Berkun Meral

Sezonluk reklam mantığı

Eğitimdir, toplantıdır, danışmanlıktır diye diye önüme gelen ve bir şekilde online mecralara atılma potansiyeli olan herkese bu işin kalitesini, olması gereken fonksiyonlarını anlatmaya çalıştım. Hala da anlatırım.
 
 
Konulara müşteri tarafından bakılınca ölçüm hep parasal açıdan oluyor. Belki haklılar bilemiyoruz. Ama profesyonel ajanslar her müşterileri için en iyisini yapma gayretindeler ve bununda karşılığında hak ettikleri ücreti almak isterler. Ancak, daha önce defalarca belirttiğim bir Türk mantığı var ki, hizmet sektöründe özellikle ajans tarafında ortaya çıkan ürünün çok fazla bir değeri yoktur. Çünkü bu ürün için sadece zaman harcanmıştır, herhangi bir hammadde kullanılmamıştır, dolayısı ile ülkemizde zaman bir hammadde olarak görülmemektedir.
 
Hep yönetici eleştirisi yapıyorum diye beni eleştirenler de oluyor. Ne yapmamı bekliyorlar çok iyi anlamıyorum. 5 yıldızlı oteline 10 dolarlık şablonla web sayfası yapan bir işletme, profesyonel ajanstan aldığı rakamın yüksek olması ile dalga geçerken, benim burada ajansları suçlamam veya bizde de hata var demem yanlış olmaz mı? 
 
Belki utopik bir yaklaşım olarak algılanacaktır ancak otelcilik sektöründe bir gün oteller kendi reklamlarını kendileri yapmak zorunda kalacaklar ve acentelerden gelen destek belli oteller dışında çok asgariye inecek diye düşünüyorum. 
 
Hali hazırda acenteciliğe son vereceğiz tarzında açıklamalar yapan bazı uygulama geliştiren firmalar bile mevcut. Desteklenir veya desteklenmez orası tamamen farklı bir konu. Ancak zamanı geldiğinde oteller kendi reklamlarını yapmak zorunda olduklarını, bunun için geç bile kaldıklarını fark edecekler. Akan bir musluk varken bir gün o suyun kesilebileceğini ölçebilen çok az otel var. Kendilerini acentelere bırakmış, bir şekilde ön plana çıkma gereği duymayan, sadece para kaynağı kesildiğinde hafif bir ürperti hisseden bir çok otel var. 
 
Gelelim sezon mantığına. Otellerin büyük bir kısmı da sezonluk tanıtım yapma telaşı içerisinde oluyor. Ağustos, eylül geldiğinde tanıtımlar yapılmış kabul edilip, bir sonraki çalışmayı sezon başında yapalım bu sezon nasıl olsa bitti deniliyor. Nasıl bitti? Tatil planı yapan bir çok insan, bu planı kış aylarında gerçekleştirmiyor mu? Şimdi tabi bu planları yapanlar, tatil sitelerine girip erken rezervasyon indirimleri ile zaten otelimize ulaşıyor denilecek ama kullanıcıların büyük bir kısmı, o sitelere girdiklerinde aslında rezervasyon yapmak istedikleri oteli çoktan seçmiş oluyorlar. Daha önce kaldığı bir oteli veya bir şekilde reklamını duyduğu bir markayı yazıp arıyor, sonunda iş rezervasyona döner veya dönmez ama marka burada bilinirlik kazanmış oluyor. Peki sezon bittiğinde tanıtımlarını durduran otel, bu sitelere giren kullanıcıların nasıl aklına gelecek? Bazı oteller henüz inşaat halindeyken bile tanıtım yaparken, misafir ağırlamaya hazır olan oteller neden insanlar tatil planlarını yaptıktan sonra tanıtıma başlar bunu anlamak zor. 
 
Bunların hepsi aslında bütçeler ile ilgili bir sorun. Aslında turizm bakanlığının tesisler için hibe edeceği bir reklam bütçesi olmalı diye düşünüyorum. Çünkü, oteller kendi reklamlarını yaptıklarında ülke tanıtımına da büyük bir katkı sağlıyorlar. Bütün bu katkıları da kendi ceplerinden harcadıkları paralar ile yapıyorlar. İlk yazımda belirtmiştim, bakanlık sosyal medya için bir bütçe ayıracak ve bu doğrultuda bir çalışma yapacaktı. Ses seda yok hala. Halbuki turizm bir ülkeyi kalkındırabilecek ve en önemlisi marka yapabilecek en değerli sektör. 
 
Ülkemizde turizm 12 süren bir kavram oldu. Bu yüzden reklam bütçelerimizi 12 aya yayarak markayı unutturmamak gerekiyor. 10 dolarlık web sayfalarını da çöpe atıp, profesyonel ajanslar ile birlikte tanıtıma biraz para harcamakta fayda var. Fuarcılar kızmasın ama hala fuarların ülke turizmine çok büyük bir katkısı olduğuna inanmıyorum. Almanya’da tatil planı yapan bir kişinin Youtube videosu izlerken karşısına Antalya’nın tanıtım filmini çıkarmak, bir fuar organizasyonunun içinde olmaktan çok daha fazla marka bilinirliği yaratır düşüncesindeyim. 
 
Özetle, profesyonel bir ajanstan hizmet almaya korkmayın, vereceğiniz ücretlerin size marka bilinirliği olarak geri geleceğini unutmayın. En önemlisi, birlikte çalıştığınız bilgi işlem, satış, pazarlama ve halkla ilişkiler personelinize kulak verin, eğer doğru bir kadronuz var ise markanıza para harcamaktan çekinmemeli hatta onları bu konuda desteklemelisiniz.   
 
Sevgi ve Saygılarımla
 

Bu Makale 22.09.2014 - 10:17:36 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • IRINA 16.09.2014 - 05:15

    turkiyede reklam harcamalari icin personeline guvenen ve dinleyen 1 tane patron gormedim. dilimde tuy bitti reklam reklam diye ama sezon bitiyor diye vazgectiler. gerek yokmus. tesekkurler bunlari dile getirdiginiz icin.

  • turizmci 16.09.2014 - 04:43

    tamamına katılıyorum, yüreğinize sağlık.

  • Zeynep Tokeller 04.09.2014 - 03:52

    sezonluk reklam mantığı tamamen otel sahiplerinin bütçeyi kısmak için ürettiği bir bahanedir.ülkemizdeki reklam mantığı hep bu şekilde ilerliyor.reklam para diye görülüyor. halbuki ne kadar reklam, o kadar kazanç demektir. üstelik internet reklamlarının sizinde sürekli tekrar ettiğiniz gibi basılı reklamcılıktan hep daha ucuz olması hemde ölçülebilir nitelikte olması çok büyük bir fırsat olarak görülmeli. ancak hayatında bilgisayar başına geçmemiş otel sahipleri sebebi ile pazarlama departmanları 20 sene önceki pazarlama tekniklerine zorlanmaktalar.bu konuda kongreler yapılmalı, seminerler düzenlenmeli ve otel sahiplerine bu konunun ne kadar önemli olduğunu, türkiye hariç tüm dünyanın internet üzerinden pazarlama tekniklerine yöneldiğini anlatmak lazım.hali hazırda yöneticimin onayladığı bütçeyi otel sahibine onaylatamadığım için işimi gerektiği gibi yapamıyorum.başarılarınızın devamını dilerim berkun bey.

  • marketing manager 04.09.2014 - 02:32

    türkiyede yöneticiler personeline güvenmiyor.bu yüzden pazarlama departmanları aslında yok gibi birşey.yönetici para verirse marka pazarlanıyor vermezse personel maaşını almaya bakıyor.yöneticiler personelini dinlemeli ve çağa ayak uydurmalı.çimentonun fiyatı ile uğraşacaklarına anlattığınız gibi uygun bütçeli reklam çeşitlerini sunan pazarlama personeline kulak asmalı ve dinlemeli.siz burada online pazarlama faaliyetlerinden bahsederken aynı zamanda personel sıkıntılarınada değiniyorsunuz,açıkcası online plat102ormların çoğunda turizm personeli yerine bu faaliyetler nasıl yapılır onlar anlatılıyor.halbuki bizler işi zaten biliyoruz ama yöneticilerimize anlatamıyoruz.bu yüzden bizim tarafımızdanda konuya yaklaşarak yöneticilerede önerilerde bulunmanız özellikle yöneticisi tarafından dışlanan turizm personeli için bulunmaz bir nimet.yazılarınızı ilk günden bu yana takip ediyorum, bir pazarlama personeli olarakda dertlerimizi anlatmanıza fırsat verdiği için turizm güncel ekibinede ayrıca şükranlarımı sunuyorum.

  • mehmet a. 03.09.2014 - 07:01

    bir yöntici olarak söylediklerinize harfiyen katılıyorum.bir tesisin reklam faaliyetleri asla durmamalı.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.