Serdar Sağlamtunç / FCSI

Turistik tesislerdeki yenileme çalışmalarına bakış

Otel yatırımlarında olabilirlik çalışmaları ihmal edildiğinde tesisin yanlış bir şekilde inşa edilerek kazanım yerine kayıplar ile mücadele etmesi kaçınılmaz bir durumdur. Bunun ne kadar ciddi bir unsur olduğunu süregelen krizlerde yatırımcıların anlamış olduğunu varsaymak yanlış olmaz.

Diğer yandan tesisin büyüklüğü yani kapasitesi olabilirlik ile birlikte ancak hesaplamalarda farklı etkisi olan bir husustur. Bunun nedeni ise odaların daha çok mimari tasarım içinde ele alınmasıdır. Aslında işletme fonksiyonları bakımından kritik ve büyük etkiye sahiptir. Odalarla birlikte yerleşim ve tesisat gereksinimleri de göz önünde tutulabilir.

Müşterinin görmediği alanlarda yer alan mutfak ve çamaşırhane fonksiyonları ise doğrudan işletme performansı ve kalite ile bağlantısı vardır. Tabi ki bu kadar sade bir sıralama olsa da işin çok detaylı ve titiz hesaplamalarla yapıldığını hatırlatmak yerinde olur. Böylece ana fikir olarak otel yatırımlarında ancak doğru strateji ve planlama ile istenilen hedefe ulaşılabilir.

Bu tespitler yeni projeler için geçerli olduğu kadar yenileme aşamasında gelen tesisler için de geçerlidir. Tek fark yenileme projelerinde işlerin daha zor olacağının bilinmesidir. İşte bu nedenle konaklama ve gıda üretim tesislerinde belki de akla gelmeyen veya ötelenen yenileme çalışmalarına temel olacak planlamaların tesisin ilk planlamasında dikkate alınmasında sayısız fayda vardır.
Bu işlemin nasıl yapılacağı konusu ile birlikte tesisin yapımı aşamasında ileriye dönük artabilecek kapasite öngörüleri ve yenileme çalışmalarında dikkate alınacak maddeler özellikle alt yapı, tesisat, cihaz yerleşim ve bağlantı detaylarını içermelidir. Bu sayılanlar güçlü alt yapıya sahip tesislerde aşınmış veya yenilenmesi istenen farklı cihazlar isteklerinde geçerlidir. Ancak tesis daha radikal bir fonksiyon değişikliğine girişirse alt yapı ile ilgili büyük sıkıntılar ortaya çıkacak ve teknik açıdan sorunlar artacaktır.   

Bu işlerin dışında olan kişi, belki de tesis proje aşamasındayken 15-20 yıl sonraki tadilat ile ilgili nasıl tedbir alınır diye düşünebilir. Ama konaklama sektörüne hizmet veren teknik mühendislik ve mimarlık dalları için bu normal bir iştir. Buradaki kritik soru ise, her yatırımda bu tedbirler alınmakta mıdır? Ne yazık ki belki projelerin hızlı gelişmesinden veya proje için yeterli kaynak ödenmemesi neticesi burada anlatılan çok önemli husus ihmal edilmektedir. Eğer alt yapı endüstriyel yapı tanımına uygun oluşmaz ve yapılmaz ise yenileme çalışmaları ciddi sıkıntılara yol açacaktır.

Yenileme programının yiyecek içecek bakımından önemli olan kısmı, yıllara göre değişen akımlarla veya sunum tarzı farklılıklarıyla pişirme ve sunum kısımlarında yapılacak değişikliklerdir. Bazı tarzlarda açık mutfak, bazılarında pişirmeye katkı ve paylaşım usullerine uygun proje değişiklikleri yapılabilir. Bazı mönü değişikliklerinde şov pişirme ve süsleme olanakları ilave edilmektedir. Dikkat edilirse büyük alt yapı değişiklikleri değil amaca uygun yapısal çeşitlilik söz konusu olmaktadır.

Bu anlayış aslında tüm yenileme çalışmalarının temeli olmak durumundadır. Çünkü buradaki yenileme felsefesi eskiyi koruyup üzerine ilave koymak şeklinde yer almaktadır. Genel anlamda bakılırsa bu konuda oldukça büyük yanlış tanımlamalar ortadadır. Yenileme yıkıp farklı bir şey inşa etmek anlamına gelmez. Benzer örnekleri güncel olarak eski eser ve kalıntıların yenilenmesinde görülen bu yanlış algı tamamen değişmelidir.

1980 yılı turizmin obez bir şekilde başlangıcı olarak kabul edilirse pek çok tesisin yenileme çalışması yapması gerekliliği ortadadır. Ancak öngörüsü yapılmamış tesislerde bu çalışmalar yüksek rakamlara ulaşmaktadır. Böylece yatırımcı veya işletme farklı geçici tedbirler ile günü geçiştirmektedir. Eğer burada ortaya konan işler hesaplanırsa zaten zor durumda ve krizdeki turizmin içinde olduğu durumun vahameti iyice anlaşılır.  

Çözüm olarak tavsiye edilecek tek şey yenileme projelerinde bir sonraki yenileme şartlarını da göz önüne almak olmalıdır. Bunun için ise uzmanlık aranmalıdır. Turizm yatırımları bol keseden atılarak ve içine bilgi ile deneyim katılmadan olsa olsa veya kopyala yapıştır ile bugüne kadar geldi. Artık değişim zamanıdır ve eğer gerekli tedbirler alınırsa bundan hem konaklama hizmeti veren işletmeler hem de onlara cihaz üreten firmalar fayda sağlayacaktır.

Bilgi her zaman takip edilecek en kısa yoldur.

Bu Makale 18.12.2017 - 11:20:10 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.