Melik Yetim-Sherwood Breezes Resort Mali İşler Direktörü

Türkiye turizm değerlendirmesi

Soma’da meydana gelen elim maden kazası nedeni ile yasadığımız büyük acıyı tüm kalbimle orada hayatini kaybeden şehitlerimizin yakınları ile paylaşıyorum. Bu elim kazanın sorumlularının, her kim olursa olsun, cezalandırılmalarını ve bir daha böyle bir facia yaşanmaması için gerekli olan tüm yasal düzenlemelerin yapılarak, kontrollerin ve yaptırımların arttırılmasını diliyorum. Turizm camiasının da bu kazanın yaralarının sarılması için elini taşın altına koyacağını umuyorum.

TÜRKİYE TURİZM DEĞERLENDİRME

Son yazımın üzerinden neredeyse 2 ay geçti. Bu sure zarfında erken rezervasyon dönemi satışları da artik sonlanmış durumda ve bundan sonraki süreç olan son dakika satışları başlayacak. Erken rezervasyon dönemi sonuçlarına bakarsak birçok pazarda hayal kirikliği yaşandı. Bazı pazarlar geçen yıla göre olan konumlarını korurken bazı pazarlar ise gecen yıla göre düşüşte. 

Bu durumla ilgili çeşitli nedenler sorgulanabilir. Rusya ve Ukrayna’daki savaş durumu, Rusya para birimindeki devalüasyon, Avrupa’da yaşanmakta olan ekonomik krizin henüz geçmemiş olması ve deflasyon riskinin günden güne artması sonucu ECB’nin alacağı kararlar neticesinde Euro’nun diğer para birimleri karsısında yasayacağı olası değer kaybı olarak sıralayabiliriz bunları.

Bunun yanında Türkiye’nin emsallerine nazaran pahalı destinasyon olarak kalması da ana nedenlerden birisi. Mısır’daki durumun belirsizliği her ne kadar bizi olumlu etkilese de Mısır pazarının da yavaş yavaş hareketlenmeye başladığını belirtmem gerekir.

TL’nin Euro ve Dolar karşısında değer kazanması ile otellerin bu yılki bütçeleri üzerinde negatif bir sonuç yaratacağı da gözden kaçırmayarak belirtmem gerekir ki son dakika satışları için verilecek olan aksiyon indirimleri otel bilançolarını olumsuz etkileyecektir. Haziran ayına girmek üzere olduğumuz bugünlerde, herkesin hesabini kitabini yaparak geç kalmadan adımlarını atması gerekiyor.

Geçen hafta ziyafette bulunduğum Girit’teki görünüm Yunan adalarının genel durumunu çok iyi yansıtıyor. Rus pazarındaki düşüş bizdeki kadar olmasa da orada da mevcut. Ancak adalardaki fiyatların bizdeki fiyatların çok altında olması turistin kalite beklentisinin bu fiyat marjına göre daha az olmasını tetikliyor. Adalarda otel ve yatak bulmak her yıl daha da zorlaşıyor. 

Bazı kesimler bana kızacak ama gene belirtmek istiyorum. Evet, her ne kadar bizim kalitemiz kesinlikle onlarla kıyaslanamayacak kadar ileride olsa da, Avrupalı ve Rus turist ülkelerindeki ekonomik gelişmeleri göz önünde bulundurarak, ayağını yorganına göre uzatarak ve ucuz tatili tercih ediyor. Deniz aynı, güneş ayni fiyat yari yarıya. Otellerin çoğu artık orada da her şey dahil konseptinde çalışıyor  ve fiyatları bizimkilere göre yarı yarıya. Otelde yemek istemeyen 4 kişilik bir aile en fazla 20-30 Euro ödeyerek akşam yemeği yiyebiliyor tam tekmil. 

Yazımı sonlandırırken son yıllarda layığı ile pek kutlayamadığımız, Ulu Önder Atatürk’ün Samsun’a çıkarak ulusal mücadeleyi başlattığı tüm ulusumuzun 19 Mayıs  Atatürk’ü Anma  Gençlik ve Spor Bayramını da kutlarım.
 

Bu Makale 20.05.2014 - 14:45:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.