Hikmet Atilla

Turizmde top yerel yöneticiler ve siyasilerde

1990'lardan sonraki klasik turizm anlayışı nasıldı? ''Rezervasyonumu yaparım, otele yerleşirim, güneş, deniz ve kum ile bütünleşirim, flört yaparım, canım sıkılır ise bir tura katılırım ve bu şekilde tatili bitiririm...''

Süreç artık bu tür tatil anlayışını aşmış, aşacaktır. Tatilcilerin istekleri günbegün artıyor, artacaktır.  Tabi ki isteklerin başında huzur gelmektedir. Turistin istediği, günün stresinden uzak, dostluk yaşayabileceği, sıcak ilişkiler kurabileceği bir ortam.  Bu dostluğu oluşturacak, değişikliği getirecek, sürece ayak uyduracak ve bunun önderliğini yapacak olansa bundan böyle otelcilerden, turizmcilerden ziyade yerel yönetimler ve siyasi aktörlerdir.

Niçin böyle? Son yıllarda gördük ki sadece tesis inşaa etmek, tur operatörlüğü yapmak yetersiz gelebiliyor. Turizmde hareket alanı yok olabiliyor. Sebebi ise siyasi kanadın ve karar vericilerin  turizme ortak olamaması, sadece bekleyip gelişmeleri seyretmesi. Düne kadar bu yeterli gelebiliyordu fakat bugün her şey değişmiş durumda.   Bir şeye sahip olabilmek, onu savunabilmek, yön verebilmek için o şeyi ruhunda hissetmek, o işe sahip çıkabilecek düzeyde fikir ve düşünce sahibi olmak gerekiyor. Siyaset kanadında bu var mı? Bana göre yok. Sözü geçen kurumları gözden geçirin, göreceksiniz ki hepsi de turizm ile bi alakadırlar.

Yerel halk, çalışanlar ve işverenler de kentin turizminde önemli rol oynarlar. Belki kentin dışında değil fakat içinde mevcut değerlere sahip çıkması gerekenler, değerleri öne çıkaranlar bu kesimlerdir. Bu kesimleri yönlendirecek olansa yine siyasetçiler ve siyasi aktörlerdir. 

Turizmi sadece deniz, kum, güneş ile ifade etme zamanı bitmedi fakat gördük ve görüyoruz ki turist daha fazlasını istemektedir. Daha fazlasının günümüzde olanaklaştırıacak olanlar da yine siyasetçilerdir. Didim de bunu görebiliyoruz. Siyasi irade olmasaydı ne Vegan Festivali ne de Thales Festivali olurdu. Festivaler Didim'de olduğu gibi mevcut algıyı da değiştirebiliyorlar. Didim, artık ucuz, kalitesiz bir yerden ziyade üreten, turizmde çeşitlilik yaratan, geçmişine, kültürüne, değerlerine değer katan duruma geçmiştir.

Turizm de bir yerde geçmiş ile geleceği bütünleştirmek değil midir zaten?


Bu Makale 02.07.2017 - 12:44:47 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.