Muammer Güner

Shop&Miles’tan acenteler yararına puan değişikliği

Garanti Bankası internet sitesinde yapılan ve aynı zamanda müşterilere e-posta yoluyla gönderilen duyuruda “ 01.05.2012 itibariyle 1 TL harcama karşılığı kazanılacak mil oranları 0,10 ile 1,41 mil arasında değiştirilecektir” denilmiştir.
Tabii bu açıklamadaki mil oranlarına baktığımızda buradaki değiştirilecektir kelimesinin aynı zamanda ödül puanların düşürülmesi anlamına geldiğini anlıyoruz. Öncelikle Garanti Bankasının ödül mil puanlarını düşürme yoluna gitmesini, geç bile kalınmış ama olumlu bir karar olarak görüyoruz.

Biz tüketiciyi teşvik edecek güzel ödüllere makul olmak şartıyla asla karşı değiliz. Bizim yıllardır söylediğimiz farklı bir şey var. Ödül olarak kullanılabilecek, onlarca sektörde, yüzlerce ürün varken,  uzun yıllardır, sadece turizm sektörüne ait ürünlerde ve özellikle de uçak biletinin ödül olarak pazarlanması doğal olarak seyahat acentelerinin gelir kaybına ve yoğun tepkilerine neden oluyor.

Oldukça cömert bir program olarak Shop&Miles kredi kartı müşterilerine, eskiden her 1 Liralık alış verişte ortalama 1-1,5 ödül puanı verilirken, şimdi bu 0.10-1.41 ödül puanına çekilecek. Bence makule inecek. Eskiden 20.000 liralık bir kart harcamasıyla 1 adet Avrupa ekonomi THY bileti kazanılabilirken şimdi ayni bilet için belki en az 200.000 liralık harcama yapılması gerekecek.

Ödül bilet sayısı o kadar çok arttı ki acenteler için başlı başına takip edilmesi gereken bir konu olmuştu.

Shop&Miles Kart başarılı olmuş ve amacına ulaşmıştı


Bu kampanyalarla çok sayıda yeni kredi kartı kullanıcısı kazanıldığı bir gerçek ve zaten amaç da budur.  Garanti Bankası da bu promosyon ile oldukça geniş bir kullanıcı sayısına ulaşarak bu anlamda çok başarılı olmuştur. Reklam ve tanıtım dilinde “gel gel kampanyası “ olarak adlandırılan kampanyalar bir süre sonra doyum noktasına erişince sistem tersine işleyebiliyor ve bankaların “reklam ve tanıtım giderlerinin” öngörülenden fazla olmasına yani bir nevi limit aşımına sebep olabiliyor.

Bir algıyı da artık kırmamız lazım. Yolcular ödül biletle ücretsiz uçmaya o kadar alıştılar ki neredeyse artık “Uçak biletine para ödemek enayiliktir”  diye bir algı oluştu piyasada. Özellikle firmalar, kurumsal kredi kartı alıp, tüm şirket ödemelerini bu kredi kartı ile yaparak oldukça yüklü mil puanları kazandılar. Ayda ortalama 100-200-300 bin puan kazanan firmalar var. Senede 1-2-3 milyon mil puanı dediğiniz zaman 40-80-120 adet business sınıfı Avrupa dış hat uçak bileti alabilirsiniz. Bu yapı içinde bazı müşteriler, acentesinden artık sadece ödül bileti için hizmet alan yolcular haline dönüştüler.

Öte yandan biriken yüksel miktardaki millerini kullanamayan ve bunları pazarlamak isteyen kart sahipleri ve buna aracılık eden acenteler gibi bir yapı da oluştu maalesef. Sektörde mil ticareti diye bilinen bu konuya bir başka zaman daha geniş olarak değinmemiz lazım.    

Kanımca firmaların “limit artırımı” taleplerindeki yoğunluk bu sonucu doğurdu

İlk başlarda bankalar bu tür ödüllü kartların limitini çok yüksek tutmuyordu. Kanımca ödül biletlerin   tadını alan kart kullanıcıları ve özellikle kurumsal firmalar çalıştıkları şubelere “limit artırımı” konusunda yoğun taleplerde bulunuyordu. Bankalar müşterilerini kırmamak adına limit artırmak zorunda kalıyordu ama sonunda bu baskılardan bıktılar çünkü artık kart limitlerinin ve ödül biletlerin duracağı yer belli değildi. Bu sorunu kökten bir kararla değişime giderek, puan düşürmek yoluyla çözerek hem limit artım taleplerini makul bir yerde tutmak hem de kolay ve bol puan toplama işine son vermek istediler diye düşünüyorum.

Bizim çocukluğumuzda hatta gençliğimizde gazeteler mutlaka yanında bir promosyon ürün verirdi. Aileler aylarca kuponları itinayla keser ve kampanya sonunda tencere-tava-tabak-bardak gibi bir ödül alırdı. Sanki bunlar olmazsa okuyucu gazete aldığını hissetmezdi. Bazen de aslında o gazeteyi okumadığı halde sırf güzel bir promosyon var diye alınırdı. Bunun kırılması epey zaman aldı ama o sıralarda bir çok perakendeci züccaciye dükkanı siftah edemez oldu ve kepenk kapattı.    

Biz bütün bankalarla gayet iyi ilişkileri olan ve çok yoğun çalışan bir sektörüz. Aslında bankalar da acenteler gibi hizmet sektörü ve bu anlamda bizi anlamalarını da bekliyoruz.

Bu Makale 02.04.2012 - 19:55:53 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Yusuf TAŞTAN 30.04.2012 - 10:45

    Bencede bu işten garanti ve thy zararlı çıkıcak mil puanları düşünce ilk iptal ediceklerden biriside benim 2 yılda bir silinen toplaması güç olan senelik 150tl kart aidatı olan kartta kimse kalmaz. ne kadar tanıdığım varsa 1 mayısı bekliyolar egerki normal statüde insanları etkilerse zaten alan vergileriyle bilet almak imkansız çok büyük kumar oynuyolar demektir ve büyük ihtimallede kumardan yenilgiyle kalkıcaklardır..

  • Gezgin Nihat 15.04.2012 - 08:21

    Ben de Salih Beye katılıyorum, acenteler için bir yararı olacağına inanmıyorum. Zaten uçmak için mil biriktirme kartı kullananların para ile bilet alacakları zaman internet varken acenteye gideceklerini hiç düşünmüyorum. Eğer acenteler düşünülüyorsa uçak şirketleri internetten satış yapmasın. Ben shopmiles kartı kullanıyordum ve çoğu kişiyi bu kartla tanıştırdım. Bu durumda bu kartı kesinlikle kullanmayı düşünmem. Mil ile THY den bilet alabidiğimden başka uçak şirketleri ile uçmayı düşünmüyordum, ayrıca THY den de milim olmadığı zaman para ile bilet alınca THY nin verdiği puanlar bu kartla aynı yerde toplanıyordu. Bu durumda THY ile uçmanın da anlamı kalmıyor daha ucuz olan yabancı uçak şirketleriyle uçmayı tercih edeceğim. Sonuçta bu işten acenteler karlı çıkmayacağı gibi Garanti Bankası ve THYnin zararlı çıkacağını düşünüyorum.

  • V. Salih Çene 03.04.2012 - 04:30

    Ben bir otelci olarak Muammer Beyin millerin acentelere olumsuz etkisi ile ilgili anlattıklarına bir anlam veremedim. Esas olumsuz etkiyi yapan şey insanların artık acenteye gerek duymadan keni uçak rezervasyonlarını kenilerinin yapabiliyor olması. Bunu bahsi geçen büyük şirketler daha da kolay hallediyor ve eğer yurt dışı uçuşları çoksa, bu şirketler ayrıca THY nin VIP kartları ile birçok başka avantaj da sağlıyorlar. Bu uygulamanın esas olumsuz etkisi bin bir zorlukla senelerce mil biriktirip belki bir yurt dışı seyahati yapabilirim diyen dar gelirli vatandaşa olacak. Kaldı ki bedelsiz gibi gözüken bu biletleri temin için vergi ve komisyon adı altında yine de ödemek zorunda kalınan bedeller hiç te küçümsenecek rakamlar değil. Kısacası bu yapılanın acentelere fayda sağlayacağını söylemek THY adına hedef şaşırtmaktan başka bir şey değil. Paylaştım değerli kardeşlerim....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.