Dr. Faik Öztunç

Sektöre giriş hataları ve zincir markaların önemi

İşletmelerin büyüme sürecinde dikkat etmeleri gereken bazı unsurlar var. Öncelikle büyüme hesapları belli bir plan dahilinde yapılmalıdır.

Artık bireysel otellerin dışında zincir markalarla büyümek çok daha efektif olacaktır. Örneğin her önüne gelenin araba yapamayacağı, beyaz eşya üretemeyeceği gibi otel de yapıp işletmemelidir. Markalaşmak; verimli bir şekilde kalıcı olmak ve müşteri memnuniyeti yaratmak için gerekli bir unsurdur.
 
Sektöre girmek isteyenler çeşitli hatalar yapmaktadırlar. Otelcilik aslında kendi dinamikleri olan ve her sektörden farklı bir durumdadır. 24 saat 365 gün çalışan ve bünyesinde sürekli misafir, müşteri yani üçüncü şahıs barındıran bir başka iş kolu yoktur, bu bile otelciliğin farklı dinamikleri için en önemli unsurdur. Bu kadar hassas bir durumun söz konusu olduğu sektörde yatırım yaparken de çok ama çok dikkatli olunmalıdır.
 
Ancak, pek çok bireysel yatırımda bu hassasiyeti maalesef göremiyoruz. Birçok sektörde para kazanan yatırımcılar otelciliğe bir zevk, tanınırlık, prestij, geleceğe iyi bir yatırım olduğu için adım atmaktadırlar. işte hata da orada başlıyor. Her iş uzmanı tarafından yapılmalıdır, bazı işler ise gerçekten uzmanlık gerektirir, yasaları bilmek ona göre işleri yönetmek gerekir.
 
Örneğin herkes Hesap Uzmanı olamaz, fakat Pazarlama Uzmanı olabilir. Hesap Uzmanlığının farkı çok iyi kanun bilmeyi gerektirmesidir, fakat pazarlamada belli kanunları vs bilmek gerekmez kişisel beceri ve yaratıcılık esastır. Otelcilik de kendi dinamikleri olan ve yönetmek için bilgi birikimi gerektiren, tamamen kendine has kuralları olan bir iş dalıdır. Pek çok otel yatırımının başarılı olmaması veya gerektiği kadar getiri sağlayamamasının altında yatan temel prensip, bu gerekliliği göz ardı ederek işe başlanmış olmasıdır.
 
Her otel milli bir servettir ve ülkenin dışa yansıyan yönüdür. Fizibilitesinden, açılışına kadar büyük bir hassasiyet gerektirir. Pek çok yatırımcı fizibilite yapmadan, bölgenin ne tip otele ihtiyacı olduğunu sorgulamadan yatırım yapmakta ve geri dönüş beklemektedir. Prestij olsun diye, kişisel tatmin için lüks otel yapılıp geri dönüş beklenmektedir, belki o bölgede sadece oda kahvaltı hizmet verecek tesise ihtiyaç vardır...
 
Gereklilik yatırım öncesi pazar analizi ve fizibilite ile belli olur. Otel buna göre projelendirilmelidir. Harcanacak her kuruşun hesabı yapılmalıdır. Örnek oda yapılmadan, bununla ilgili görüşler alınmadan ve bir operatör ile çalışılmadan yapılan yatırımların başarısız olma olasılığı çok yüksektir.
 
Operatör, yani profesyonel işletmeci ile inşaat başlamadan anlaşılmalıdır. Otelin arkası yani back of house yapılanması oldukça önemlidir. Gereken büyüklükte depolar, personel alanları, yangın çıkışları, mutfak yerleşimi, servis asansörleri, kat hizmet odaları vs operatörün ihtiyacına göre planlanmalıdır. Bunun zamanında yapılmaması ileride operasyon maliyetlerinin fazla olması ve verimsiz olması sonucunu doğuracaktır.
 
Otelin dış cephesinin güzelliği, girişin muhteşemliği, odaların konforu vs yanında otelin arka tarafının planlanması çok daha önemlidir. Çöp odası olmayan, personel girişi ayrı olmayan, personel kafeteryası ve soyunma-dinlenme odaları yetersiz pek çok proje ile karşılaşılmakta olup, bu projelerin başarıyı yakalaması imkansızdır.
 
Pek çok yatırımcı iyi bir işletmeci ile anlaşsa bile işletme firmasından ailesinden birinin otel müdürü olmasını talep edebilmektedir. İşi bilmeyen birinin otelcilik yapması mümkün değildir. Bu durum hastanın ameliyattan evvel doktara “ buradan değil de buradan kesin” demekle aynı şeydir.
 
 
 
İyi bir yatırım ve inşaat planlamasından ve inşaatın bitiminden sonra açılış dönemi gelecektir. Açılış öncesi dönem yatırımcılar tarafından para harcanan gereksiz bir süre olarak öngörülmekle birlikte otelcilikte çok hayatidir. Otel açılışından altı ay evvel otel müdürü, teknik müdür atanmalı; en az üç ay kala diğer birim müdürleri görevlendirilip pazarlama faaliyetlerine başlanmalıdır. Aksi bir durum bebeğin prematüre doğmasına sebep olacaktır.
 
Otel bir fabrika değil, bir çocuktur. Her çocuk için nasıl özen gösterilip, bir eğitim planı vs oluşturuluyorsa bir otel için de aynı özen gösterilip gereken planlama aslında ebeveyn olan profesyoneller tarafından yapılmalıdır.
 
İşletme döneminde ise yaşanan ve oteli derinden etkileyen en önemli sorun; milyonlarca yatırım yapan ve parasını kısa sürede alma telaşında olan yatırımcı ile Otel İşletme Firması’nın arada yaşayacağı problemdir. Parasını kısa sürede almaya çalışan yatırımcı bunun verdiği stres ile günlük işlere karışmaya çalışıp problem yaratacaktır. Yatırımcının muhatabı otelin genel işleyişi ile ilgili sadece ve sadece otel müdürü olmalıdır. Kendisi diğer bölüm müdürleri vs ile irtibata geçtiği anda “yatırımcının adamı”, ”işletmecinin adımı” diye personel arasında ikilik oluşacaktır, bu da ölümcüldür.
 
Yatırımcı ile işletmecinin ayrı olduğu başka hangi sektör vardır. Yatırımcısı ayrı olup, üretimi ayrı yapan bir otomobil markası veya beyaz eşya üreticisi tanıyor musunuz ?  Bu sorum fason üretim ile karıştırılmamalıdır. Bu ayırımın olduğu bir ortamda yatırımcı ile işletici firma arasındaki ilişkiler kontrattan itibaren net bir şekilde oluşturulmalıdır. Dolayısıyla, iyi bir bütçe ön plana çıkmaktadır.
 
İşletici firma bütçeyi yapar ve yatırımcıya onaylattırır. Bu aşamadan sonra artık yatırımcı günlük işlerle uğraşmamalı, periyodik olarak bilgileri alıp, periyodik toplantılarla gidişatı takip etmelidir.
 
Kendine has ve benzeri olmayan bir muhasebe planı başka hangi sektörde vardır ? Bu bile otelciliğin ne kadar hassas ve dinamik olduğunun tek başına bir göstergesidir.
 
Özetle her atıl kaynağı olan, prestij yatırımı yapmak isteyen apar topar otelcilik işine girmemelidir. Bu istek saygı ile karşılanır ama bu niyet profesyonel bir markalı otel işletmecisi ile gerçekleştirmelidir. Servet; romantik hayallere, kişisel ve ailesel beklentilere heba edilmemelidir.

Bu Makale 31.08.2013 - 20:41:01 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Erdoğan İPEK 05.10.2013 - 08:17

    Koç Kalitesi,Koç Gibi Yazı Adeta yol haritası niteliğinde bir yazı olmuş. Yazının en çarpıcı cümlesiniServet romantik hayallere, kişisel ve ailesel beklentilere heba edilmemelidir. paylaşmak istedim...Saygılarımla,Erdoğan İPEK

  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 06.09.2013 - 08:16

    Faik Bey,güzel ifade etmişsiniz de temel sorunlar yerinde kalmış. Naçizane katkı yapmak arzusundayım. Bir otel yatırımı başlarken işletmenin nasıl olacağı hakkında tüm temel soruların çözülerek ancak tesisin her bölümünün uyumlu çalışması için yeterli alt yapı gereksiniminin sağlanması gerekir. Siz bunun tesilerinizde sağlandığını düşünüyor musunuz? Ben bir profesyonel olarak henüz bu aşamaya ülkemizdeki hiçbir tesisin gelmediğini biliyorum. Size adlandırıp sayabileceğim yüzlerce madde ve detay yanında ilginç bir göstergem var. Marka olan bir isim var mı? Peki, oteli bırakalım grubunuz içinde iddialı olduğunuz ve yazınızda bolca örnek verdiğiniz otomotif sektöründe bir marka yaratabildik mi? Eğer bu noktaları ıskalarsak sorunu doğru tespit edememiş ve çözüm önerisinde şaşı bakar oluruz. Bir otel bölümlerinin planlaması yapılırken profesyonel hizmet alıyor musunuz? Yani başka bir değişle dış bir göz size daha iyi çözümler öneriyor mu? Yoksa üreticilerden aldığınız hizmet ile yetinip en düşük fiyatla işi kapatıyor musunuz? Veya tesisinizde satın aldığınız bir bulaşık makinesinden çıkan malzemeleri personel kullanarak bezle siliyor musunuz? Bir fırın içinde pişen ürünlerin bir tarafı iyi pişmiş diğer yanı aynı kalitede olmadığı için ilave işlemler uygulamakta mısınız? Ya da davlumbaz atışınız kontrolsüz ve tüm enerjiyi sürekli dışarı atarak işletme masraflarınızı artırıyor musunuz? Yoksa bunların tedbirini projelenirme sırasında aldığınız teknik hizmet ile bertaraf edip iyi bir mühenislik çalışması yaptığınızı düşünüyor musunuz? Belki atıklar konusunda geri dönüşüm tedbiri alarak farklı ekonomik çözümler üretiyor musunuz? Turizm ve otel teknolojisi o kadar büyük adımlarla gelişmekte ki, eğer sektörde ileriye gitmiş ülkelerde kullanılan yatırımcıdanışmanüretici eşkenar üçgenini kuramazsak yerimizde saymaya devam ederiz. bu işlem için yatırımcının ön alması gereklidir. Hayal kurma iyi de sektöre harcanan paralar ve asıl daha önemlisi umutlar harcanarak tüketilmektedir.

  • Burak çubukçuoğlu 02.09.2013 - 12:38

    Sayın Öztunç, Anadolu da bir atasözü vardır, Ekmeği ekmekçiye ver bir ekmek de üstüne ver diye, yazınızn içeriyğiyle çok bağdaşıyor.

  • Şehnaz Çehreli 01.09.2013 - 05:09

    Teşekkürler Sayın Öztunç, bu konulara değinmeniz çok zamanında ve yerinde. Ben de tüm düşüncelerinize katılıyorum ve destekliyorum. Saygılarımla

  • Mustafa Üstünsöz 01.09.2013 - 10:05

    Ne kadar güzel ve doğru ifade etmişsiniz, kaleminize sağlık

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.