Emir Hepoğlu

Zirveden indim şehre: TTZ - 2012

Gecikmiş zirve kritikleri: Turizm Trendleri Zirvesi

NEDİR: Genç Turizmciler Derneği'nin büyük ağabey ve ablalarına nispet yaparcasına gerçekleştirdikleri gayet ciddi bir toplantı. Konuk, konuşmacı ve katılım açısından en az muadilleri kadar zengin ve bir o kadar havalı. Ulusal basının ve turizm basınının ilgisini üzerine çekmiş, ziyadesi ile başarılı sayılabilecek bir organizasyon.

KONU: Dünyada ve ülkemizdeki yeni turizm trendlerini tespit etmek, bu trendleri belirleyen kanaat önderlerini İstanbul’da bir araya getirmek. Türk turizmini sektör temsilcileri ile buluşturmak.

PROTOKOL VE KONUŞMACILAR 

'CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun burada ne işi var hocam?' dedirtecek kadar zengin ve ses getirecek konuklar. Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın GT dernek başkanına kürsüden adı ile 'Sevgili Bulut' şeklinde sesleneceği kadar samimi bir ortam. KKTC eski Cumhurbaşkanı'ndan Kıbrıs turizmine ilişkin açıklamalar. (Ama her ne hikmetse lafı hiç kumarhanelere değdirmeden). Bilişim sektöründen tanıdık yüzler. Turizm sektörünün başrol oyuncularından bazıları. İstanbul’un büyük ilçelerinin belediye başkanları ve daha birçok seçkin konuk, konuşmacı. Ve elbette idolüm Ufuk Tarhan!


KİM BU GENÇLER YAHU?

Genç Turizmciler Derneği, 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi mezunu 7 genç profesyonel tarafından İstanbul merkez olmak üzere kurulmuş. Turizmde Genç Kariyer, Genç Turizmciler Zirvesi, Turizmde Markalaşma Zirvesi, Turizme Değer Kat, Turizmde Gençlik Ödülleri gibi birçok ses getiren organizasyona imza atmışlar.

DERTLERİ NEDİR?

Pek çok konuda turizm sektöründe ilkleri gerçekleştirmek. Genç Turizmciler Derneği olarak olabildiğince fazla platformda Türkiye’de genç turizmcilerin sesi olmayı başarmak. 

BAŞARABİLMİŞLER Mİ BARİ?

Görünen köyden ötesi yok.




FOKUS

Serdar Kuzuloğlu başarılı bir moderatörlük örneği gösterdi. İşinin ehli besbelli. Hatta birçok kritik durumu o kurtardı kimseciklere hissettirmeden. Ağzında sürekli bir şeyler varmış gibi konuşmasının haricinde sempatik tavırlarıyla konukları yakaladı. 

KKTC ikinci Cumhurbaşkanı sayın Talat uzun ve detaylı bir KKTC turizm değerlendirmesi yaptı. Ancak ne hikmetse kumarhanelerin KKTC turizmi üzerindeki devasa etkisinden bahsetmekten kaçındı. Ambargolardan, gelen turist sayısının azlığından, KKTC turizmin yavaş gelişiminden dem vururken her cuma uçakları hınca hınç dolduran, çabucak valizleri odaya tıkıp soluğu rulet masasında alan, ardından pazartesi sabahın ilk ışıkları ile anavatana dönen 'Casinosever'leri atlayıverdi nedense.

Turizm Bakanımız Ertuğrul Günay kürsüye gelir gelmez ilk işi biraz önceki panelde konuşulan ve onu da ilgilendiren bir konuya cevap vermek oldu.  Konu turizm mezunlarının sektörü tercih etmek yerine başka alanlarda yollarını belirlemeleri ve bu eğilimin yükselişte olması idi. Tesadüf bu ya, bizim de yaklaşık iki haftadır TurizmGüncel’de işlediğimiz ve bir kısım genç arkadaşımız ile tartıştığımız o hassas konuya değindiler. Elbette ki Sayın Bakan panel konuşmacılarının açıklamalarının aksi yönde fikir belirtti ve nedenlerini kendince açıklamaya çalıştı. Turizm sektörünün ise acilen okumuş beyaz yakalı yönetici adayları ve yöneticilere ihtiyacı olduğunu hatırlattı. Türk turizm ve otelcilik sektörü İstanbul’dan ibaret olsaydı belki de Sayın Bakan'a hak vermemiz gerekirdi. Madalyonun diğer yüzünde ise ve bilhassa güneye indikçe 'okumuş adam bizi bozar' mantalitesi hakim. Bunu da bir realite olarak sayın bakana anlatmak GT Derneği ve başkanına düşer sanırım.

Zirvenin tek gün olması büyük problemdi bence. Bizzat GT Derneği Başkanı sevgili Bulut Bağcı'ya da ilettiğim bu nokta, başkalarının da ilgisini çekmiş olacak ki dernek bu yönde çok tenkit almış. Zira böylesine dolu dolu bir zirvede konuşmacı ve panelistlerin kürsüde daha fazla kalmaları her katılımcının ortak dileğiydi.

Gayet iyi organize olmuş GT dernek üyeleri telsiz kulaklıkları, koyu renk takım elbiseleri ilse CIA ajanlarını andırıyorlardı. Şaka bir yana gayet iyi organize oldukları her hallerinden belliydi.

Ufuk Tarhan'ın paylaştıkları için vakit çok dardı. Paylaşacaklarını dinlemek ise belki tüm günümüzü alabilirdi. Ancak o kısa süre içerisinde bile konuklara çok değerli bilgiler verdi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan bence iyi bir hatip. Onu da uzun uzadıya dinlemek keyifli olurdu. En büyük şanssızlığı günün sonunda kürsüde olması idi. Dolayısıyla dinleyici sayısı azalmıştı.

Ali Atıf Bir sanırım çok iyi kazanıyor. Sürekli çıktığı seyahatlerini ve tatil anılarını anlattı. Allah bereket versin tabii ki. 

AYIP 

Öğle arası yemekten, çay kahve servisinden ve daha bir dolu şeyden şikayet edenler oldu. Sanırsın bu insanlar toplantıya değil de öğle yemeğini İKM'de yemeğe gelmişler. Kardeşim bu gençler sizi bir dolu önemli insanla buluşturmuş hem de bedavadan, yemeğini de git Taksim'de ye dön. Beslenmeye mi geliyorsunuz, zirvede Expedia’nın Bölge müdürü Mavrokefalauo'dan son yenilikleri dinlemeye mi ?

Daha önceden GT Derneği tarafından zirveye destek vermeleri ricası ile ziyaret edilen değerli büyüklerimizin desteklerini esirgedikleri gibi , Bakan Bey ile birlikte rüzgar gibi gelip, rüzgar gibi gitmeleri hadi biz katılımcıları boş verin GT Derneği üyelerine gerçekten çok ayıp oldu. Turizm sektörünü temsil etiklerini iddia eden ağabeylerimizin iki kelam edip, ardından mazeret belirterek ayrılmaları daha doğru olurdu.

Turizm zirvesiydi ama turizmci konuşmacı azdı!  

ÖNERİ

Seneye bu zirveyi birkaç güne çıkarsak ?

Kongre merkezi yerine bir otelde yapsak ?

Küçük toplantı odalarında daha fazla konuşmacıya, daha çok vakit versek ?

Zirveyi İstanbul’da yapmak iyi ama hafta içi yapmak... 2013'de hafta sonuna denk getirsek ?

Zirve için turizm ve otelciliğin farklı alanlarından konuşmacılar olsa ?

Sonuç olarak iyi bir iş yaparsanız eleştireniniz çok olur. 

Genç Turizmciler Derneği’ni ve Başkan Bulut Bağcı’yı gönülden tebrik ediyorum.
 

Bu Makale 23.10.2012 - 10:58:56 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.