Ö. Cahit Sarıbey

Yap bir sefer tarifeli olsun

“THY” Havayolu şirketleri arasında parmakla gösterilecek kadar prestijli, güvenilir bir markadır. Zaman zaman farklı konularda eleştirilerle gündeme gelse de konu havayolu taşımacılığı olduğunda Ülkemizin hakikaten yüz akı kuruluşlarından birisidir.

Son aldığımız bilgilere göre Dünyanın en büyük 4’ncü uçuş ağına sahip Türk Hava Yolları, 100 ülkedeki 229 noktaya tarifeli sefer gerçekleştirmekle kalmayıp, bu seferlere yeni yerler ilave ederek uçuş ağını genişletmeye devam etmekteymiş.

THY, Suudi Arabistan (Al-Kasım), Fransa (Marsilya), Romanya (Köstence), Estonya (Tallinn), Litvanya (Vilnius) ve Lüksemburg seferlerine başlıyormuş. Ne diyelim "Hayırlı olsun."

Şimdi de turizmcilerin penceresinden bakalım. Bölgeye Turist çekebilmek için öyle zor uğraş içerisinde ki tarifi mümkün değil. Fuarlar, tanıtım çalışmaları, Roadshowlar, bire bir görüşmeler, Basın kuruluşlarına info turları, zor şartlarda kalınmasına rağmen fiyatlarda indirimler ve daha neler neler. Bu kadar çabalamaya karşılık maalesef hala hedeflediğimiz noktaya gelemediğimiz gerçeği var karşımızda.

Güney Ege bölgesi olarak 180-200 gün turizmden vazgeçtik neredeyse 120-140 gün dolu dolu turizm yapabilirsek sevinir hale geldik.

Zaten paket tur dediğimiz satış şekliyle turizm yapıyoruz. Yani Charter uçakları seferlerini tamamladığında uçuşlar bıçak gibi kesiliyor. Dolayısıyla Eylül sonu Ekim gibi sen, ben, bizim oğlan misali biz bize kalıyoruz. 

Oysa istatistiklere bakıldığında İstanbul ve Antalya’dan sonra en çok turist ağırlayan İl Muğla’dır. Muğla’yı da en çok İngiliz turistler tercih ediyor. İngiltere’den gelenlerin de çoğu  Manchester bölgesinden gelmekte.

Bu noktada neden Türk Hava Yolları’nın Manchester’dan Dalaman Havalimanına direk tarifeli seferi yok sorusu geliyor akıllara.

Neticede bir anonim şirket olan THY parkur seçiminde başta karlılık olmak üzere elbette belli kriterler arayacaktır. Buna sözümüz yok zaten.

Ama Yolcu hazır, Havalimanı hazır, Bölge Turizmcileri hazır, Esnaf hazır, iklim müsait bir tek tarifeli uçuş yok. İşte  bu noktada tıkanıp kalıyoruz.

Hâlbuki direk uçuşlar yani tarifeli seferler başlatılırsa, paket tur dışında gelmek isteyen misafirler için büyük bir engel ortadan kalkmış olacak böylece Turizm Sezonu uzamakla birlikte hem THY para kazanacak, hem de Turizm sektörü ve bölge esnafının yüzü gülecektir.

Bu konuda birtakım girişimlerin var olduğunu biliyorum ama, el birliği yaparsak bu eksikliği daha kısa sürede giderebiliriz gibi geliyor bana.

Kim bilir THY’nin bu parkurdaki karlılığını gören diğer havayolu firmaları da seferlere başlar. Denemeye değmez mi yani? 
 

Bu Makale 18.06.2013 - 15:07:22 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.