne pek bir şey değişmemiş. Ayakta kalan taş evler yenilenmiş. Foça özelliğini korumuş. Hepimiz o zamanlar Foça’ya tutulmuştuk. Hala çok seviyorum. Geri döneceğime kesinlikle inanıyordum. Döndüm. Buradayım ve mutluyum” dedi.



Bu Haber 18.09.2023 - 09:32:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Fokai

    Ali Baltu 19.09.2023 - 12:45

    Foça'da Norveç' lilerin gitmesi ile başlayan süreci ve İzban ile gelen kontrolü mümkün olmayan iç turizm akışını 25 yıldır algılayamayan ve yönetemeyen " beyin" Foça' da var oldukça durum pozitive olamaz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.