Emir Hepoğlu

Türk turizminin image maker ihtiyacı

Image Maker; Güzel Türkçemize imaj maker şeklinde yerleşmiş nev-i şahsına münhasır bir garip meslek.


Başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere gelişmiş birçok ülkenin farklı alanlarda önde gelen insanlarının değişen trendlere uyum sağlamalarına ve modayı en iyi şekilde takip etmelerine yardımcı olan bir çeşit danışmanlık sistemi. Bu benzersiz mesleğin icracısı olmak için sadece modadan anlamak yetmiyor.Sanat, siyaset, politika ve güncel olan her alanda ilgili, alakalı ve antenlerin açık olmasını da gerektirmekte.

İş adamları, sanatçılar ve siyasetçiler en önemli müşteri kitlesini oluşturduğu gibi, kendine yeni bir ortam ve belki de farklı bir yaşam biçimi yaratmak isteyen dolar, avro zengini hanım ve beyler içinde biçilmiş kaftan. Kimi zaman dünya genelindeki kötü imajını düzeltmek için bu danışmanlık hizmetinden faydalanan ülkelerde oluyor elbette. Uzun vadeli bir süreci kapsayan bu hizmeti veren IMAGE MAKER taifesi, sonuçta mükemmele yakın bir intiba vaad ediyorlar müşterilerine. Başarılı olanı da var, berbat edip hak ile yeksan eyleyeni de.

Konuyu ülkemiz ve turizm sektörümüzle ilişkilendirdiğimizde ise ortaya oldukça ciddi ve dikkate değer noktalar çıkıyor. Öncelikle yıllardır her ne hikmetse cevap bulunamayan ve bir şekle bürünmesi için çaba gösterilse de becerilemeyen hassas bir konuya eğilmek gerekiyor, ''Türk İnsanı ve yurtdışındaki imajı''. İyi bilende var, düşman belleyende, kahraman gibi görende mevcut, haydut zannedende. Hala fes taktığımızı iddia edenlerden tutunda, Türkiye'nin şeriat ülkesi olduğuna emin olan ama ülkeyi hiç mi hiç görmemiş cahillere kadar uzanan farklı bakış açıları içerisinde büyük çabalarla düzeltilmeye çalışılan bir Türkiye imajı.

İmaj konusu sadece tiplemelerden ve hakkımızdaki önyargılardan ibaret değil elbette. Ülkemizin, dünya siyaseti ve politikalarına ilişkin beklenmedik hamlelerinin, son yıllarda farklı platformlardaki sivri çıkışlarının da dünya genelinde hakkımızdaki düşüncelere pozitif ya da negatif etki ettiği ayrı bir gerçek. Tüm bu hassas konuların haricinde ise ehemmiyet gerektiren diğer bir konu ise her yıl milyonlarca avro harcanarak yapılan turizm hedefli tanıtım çalışmaları. Her ne kadar son birkaç yıldır seri halinde standart denilebilecek bir kampanya yürütülüyor olsa da, yapılan çalışmaların çokta yaratıcı fikirler içermediği düşüncesindeyim. Kampanya için mükemmel fikirler üretiliyor da biz mi görmüyoruz, yoksa asıl beğendirilmesi gerekenlerin bakış açıları üzerinden mi değerlendirmeler yapılıyor açıkçası anlayabilmiş değilim. Ama okyanusun ortasında küçücük ada ülkelerinden birinin olağanüstü yaratıcı tanıtım çalışmalarını ve fevkalade başarılı yürütülen kampanyalarını görünce çok üzülüyorum doğrusu.

Bu konu üzerinde bakanlığın bir çalışma gurubu oluşturması olağanüstü olurdu. Sanatçı, gazeteci, turizm profesyoneli, modacı, reklamcı ve beklide yatırımcıların katıldığı, ülkenin önde gelen entelektüellerinin oluşturduğu bir IMAGE MAKER gurubu. Öyle bir ya da iki yıl çalışıp sonrada lağv edilecek bir gurup değil ama. Yıllar boyunca, imajımız düzelene dek çalışması elzem bir gurup olmalı bu. Ve öyle detaylı çalışmalılar ki, turistik bölgelerin her birine bir maskot tasarlamalılar ve buna bir anlam yüklemeliler, belki şehrin amblemini yeniden ele almalılar, o ilde satılacak hediyelik eşyaların usta ellerde dizayn edilmesini sağlamalılar. Turistik katalog, broşür, guide ve benzeri çalışmaları baştan ele almalılar. Beklide turistik bölgelerdeki yönlendirme tabelalarına bile müdahale etmeliler. Mesela ALTIN PORTAKAL film festivalini gerçek manada uluslar arası yapmak bu ekibin işi olmalı. Yurtdışında yapılan tüm etkinlikler bu gurubun onayından geçtikten sonra uygulanmalı. Konserler, festivaller, sanatsal faaliyetler bu entelektüel ve profesyonel dünya insanları tarafından organize edilmeli.

Böylelikle güzel ülkemin güzel insanlarının ne kadar renkli, çok kültürlü, sevgi dolu, çalışkan, misafirperver, sıcakkanlı, dost canlısı ve güvenilir olduğu diğer toplumlar tarafından daha kısa zamanda ve daha iyi anlaşılır, böylelikle yıllar boyu kemikleşmiş önyargılar birer birer yok olup giderdi. Temennim çok geçmeden bakanlığımız tarafından bu yönde adımlar atılması. Eminim ki böylelikle kısa zamanda imajımızla alakalı bir çok sıkıntıyı aşmış olacağız.


Bu Makale 03.10.2011 - 10:06:11 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.