TUSAŞ’tan Boeing’e ortaklık teklifi

TUSAŞ, Boeing’e risk paylaşımlı ortaklık önerisinde bulundu. TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı, “Masrafı kendi cebimizden karşılayarak riski alırız. Sonra da uçak sattıkça biz burada yaptığımız ayni masrafı ve satıştaki direkt maliyetleri alırız” dedi


 
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş (TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, Amerikalı havacılık şirketi Boeing firmasına, risk paylaşımlı ortaklık önerisi sunduklarını belirterek, bu önerilerine olumlu yanıt alacaklarını tahmin e söyledi.
Dörtkaşlı, TUSAŞ olarak uzun süredir Boeing firmasına çeşitli parçalar ürettiklerini anımsatarak, artık Türkiye’nin kendi ürününü tasarlaması gerektiğini belirtti. Bir süre önce Boeing firmasının yetkilileriyle görüşme imkanı bulduklarını ifade eden Dörtkaşlı, özgün uydu, uçak, insansız uçak gibi projelerde deneyim sahibi olduklarını, bu tecrübelerin ışığında Boeing’in yeni geliştireceği bir uçakta ya da daha önce geliştirdiği ama yenileyeceği bir uçakta tasarım iş payı almak istediklerini anlattı.
 
 
 
 
Askeri proje için öneri
Boeing için geliştirecekleri bu tasarımı para karşılığında yapmayacaklarını anlatan Dörtkaşlı, “Masrafı kendi cebimizden karşılayarak riski alırız. Aldığımız riski de yaptığımız masrafları da bu geliştirme programına sermaye gibi ayni olarak koyarız. Sonra da uçak sattıkça biz burada yaptığımız ayni masrafı ve satıştaki direkt maliyetleri alırız. Biz Boeing’in bu konuda ortağı gibi oluruz. Buna risk paylaşımlı ortaklık diyoruz” dedi.
Boeing yetkililerine, askeri projelerde de iki ülke için ortak bir ürün geliştirme önerisinde bulunduklarını belirten Dörtkaşlı, üçüncü ülkeler için birlikte iş yapabileceklerini kaydetti. Türkiye’nin kendi uçağını tasarlarken aynı zamanda büyük havacılık şirketlerine parça üretmeye de devam etmesi gerektiğini anlatan Dörtkaşlı şöyle konuştu:“Üretim işleri devam ederken biz Boeing’e şunu söylüyoruz; üretim işlerinin miktarını ve derinliğini artıralım. Biz 2005 yılında yabancı hisseleri satın alarak TUSAŞ’ı tamamen milli hale getirdiğimizde 90 milyon dolar ciromuz vardı. Boeing’in oradaki payı 20 milyon dolardı. Şimdi biz 600 milyon dolarlık bir şirketiz, ama Boeing’in payı 6 milyon dolar. Yani biz büyüyoruz, Boeing’in payı azalıyor.”
 
Göktürk 2 uzaya gidecek
 
Türk savunma sanayiinde son dönemde heyecan verici projeler hazırlandığını ifade eden Dörtkaşlı, bunlar arasında yerli helikopter, yerli yeni nesil savaş uçağı ve uydu geliştirme projelerinin bulunduğunu anımsattı. Önümüzdeki yıl TÜBİTAK uzay ile geliştirdikleri Göktürk 2’yi uzaya göndereceklerini anlatan Dörtkaşlı, insansız hava araçları konusunda da çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
Bölgesel yolcu uçağı yapma konusunda ön çalışmaların devam ettiğini belirten Dörtkaşlı, “Tahmin ediyorum kısa bir süre içinde bunun bir kurgusu ve modeli oluşturulup anonsu yapılabilir. Orada TAI olarak da önemli bir görev alma arzusundayız. Bölgesel yolcu uçağı özgün ve ortak geliştirilebilir. Havacılık konusunda daha önce ihmal edilen konularda atılım olacak” dedi. (Milliyet)


Bu Haber 11.09.2011 - 08:22:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.