Dr. Serdar Baş

Turizm ve trafik kazaları

Yeni görevim dolayısı ile trafik polisleri, karayolları mensupları ve kamyon şoförleri ile empatik iletişim kurar oldum.

Hatta son yıllarda karayollarımızda süren iyileştirme faaliyetleri neticesi kendimi karayolu müteahitleri yerine bile koyar oldum.

Bu yazma çizme eğiliminde olanlarda  bir Selo modu mevcuttur zaten.

Konuya gelelim;

Çağın buluşu GOOGLE’ da bir araştırma yapınca 2010 yılı Ramazan Bayramı trafik kazalarının trajik bilançosundan Samanyoluhaber.com vasıtası ile detaylı bir şekilde haberdar olabiliyoruz.

Bu acı tabloyu özet olarak tekrar hatırlamamız gerekirse;

2010 yılında 9 günlük Ramazan bayramı tatilinde, trafik kazalarında, 97 kişi hayatını kaybetmiştir ve 3 bin 455 kişi de yaralanmıştır.

“Selo modu” bize, memleket ilerledikçe, vatandaş seyehat ettikçe artan can kaybını önlemeye yönelik neden ve sonuçlar üzerine kafa yormayı emir ediyor.

Zira turizm geliştikçe, bayram tatilleri uzadıkça kazalar artıyor ve daha fazla vatandaş bu işten zarar görüyor.

Muasır medeniyetler seviyesine hızla koşan memleketimiz de, bu uzun tatillerde, vatandaşımız trafik kazalarında mal ve can kaybına uğruyor da neden seviyeye önceden ulaşmış olanlarda durum bu halde değil diye de ister istemez düşünüyoruz.

Memleket geliştikçe, geçmişe göre özellikle hava olmak kaydı ile kitle ulaşım olanaklarının ucuz, konforlu ve halkın tüm gelir gruplarına hizmet edecek hale geldiğini sevinçle gözlemliyoruz ancak gelişmiş memleketlerde;

1.    Adamlar kitle ulaşım araçlarını kullanıyorlar. Kitle ulaşım araçları ile seyahat eden sıradan Avrupalı bir şahsın ülkesinde İstanbul-Dalaman kuş uçumu 426 km  gibi bir mesafe için 126 TL ve zaman zaman daha az ödeyip, Dalaman-Sarıgerme gibi bir mesafeye taksi ücreti 96 TL ödemesi düşünülemez. (Ne bu fiyat diye sorduğunuzda taksi esnafı vallahi bizim günahımız yok devlet tespit etti bu taksimetre fiyatını diyor.) Kısaca o muasır medeniyet seviyesinde hiç kimse fırsatçıya mahkum edilmez. En aşağı iki ekonomik alternatif ile bu iş çözülmüştür. Söz konusu istikamet bu konuda çarpıcı ve istisnai bir örnektir, ancak kitle ulaşımı ile bir şehirden diğer bir şehire ulaşan şahsın ulaştığı tatil beldesindeki ulaşım maliyetleri nedeni ile özel aracını tercih etmesi kaçınılmazdır.

2.    Mesela Avusturya’ da Hitler’ den miras kara yolları devamlı tamirat halindedir. Ancak yol inşaatı mahaline doğru yaklaşırken, sizi uyarı, ikaz levha, ışık ve ekipmanı ile öyle ahenkli yönlendirirler ki ve sabrınızın tükeneceği noktalara özür dileyen ifadeler koyarlar ki, çok az sürücü çılgınlık veya hata yapar. Avrupa da önlem alması gerekenlerin, devletin bu yönlendirme levha, ışık ve ekipmanlarına yaptığı yatırımı görünce insana verilen değeri takdir ile karşılarsınız. Gelelim Marmaris yol ayrımından ilçeye inen yola. Muhteşem bir hızla, geceli gündüzlü, inanılmaz kaliteli bir yol inşaatı sürdürülüyor. Maşallah, Teşekkürler, Elinize sağlık. Ama birader gündüz bir derece de gece Çılğın Korku Filimi gibi bir yol. Bir yandan dev iş makinaları ve göz alıcı ışıkları, diğer yandan ecele giden aceleciler ve hemen hemen sıfır uyarıcı işaret. Bizim toplum zeki ve tuzaklara hazırlıklıdırda Alim Allah ortalama zekalı bir ecnebinin rahmetli Adnan Kahveci’nin kaderine kurban olması kaçınılmaz. Kulakları çınlasın Zeki Ergezen Bayındırlık Bakanı iken, bir bayramda, duble yol inşaatında çakılın sebebiyet verdiği kazada hayatını kaybeden vatandaş nedeni ile ne vicdan azabı çektiğini ve sonrasında karayolculara ne önlemler aldırdığını bizzat hatırlarım. Ama iş kurumsallaşmayınca yeniden musibet lazım ki Allah korusun, bin nasihat yerine geçsin. Elin memleketinde bu iş standart ve sektördür.

Bu örnekleri çoğaltmak elimizde, ancak bu sayfalar yetmez, bakmak ile görmek arasındaki farkı bilen kamu yöneticileri yurt dışı eğitim, ziyaret vs. sırasında bu işlere kafa yorsa da, bu adamlar Avrupalılar yüce dinimizin en önem verdiği insan hayatına nasıl bu kadar değer verir olmuşlar diye sorgulasalarda, muasır medeniyet sevyesine doğru ulaşırken bu kadar kurban vermesek.

Bayramların, her hanede bayram olduğu günler ve tüm okurlarımıza ve sektörümüze iyi bayramlar dileği ile hoşca kalın...



Bu Makale 13.09.2011 - 13:33:27 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Haluk Süngü 12.09.2011 - 01:27

    İnşallah yetkililer yazınızdan bir nebzede olsa kendilerine pay çıkarırlar... Saygılarımla... Haluk Süngü

  • ARTUN ÇAĞLAYAN 02.09.2011 - 06:57

    SERDAR YAZININ ALTINA İMZAMI ATIYORUM. ANCAK; TÜRKİYEDE HEPİMİZİN ATLADIĞI BİR ŞEY VAR. BAK BİR MİSALLE ANLATAYIM. SEN AVUSTURYA'YI BİLİRSİN. YILLAR ÖNCE AVUSTURYA'YA GİDEN MİSALEN HASAN DAYIM. MERCEDES ALDI. VİYANA SOKAKLARINDA 50 KM. ŞEHİR DIŞINDA DA HIZ LEVHALARINA HARFİYEN UYAR. KIRMIZI IŞIKTA MUTLAKA DURUR. NEDEN TRAFİK KURALLARINA UYAR HASAN DAYI.. PEKİ, HASAN DAYI MERCEDESİ İLE EDİRNE KAPDAN TÜRKİYE TOPRAKLARINA GİRİNCE OTOMOBİL AYNI, HASAN DAYI AYNI AMA KIRMIZI İŞIKTA DURMAZ, TRAFİK İŞARETLERİNE DEĞİL GAZ PEDALINA UYAR. BU KADAR PARA VERMİŞ HASAN DAYI MERCEDES 280 YAPIYOR NEDEN GAZLAMASIN. NEDEN AVUSTURAYADA KURALLARA UYAN HASAN DAYIM VE MERCEDESİ TÜRKİYEDE KURALLARA UYMAZ..... TÜRKİYEDE TRAFİK DENETİMİNİ YAPMAYAN DEVLET BU KAZALARDA BAŞ SORUMLU DEĞİLMİ. DEĞİL ÇÜNKÜ SUÇU BAŞKALARINA ATMAK (EĞİTİM, YOL, YAĞMUR, KALABALIK V.S) EN KOLAY YOL. NEYSE GEÇMİŞ BAYRAMIN KUTULU OLSUN ARTUN ÇAĞLAYAN

  • murat birecik 28.08.2011 - 12:50

    kıymetli kardeşim serdar...maşallah, ayda 400.-tl ödeme ile herkes araç sahibi oldu ve fakat yakıt bütçeleri -maalesef- olmadığı için, yeteri trafik tecrübesi edinemediler. şimdi bu arkadaşlar, uzun tatillerde yollara dökülüyor...ve sonuç ortada. şöyle bir istatistik mevcut mu? bayram tatillerinde, trafik kazasına katılmış olanların, kilometre tecrübeleri ne kadardır... bayramını kutluyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.