Eda Özsoy

WTM, Kurban Bayramı’na kurban gitti

World Travel Market, bu yıl İngiliz pazarında ortalama yüzde 4’lük düşüşün yaşandığı Türkiye için çok önemliydi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, daralan İngiliz pazarını yeniden canlandırmak için bütçesini 7.2 milyon dolara çıkardı.

Tanıtma Müşavirimiz Tolga Tuyluoğlu, fuar alanındaki yeme içme alanlarının hem etrafı hem de tam 75 masanın üzerinin Türkiye reklamları ile kaplandığını anlatırken heyecanlıydı. Fuar alanındaki 8 ayrı dev pano ve afişte Türkiye’nin markaları boy gösteriyordu.
İngiltere’nin önde gelen markaları TUI ve Thomas Cook ile ortak reklam kampanyaları konusunda ilke anlaşması yapılmıştı.

LİVERPOL TOPLANTISI ZAYIF KALDI

Fuarda dikkat çeken en önemli gelişme kuşkusuz, Türkiye’nin Liverpool Futbol Takımı ile yaptığı anlaşmaydı. Bu anlaşma Tanıtma Genel Müdürümüz Cumhur Güven Taşbaşı ve Liverpool yetkilileriyle birlikte kamuoyuna açıklandı.
Türkiye, Liverpool’un resmi destinasyonu oldu.

Londra Müşavirimiz Tolga Tuyluoğlu’nun katkılarıyla yapılan bu anlaşma gerçekten çok önemli.

Düşünün… Liverpool’un tüm maçlarında Türkiye reklamı yapılacak,  Türkiye’yi milyonlarca taraftarın bilinçaltına yerleşecek, tatil seçenekleri arasında öne çıkacak.

Ancak bu önemli adımı duyurmak için yapılan anlaşma, üzülerek söylüyorum ki ‘‘güme’’ gitti.
Düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’den gelen birkaç gazetecinin dışında maalesef yabancı gazeteci sayısı çok çok azdı. Toplantı salonundaki sandalyeler, Türkiye standından gelen katılımcılarla doldu.



Gelelim Türkiye standına.

Fuarın en büyük özelliklerinden biri Türkiye’nin en büyük standı almasıydı.

İlk gün herkes, ‘‘Alan çok büyük olduğu için mi trafik az görünüyor, yoksa turist sayısı gibi ilgi de mi azaldı’’ diye birbirine soruyordu. Yani ilk gün katılım ‘‘zayıf’’ görünüyordu.

Üstelik, Sayın Bakanımız, Bakan Yardımcımız ve Müsteşarımız da fuara katılamamışlardı.

Fuarın ikinci günü  ise Türkiye standı biraz daha hareketliydi.



TAŞBAŞI; DÜŞÜŞ UZUN VADEDE ERİTİLECEKTİR


İngiliz pazarının son durumuyla ilgili sohbet ederken Tanıtma Genel Müdürümüz Cumhur Güven Taşbaşı, ‘‘Bu yılın ilk 9 ayındaki veriler 2010’un yüzde 4 oranında gerisinde’’diyerek durumu özetledi…

Ancak Taşbaşı, Büyük Britanya’daki pazarlama çalışmalarına son hızla devam edileceğini anlatırken kendinden ve sektörden emin konuşuyor:
‘‘Yüzde 4’lük düşüşü uzun vadede eritiriz…’’



BURAK TONBUL: ANTALYA KEŞFEDİLMEDİ BİLE…


Fuarda görüştüğüm turizmciler de çok karamsar bir tablo çizmedi.

Diana Turizm’in sahiplerinden Burak Tonbul, bu yılki azalış öncesindeki 4 yılda İngiliz pazarının sürekli artış kaydettiğini hatırlattı ve “Bu gerileme şu an için normal” derken şu önemli tespiti yaptı:

‘‘Yatırımlar olduğu sürece müşteri gelecektir…’’

Tonbul, 2012’nin bir bekleme yılı olacağını ancak 2013’te artışların yine devam edeceğini de öngörüyor. Tonbul, net bir tablo çizmek için ocak ayını görmek gerektiğini de ekliyor.
Tonbul, ‘sektörün başkenti’ Antalya pazarı için de ilginç bir yaklaşım getiriyor:
 “Şu anda gelen turist sayısı 400 binlerde. Antalya’nın 1 milyon rakamını yakalaması hayal değil. Antalya henüz keşfedilmedi bile…”



Egeli otel temsilcileri de yabancı tur operatörleri için Türkiye’nin İspanya’dan sonra hâlâ en önemli pazar olmasına dikkat çekiyor. GETOB Başkanı İlhan Açıkgöz, tur operatörlerinin ‘early booking’ fiyatlarının birer ya da ikişer ay uzatılması gerektiğini de kendilerine ilettiklerini söylüyor.

World Travel Market 2011 Turizm Endüstrisi Raporu’nu da unutmayalım. Veriler, gelecek perspektifi açısından önemli kuşkusuz…

İngiliz tatilcilerin görüşleri doğrultusunda hazırlanan raporda, İngiliz tatilcilerin yüzde 38'inin 2011 yılında tatil planlarını iptal etmek zorunda kaldığı ifade ediliyor. Ülkede tatile çıkacak kadar şanslı olan kesimin ise yüzde 59'u bir kez tatile çıkmakla yetinmek zorunda kalmış. Kriz koşulları ülke çapında her şey dahile olan ilgiyi yüksek tutmaya devam ediyor. Bu durum, Antalya’nın şansını daha da artırıyor.

Raporda sosyal medyanın tüketici kararlarında çok önemli rol oynayan bir olgu olduğu belirtiliyor.



Bu rakamlardan sonra İngiltere pazarında genel anlamda yüzde 5 ile 8 arasında kayıp bekleniyor. Antalya bölgesi ise hala bakir bir Pazar. Şu anda Türkiye’ye gelen turistin yüzde 70’ini alan Muğla bölgesi 3 ve daha altı yıldızlarda yenilenme operasyonuna gitmezse, İngiliz pazarının Antalya’ya kayacağı aşikar.

Anlaşılan o ki, 2012 yılı İngiltere pazarı açısından yine durgun geçecek. Ancak 2013 yılında etkili tanıtım ve sektör çalışmalarını birleştirirse, İngiliz pazarındaki artışlar yeniden devam edecektir.




Bu Makale 21.11.2011 - 09:46:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Levent Vardar 16.11.2011 - 12:34

    İngiliz tatilcilerin yüzde 38inin 2011 yılında tatil planlarını iptal etmek zorunda kaldığı ilginç ama turizmcilerin dikkate alması gerekn bir saptama... Büyük reklam bütçeleri olan Antalya bölgesi otellerinin bu bütçelerinin bir kısmını İngiltereden turist getiren firmalar lehine kullanması gerektiğin uzun bir süredir savunuyorum ama otelciler bu pazara nedense gerekli ilgiyi göstermemekte direniyorlar... Eda Hanım, ilginç saptamalarınız, güzel analizleriniz için teşekkürler...

  • Levent Vardar 16.11.2011 - 12:24

    İngilizlerin 38inin 2011de tatil planlarını İPTAL ettikleri ciddi bir saptama.. Özellkle reklam için ciddi bütçeler ayrabilen Antalya bölgesi otellerinin bu bütçelerinin bir kısmını İngiltereden faaliyet gösteren firmalar ve tur operatörlerine yöneldndirmsi dileğiyle... Eda hanım, teşekkürler... Bu sene Londra WTMe gdemeyenler içn çok güzel bir açıklama ve anaizlerde bulunmuşsunuz...

  • bravo 14.11.2011 - 04:47

    her seye ragmen tanıtım icin ayrilan kaynak miktarinin artirilmis olmasi guzel bir gelisme. diş tanitim konusunda turizm birlikleri isbirligi yapip bakanlikla ortak butce olusturup ortak kampanyalar yurutebilse keske...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.