Emir Hepoğlu

Turizm sektöründeki kadınların şikayeti var!

Dikkat baylar bu makale hanımlardan alınan yoğun şikayetler üzerine hatırlatma babında biz erkekler için kaleme alınmıştır.

Neden mi şikayetleri var ?, neden olacak biz erkek milletinden ziyadesi ile muzdaripler. 

KADIN DEYİNCE;

Koskoca Evren’de yalnız başına dönmekte olan şu nadide gezegen üzerinde insan ırkının iki güzide insan tipiyiz ( elbette kendini üçüncü cins olarak tanımlayanları saymaz isek ) 

Erkek ve Dişi olarak adlandırılarak farklılıklarımız ta en başından ortaya konulmuş. Birinin diğerinden eksik yada fazla olduğunu söylemek çok zor, hele ki bu devirde.  Zira şu yaşadığımız çağda kadın milleti nerede ise yaşamın her alanında biz erkek milletine nal toplattırmakta. 

Dikkat beyler !, bazı şeyleri erkek işi olarak adlandıramayacağımız günler yakındır ona göre.

Mağara ile Rezidans arasında geçen milyonlarca yıla rağmen kadın hayatının bazı değişmezleri vardır. Fizyolojik donanımlarından dolayı Annelik bu değişmezler arasında en başta gelir. Ardından çamaşır yıkamak, temizlik, evi çekip çevirmek, çarşı Pazar alışverişi yapmak yıllar boyunca ne yazık ki hep kadına ihale edilmiştir. 

TV de maç izlerken hakem hata yaptığında, trafik karmaşası esnasında, ana haberlerde politikacıları izlerken, doğalgaz faturasını her elinize alışınızda ebelerden evvel anneler her ne hikmetse hep anılır. 

Şaka bir yana, kadınların dünyamızı güzelleştirdikleri ve hatta daha yaşanır kıldıkları yadsınamaz bir gerçek. Kendi adıma onlar olmasa değil bu gezegende bu evrende bile yaşamanın manası olmazdı benim için, o kadar yani.

KADIN TURİZM YAPIYOR İSE;

Şimdi gelelim bizim nev-i şahsına münhasır, gözümüzün nuru Turizm Sektörümüze ve sektörün Kadına olan bakış açısına. Ama bu açı erkek gözünden mütevellit ve nerede ise ters köşe bir açı.

Eğer kadın bizim memlekette turizm yapıyor ise; 

1: Mobbing’e

2: Tacize 

3: Alakasız zamanlarda yapılan yemeğe çıkma tekliflerine

4: Aynı anda dört iş arkadaşının birden ona aşık olmasına

 5: Aralarından birini seçse bile diğer üçünün ona ömür billah düşman kesilmesine 

6: Ahlaksız tekliflere 

7: Ahlaklı ama zamansız tekliflere

8: Terfi taleplerinin sulandırılıp, sündürülmesine

9: Gereksiz ve yersiz komplimanlara

10: Bacaklarına ( Dik Dik ) bakılmasına

11: Ahlaksız tekliflere olumsuz cevap verdiği takdirde işten kovulmaya ve gelişimini henüz tamamlamamış yarı insan yaratıklardan gelmesi kuvvetle muhtemel bilumum rezilliklere karşı antrenmanlı olması
gerekir.

Yukarıdaki değerlendirmeler bizzat seçtiğim dört denek üzerinde onlarca yıl süren detaylı gözlem ve çalışmalar sonucu ortaya çıkartılmıştır !.

Yakın zamanda çok sevdiğim bir hanım arkadaşımı, ricası üzerine şehrimizin en mutena en güzel otellerinden birine iş görüşmesine götürürken kendimi görüşeceği Neandertal hakkında uyarmak zorunda hissediyorum. 

Önce görsel bir tarama yapacağını ( scanner muadili ), ardından iş ile alakalı küçük ve saçma sorular soracağını, ardından özel hayat suallerinin sıralanacağını, canının sıkılabileceğini, yemeğe çıkma teklifi bile alma ihtimali olduğunu ve hatta gitmese daha iyi olacağını falan sıralıyorum. 

Kendine acilen yeni bir hayat kurma derdinde olan hanım arkadaşım ise tüm bu olumsuzluklara rağmen görüşmek zorunda olduğunu dile getirince buluşmanın kaçınılmazlığı netleşiyor.

Hikayenin sonucunu yazmaya ne hacet. Beklenti ne ise eksiksiz gerçekleşti ve hanım arkadaşımda oldukça rahatsız oldu bu durumdan. 

Kadına cinsel obje olarak bakmak ve tüm değerlendirmeleri bunun üzerinden yapmak her ne kadar ata geleneğimiz olsa da, hata yaptığımızı arada sırada da olsa kendimize itiraf etmemiz gerekir.

Bu hassas durumun yaratılmasında bir kısım hanım meslektaşımızın suçu yok mu ?. Elbette var ancak kurunun yanında yaşı yakmanın da lüzumu yok. Üretim hatası birkaç çılgın yüzünden sektörden ekmeğini kazanmaya çalışan tüm hanımlara mobbing’e kadar varan türlü sıkıntıları yaşatmaya hiçbir adem oğlunun hakkı yok.

Sonuçta insan neslinin bu güzel temsilcileri de biz erkek milleti gibi turizm sektörüne, kariyer yapmak, para kazanmak, sigortalı bir işte çalışmak v.b. nedenler vesilesi ile atılmaktalar. 

Şimdi durup düşünelim, otele girdiğinizde kapıda sizi karşılayan alımlı hostes, resepsiyon deskinde kaydınızı alan güzel resepsiyonist, tur otobüsünde ki sevimli rehber, misafir ilişkilerindeki sempatik hanım, uçakta ki manken muadili hosteslerin o güzel melek gülüşleri ile mi sizi karşılamasını tercih edersiniz yoksa kıllı, tüylü, ince, uzun, kısa, göbekli, kel v.b. hemcinslerimiz tarafından mı ?.

Hanımları küstürmeyelim, onlara saygı gösterip sektör içerisinde çok daha iyi konumlara yükselmeleri için karşılık beklemeden ! yardım edelim. Hepimiz bir anadan dünya ya geldik o da bir kadın unutmayalım !.

Emir HEPOĞLU

TRIO TO DO 
 

Bu Makale 08.05.2013 - 14:08:23 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Burcu Kale 12.04.2013 - 02:15

    En önemli sözü son cümlede zaten söylemişsiniz,kaleminize saglık

  • Tiger 12.04.2013 - 12:48

    Evet zaman zaman böyle şeyler her sektörde var. Ancak hiç kimseye istemediği bir şeyi yaptıramazsınız. Zamansız teklifler için AYI kenisi düşünsün. Ayrıca turizmci şeffafdır. Ya ötekilere ne diyeceğiz.

  • Güzel Türkçemiz 12.04.2013 - 12:20

    Güzel diyorsunuz da güzel Türkçemizde mobbing i karşılayacak sözcük yok. Mobbing ne tek başına taciz, ne tek başına baskı, ne de tek başına aşağılama anlamına geliyor. Sözcük aslında bunların tamamını, hatta daha fazlasını kapsıyor. O yüzden sıkıntılı bir durum. Bir ülkede sosyal bilimler gelişmezse böyle olur.

  • Güzel türkcemiz 12.04.2013 - 11:09

    Mobbing kelimesini kullanacağınıza türkce kelime yazın makalenin türkcemi ingilizcemi belli değil

  • GENC TURIZMCI 12.04.2013 - 07:39

    Bene sektorde 5 yıllık genc bir turizmci olarak ablam ve annem yasındakı bayanlardan aldıgım ahlaksız teklifler ve tacizlerden şikayetciyim. Bi hatırlatmakta fayda var.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.