Eda Özsoy

Turizmin yeni bir anayasaya ihtiyacı var

Turizmde topyekun bir restorasyonun zamanı gelmedi mi? Herkes sorunları biliyor. Turizmin her paydaşı tehlikenin farkında! Eksik olan ne? Koordinasyon ve irade! Turizmde meslek birlikleri masaya birlikte oturma ve beraber hareket etme cesaretini biraz daha samimi gösterebilse… -mış gibi yapanlar olmasa; oyun bozanlar bir çekilse şöyle…

Uzun bir aradan sonra tekrardan merhaba… Sizler turizm sektörünün içinde maalesef tatsız bir yıl geçirirken, bendeniz bu süreçte ikinci kez anne olmanın mutluluğunu yaşadım. Yoğun bir tempoyla ev mesaisi yaparken, araya bir de yurtdışına çıkmak isteyen tatilcilere hitap eden yoldasın.com adında siteyi ekleyiverdim. Sıkça seyahat edip, izlenimlerimi bu sitede aktardım. Ancak turizm öyle bir sektör ki siz isteseniz de bir şekilde kopamıyorsunuz bu mecradan…

Bundan sonra zamanım ve gücüm yettiğince ‘yayın danışmanı’ sıfatıyla sizlerle yeniden birlikte olacağım. Turizm sektörünü tartışıp neler yapabiliriz, ne gibi çıkış yolları bulabiliriz bunları irdeleyeceğiz.

Sektöre yön veren aktörlerle röportajlar yapacağız..


Maalesef kelimelerin bile kiyafetsiz kalacağı sancılı bir süreçten geçiyor turizm sektörü… Rakamlar kadar sözcükler de bir şeyler yazıp çizmeye yetmiyor.

Hepimizin bildiği bir gerçek var; 2016’nın nasıl bir yıl olacağı 2015’te belli olmuştu. 34.3 milyar dolar turizm geliri 31 milyar dolara gerilerken turist sayısı ve kişi başı harcama da düşüş göstermişti.

Politik ve ekonomik gelişmelerin olumsuz yansımaları 2016 yılında da devam etti.

Gelirler yüzde 36.5 geriledi.

TÜİK 2016’nın 3’üncü çeyrek verilerini henüz açıklamadı ama ilk 2 çeyrekte gelirler yüzde 36.5 gerilemiş durumda.

Bu dönemde otellerde yapılan geceleme sayısı düşerken yabancı ziyaretçi sayısı da yüzde 30’un üzerinde azaldı.

Rakamlar ortada. Kriz var mı? Var... Daha kötüsü var mı? O da var...


2016’nın, 2017’nin habercisi olduğu da ortada.

Bu nedenle önümüzdeki yıldan turizmcinin büyük beklentileri yok.

Küçük revizyonlarla, ara çözümlerle bu iş olmaz

Pozisyonlar korunacak evet, hatta belki yine kötü haberler duyacağız...  Ama artık makro çözümler için harekete geçme zamanı…

Türkiye turizmi öyle bir noktaya geldi ki küçük revizyonlar, ara çözümler, kalkınma planlarındaki tekrar projelerle bu işin yürümeyeceği çok açık ortada.

Turizmin yeni anayasaya ihtiyacı var.

Destinasyonları pazarlamak için yapılan uzun toplantılar, marka parlatma girişimleri, belediyelerin, kalkınma ajanslarının ve sivil toplumcu çırpınışların tüm çabaları günü kurtarmanın ötesine geçmedi.

Turizmin bir anayasaya, büyük bir master plana hatta baştan sona bir restorasyona ihtiyacı var.

Oyun bozanlar aradan çekilsin!!!

Evet topyekun bir restorasyon…

Herkes sorunları biliyor.

Turizmin her paydaşı tehlikenin farkında!

Eksik olan ne?

Koordinasyon ve irade!

Turizmde meslek birlikleri masaya birlikte oturma ve beraber hareket etme cesaretini biraz daha samimi gösterebilse… -mış gibi yapanlar olmasa; oyun bozanlar bir çekilse şöyle…

Belki de...

Artık sadece bugünü değil geleceği de düşünmeliyiz.

İstikrarlı büyüme için geniş çaplı bir restorasyon bir an önce başlamalı.

Heyecanımızı da umudumuzu da kaybetmeyelim.

Güzel günler geç de olsa bizi bir yerlerde bekliyor.




Bu Makale 30.09.2016 - 13:26:15 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • iskender çayla 26.09.2016 - 03:13

    Sevgili Eda Hanım. öncelikle ikinci çocuğunuz için sizi kutluyorum ve hoş geldiniz diyorum. Dediğiniz gibi, eşgüdüm içinde çalışacak iyi niyetli insanlara gereksinim var. Önemli olan bu süreci atlatabilmek ve ileriye dönük çalışmaları yapabilmek. Umarım sektör bu zor dönemde ayağa kalkar ve hep birlikte bunu başarır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.