Turizm çalışanları

Uçak İstanbul Atatürk havalimanına iner. İniş pistinden iç hatlara yanaşmak üzere yol almaya başlar.

Yaklaşık 10 dakika tekerlek üstünde seyir ettikten sonra biraz yavaşlar ve o sırada yolcular hareketlenir ve ayağa kalkıp eşyalarını almaya başlar. Kabin amiri hemen duyuru yapar “Sayın yolcularımız, uçağımız henüz durmadı, lütfen yerlerinizden kalkmayınız”. Yolcular yeniden oturur. Ama birkaç kişi ayakta beklemektedir. Kabin amiri, kızarak “Sayın yolcular, uçağımız durmadı, yerlerinize oturun” diye yüksek sesle uyarır.

Ve o sırada arkadan bir ses gelir: “Ama siz de 20 dakikadır uçağı park edemediniz?”

*****

Bu bana İnternetteki sosyal paylaşım ağlarından birinde bir süre önce dolaşan ve daha önce Milliyet Gazetesinde Dinçer Şeref tarafından derlenip, yayınlanan aşağıdaki diyalogları hatırlattı ve onları da sizlerle paylaşmadan olmaz dedim.

Türk Hava Yolları’nın çağrı merkezini arayan müşteriler ile görevliler arasında zaman zaman yaşanan ilginç diyaloglardan örnekler verilmiş:

THY: İyi günler, danışma.
Yolcu: İyi günler, bugün nereden bilet alabiliriz?
THY: Sadece Taksim ve havalimanı açık bugün.
Yolcu: Anladım. Taksim’deki havalimanının telefonunu alabilir miyim?

* * *
Yolcu: İstanbul’a son uçak kaçta?
THY: Nereden?
Yolcu: Buradan.
THY: Nereden arıyorsunuz?
Yolcu: Şehir içinden.
THY: Nereden?
Yolcu: Erzurum’dan.

* * *
Yolcu: İyi akşamlar hanımefendi. Trabzon-İstanbul arası ne kadar sürüyor acaba?
THY: Bir saniye efendim.
Yolcu: Tamam teşekkürler, iyi akşamlar.

* * *

THY: Ne kadar kalacaksınız Almanya’da?
Yolcu: Neden soruyorsunuz?
THY: Ona göre bilet keseceğim, onun için.
Yolcu: Ee olsun. Ben uçakta kalmayacağım ki otelde kalacağım.

* * *
Yolcu: Çocuğumla ben uçacağım, oğluma çocuk fiyatı istiyorum, ne kadardı?
THY: Çocuğunuzun 12 yaşını aşmaması gerekiyor, kaç yaşındaydı?
Yolcu: 32 yaşında.

* * *
Yolcu: İyi günler hanımefendi, bir sorum olacaktı.
THY: Tabii buyurun.
Yolcu: THY bilet bölümünde çalışanların maaşı ne kadar?

* * *
Yolcu: Diyarbakır kaç para?
THY: 58 milyon 500 bin, indirim belgeniz varsa 32 milyon.
Yolcu: İndirim belgesi kaç para?

******
Görüldüğü üzere, THY Çağrı Merkezi çalışanları, yani turizm mesleğini seçmiş ve 4 yıl bu bölümü okuyarak mezun olup, mesleğini severek yapan ve THY’nin kalite unsurları çerçevesinde amacı müşteri memnuniyeti olan arkadaşlarımızın yaşadığı tiraji-komik diyalogları okuduk. Bu mesleğin stresini ve gün içinde de bu konuşmaları yüzlerce kez yaptıklarını düşünürseniz, esasında ne kadar zor bir meslek olduğunu anlarız. Bu sadece havayolları için değil, turizmin bütün alanlarında çalışanlar için geçerlidir. Turizm sektöründeki çeşitli uğraş dalları kimi için bir meslek, kimisi için üniversitelerin en kolay bölümü, kimine göre çok para kazanılan işkolu, kimine göre de çok fiyakalı bişiler (!), kimilerine de çalışılan bir iş olarak görülmez, yaz aylarında yarı iş, yarı dinlenme ve tatil olarak algılanır. "Astronotluk" derseniz herkesin kafasında bir imaj oluşmuştur. Hatta Astronot olmak da önemlidir, akrabalara, tanıdıklara “benim oğlum NASA'da Astronot oldu” diyerek bir de üsten üsten keyif çıkartılır.

Ya turizm, aynı şeyi söyleyebilir miyiz?

Ben de artık turizm sektöründe çalışan meslektaşlarımın gururla ve onurla mesleklerini taşımalarını ve övünmelerini istiyorum.

Çünkü yaptıkları iş çok zor ve zahmetli. Her gün gelen misafiri bir kez bile görecek olsalar, memnun etmek için büyük gayretler sarf ederler. Sizi bu kadar memnun etmek, hayallerinizdeki tatili size sunmak için gece gündüz çalışan turizm çalışanları bir teşekkürü, güler yüzü ve takdiri hak ediyorlar.  

Turizmi daha iyi öğrenmeli ve öğretmeliyiz ki, geleceğimizi, ekonomimizin lokomotifi olan turizme ve onun temelini oluşturan kültürel değerlerimize sahip çıkalım.

“Ben bir kişiyim ne yapabilirim ki?” demeyin. Gelecek için, daha iyi bir turizm çalışma hayatı için, herkesin yapabileceği olumlu bir katkı vardır.

Teşekkürler turizmde çalışan bütün meslektaşlarım. İyi ki varsınız ve var olacaksınız.

Sizler sayesinde bu tesisler ayakta, turist mutlu ve tekrar tekrar gelmek istemekte.

Sizlerin sayesinde daha iyiye, güzel günlere merhaba diyebileceğiz.

Sizler sayesinde turizm hep ilerleyecek, büyüyecek.

Sevgi ile kalın...


Bu Makale 02.01.2016 - 11:54:03 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Senem Yazıcı 02.01.2016 - 10:10

    Nurhak Bey, Gülşen hanım, Adem Bey ve Emir Bey, Yorumlarınız ve katkılarınız için çok teşekkür ederim. Gülşen Hanım: Staj konusu benimde aklımda olan ve bu konuda daha öncede araştırmalar yapmış biri olarak ilk fırsatta bu konuya yönelik bir yazı yazmayı planlıyorum. Nurhak Bey: size katılıyorum bu konuya ayrıca el atmamız ve çözümler üzerinde fikirler üretmemiz lazım. Sanırım bir yazım da bu konu da olacak.

  • Emir HEPOĞLU 18.12.2015 - 10:26

    Siz akademisyenlerin mizah kullananına bayılıyorum. Bilgi dolu makalelerinizi daha okunabilir hale getiriyorsunuz. Ayrıca hitap ettiğiniz kitleler çoğalmakta ve farklılaşmakta. Çok güzel bir yazı olmış tebrik ederim.

  • ADEM HEPDEMİR 17.12.2015 - 02:26

    Size katılıyorum. >Her birey kendince bir şeyler yapıp bir adım ileri götürebilir turizmi ve turizm hizmetini;;;;

  • gülşen akçelik 17.12.2015 - 02:24

    Merhaba hocam. Bizler turizm sektöründe çalışanların ve stajer turizm öğrencilerinin sorunlarına yer vermenizi istiyoruz. Staj için gittiğimiz tesislerde stajdan başka her işi yapıyoruz. Daha staj yaparken meslekten soğuyoruz. Lütfen bunlara yer verin yazılarınızda. Saygılar

  • Nurhak AKBUDAK 16.12.2015 - 10:31

    Merhaba Sayın hocam, hazır sektörün zorluluğuna değinmişken bende bir konuyu ayrıca paylaşmak istedim.Son zamanlarda konaklama işletmelerinde ki personel turn over oranları gittikçe yükselmekte ve bu yükselme oranı şirket/işletme memnuniyetsizliği olmayıp tamamen Üst Amirerinden olayı istifa edip ayrılmak zorunda kalındığını biliyormuydunuz.Bu tür sorunları gündeme getirerek umarım farkındalık yaratılmış olacaktır. Saygılarımla

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.