Oğuz Kağan Altun

Turizmde zorunlu psikoloji ve iletişim eğitimi şart

Turizm sektöründe otel çalışanlarının maruz kaldığı psikolojik taciz onların itibarını ve onurunu zedelemek ile beraber gerek iş hayatlarını gerekse özel hayatlarını fazlasıyla etkilemektedir.

İşyerlerinde yaşanan psikolojik tacizin önlenmesi amaçlı Başbakanlık tarafından 19 Mart 2011 tarih ve 27879 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanan genelge ile işçilerin korunması amaçlı tedbirler alınmış, bu gibi durumlarda işçilerin haklı fesih sebebiyle hak arayışlarının önü açılmıştır. Yine aynı şekilde 4857 sayılı iş kanunu çerçevesinde işvereni ve işçiyi koruyan maddeler ile iş hayatının temel ilke ve kuralları belirlenmiştir.

Bu haftaki yazımda dikkat çekmek istediğim husus iş kanunu çerçevesinde işveren ve işçiler arasında hak arayışlarından ziyade bu durumun yaşanmaması adına alınması gereken önlemlerle ilgilidir. Şüphesiz yaşanan her olay tarafları maddi açıdan çok manevi olarak yıpratmakta, sinirlerini, sağlıklarını, gelecek ile ilgili planlarını, iş ve özel hayatlarını fazlasıyla etkilemektedir.

Psikolojik taciz nedir?

Bir çalışanın işvereninden, amirlerinden veya çalışma arkadaşlarından gördüğü duygusal şiddet olarak tanımlanabilir. Psikolojik taciz zaman zaman farklı nedenlerle uygulansa da bu şiddeti uygulayan kişilerin temel amacı mağduru uyguladıkları sistematik olumsuz davranışlarıyla yıpratmak ve uzun vadede onu işyerinden ayrılmaya zorlamaktır. Kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse çalışma barışının geliştirilmesi açısından çok önemlidir.

Psikolojik tacizler sadece işveren ve işçiler arasında da yaşanmıyor! bu bazen bir müşteri ile otel çalışanı arasında da sıklıkla görülüyor. Çalışanların bazı müşteriler tarafından azarlanması, aşağılanması ve küçümsenmesinin üstüne birde ‘‘Müşteri daima haklıdır’’ safsatası eklenince iki kuruş kazanmak için saatlerce mücadele veren işçi maalesef ağır duygusal çöküntüler yaşamakta. Aynı zamanda eğitimsiz bir çalışan tarafından müşterilere karşı yapılan kaba bir davranışta öncelikle bunu yaşayan tarafı sonrasında ise işyerini ve işvereni bütünüyle etkilemektedir.

Psikolojik tacize giren davranışlar nelerdir?

Diğer çalışanların bulunduğu bir ortamda küçültücü konuşmalar yapmak, alaycı isimler takmak, bağırmak hakarete varan sözler sarf etmek, yaptığı işleri görmezden gelmek veya küçümsemek, yaptığı işlerde sürekli hata arayarak tedirgin etmek ve hataya zorlamak, giderek kendisine çok önemsiz görevler vermek veya hiç görev vermemek, gerekmediği halde ihtar ve uyarılar vermek, mağdur hakkında dedikodular üretmek, sosyal ortamlara davet etmeyerek yalnızlaştırmak, izole etmek, gibi pek çok yıpratıcı davranış sıralanabilir.Bu tür davranışlarla karşılaşan bir çalışan psikolojik çöküntülere girebilmekte yaşam ve iş kalitesi düşmekte hatta kimi vakalarda mağdur bu işyerinden ayrılsa dahi yaşadığı olumsuzluklar ileride kendisini psikolojik açıdan etkilemeye devam etmektedir.

Psikolojik taciz nasıl önlenebilir?

Yukarıda detaylarını paylaşmış olduğum psikolojik taciz durumlarını önlemek amaçlı işyerlerine zorunlu psikoloji ve iletişim eğitimi şartı getirilmesi ve bu eğitimlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından profesyonel danışman ve psikologlar tarafından gerçekleştirilmesi başlıca önlem olacaktır. Bu eğitim ile işçilere psikolojik taciz olması durumunda haklarının ne olduğu değil bunun hiç gerçekleşmemesi adına çözümleri anlatılarak her iki tarafın maddi ve manevi açıdan yıpranmalarının, verimlilik ve istihdam kaybının önüne geçilebilir.

Eğitimler kapsamında iş hayatında etkili iletişim teknikleri, iş ve çalışma psikolojisi, stres ile başa çıkma yolları, kendi kendini telkin etme, orta ve üst düzey yöneticilere ise ayrıca motivasyon ve başarılı lider olma eğitimleri verilerek çalışanların hem iş hayatlarında hem de özel hayatlarında daha başarılı, daha verimli, daha sağlıklı bireyler olmaları sağlanabilir. 

Bu eğitimler sonrasında ise hem işverenlere hem işçilere bazı sorumluluklar yüklenmesi yaşanan herhangi bir olumsuz durumda ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından görevlendirilen danışman ve psikologlar tarafından konunun incelenerek hukuk yolu açık olacak şekilde görüş bildirmeleri uygun olacağı düşüncesindeyim.





Bu Makale 07.08.2015 - 10:40:34 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • ADEM HEPDEMİR 23.12.2015 - 07:03

    Psikoliojik taciz tüm iş dalları için gecerli olsa da turizm sektöründe insan kaynaklı sermaye fazlalığından dolayı daha çok yaşanmaktadır. turizm sektörünün olmazsa olmazı insan kaynağıdır. Burdan yola çıkarak bir isşletmenin karlılığını arttırması için sermayesini iyi yönetmesi ve yönlendirmesi sonucuna varırsak turizm ve hizmet sektörü için en önemli sermaye kayunagığını oluşturan bireylerin olumsuz koşullardan en az etkilenmesi için işletmelerin eğitimlerini daha fazla arttırmalatrı gerektiğini düşünüyorum.... Saygılarımla; Adem HEPDEMİR

  • SEYİT SÖZER 19.08.2015 - 12:15

    DÜŞÜNCELERİNİZİN TAMAMINA KATILIYORUM BU TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN GEREKLİ VE ZORUNLU BİR UYGULAMA HALİNE GELDİGİ TAKTİRDE HEM TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİN HEMDE BİREYLER OLARAK DAHA FAYDALI HİZMETLER VEREBİLİR VE BU HİZMETLERİ OLUMLU DÖNÜŞLER OLARAKTA ALACAGIMIZA İNANIYORUM. YAZINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.