Eda Özsoy

Rus pazarında işler kızıştı: Türk tur operatörleri Biblio Globus’a cephe alıyor

Geçtiğimiz eylül ayında Türkiye pazarına girdiğini açıklayan Rus tur operatörü Biblio Globus pazardaki dengeleri alt üst etti. Rusya'dan Türkiye'ye turist gönderen Türk tur operatörleriyle Biblio Globus arasında çetin bir rekabet başladı.
 
Gelen turist operasyonlarını merkezi Antalya'da bulunan Summer Tour’un yaptığı Biblio Globus, dünyanın 30 farklı destinasyonuna yılda 1 milyon 350 bin yolcu taşıyor. Şirketin öne çıkan özelliği ise Rusya’daki satışlarda farklı bir yöntem izlemesi ve diğer tur operatörlerine göre yüzde 30 daha ucuza tatil olanağı sağlaması. Globus, müşterilerine 'Türk tur operatörleri yıllarca size pahalı fiyattan tatil sattılar' sloganıyla yaklaşıyor. Şirket ile Rusya'daki Türk tur operatörleri arasındaki çekişme aslında 2011'de Mısır ve Güney Kıbrıs’ta başlamış. Mısır pazarına giren Biblio Globus'un başta Pegas olmak üzere, ülkedeki pazar dağılımını ve fiyat dengelerini Türk tur operatörleri aleyhine alt üst ettiği konuşuluyor.
 
OTELLER İKİ ARADA BİR DEREDE KALDI


Gelinen noktada Türkiye’ye giren Biblio Globus, ister istemez Türk tur operatörlerinin muhalefeti ile karşılaşıyor. Rus pazarında ipleri elinde bulunduran Pegas, Anex, Tez Tour ve Coral gibi büyük oyuncuların yanı sıra, daha küçük ölçekli tur operatörlerinin de otellere, Biblio Globus ile çalışmama 'telkininde' bulundukları öne sürülüyor. Levent Aydın'ın ayrılışından sonra Rusların kontrolüne geçen Tez Tour’un da bu konuda Türk tur operatörleri ile birlikte hareket ettiği iddialar arasında.
 
AMAÇ ÜZÜM YEMEK DEĞİL, BAĞCIYI DÖVMEK

Rusya pazarındaki Türk tur operatörleri Biblio Globus’a karşı ortak bir tutumlarının söz konusu olmadığını öne sürüyorlar. Türk tur operatörü temsilcileri Globus'un Türkiye pazarına girmesi durumunda pazarın istikrarsızlaştıracağını öne sürüyorlar. Bu yüzden de iddialara göre bütün tur operatörleri birbirlerinden bağımsız olarak Biblia Globus'a karşı harekete geçmiş durumda. Türk tur operatörlerinin Biblio Globus ile ilgili değerlendirmesi ise tam olarak şöyle: "Pazara yeni girenlere sözümüz yok ancak burada amaç, üzüm yemek değil bağcıyı dövmek. Paket fiyatları en az yüzde 30 daha ucuza satıyorlar. Bu durum da pazardaki dengeleri altüst ediyor."

KOLTUK VERMEME TELKİNİ

Biblio Globus cephesinde de sular durgun sayılmaz. İddialara göre Globus, Rusya’nın ilk ve en büyük özel havayolu şirketi Transaero’ya 'Türk şirketlere koltuk vermeme' telkininde bulunuyor. Şirket Türk operatörlerinin muhalefetine rağmen, Antalya ve Alanya’da pek çok otelle şimdiden kontrat yaptı bile. Bakalım Rus pazarındaki yükselen rekabet önümüzdeki günlerde hangi noktaya ulaşacak?
  

Bu Makale 02.01.2013 - 09:53:07 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Sheikh Dubai 10.03.2014 - 09:46

    Degerli arkadaslar UAEvisa yane duabi icin elektronik visa isteyenler bana muraciet etsen ne kadar istersa visamiz var. g.alim701@gmail.com

  • her şey çok güzel olacak 07.12.2013 - 08:39

    Biblio Globus Crystal hotels ile evleni.

  • ALANYALI 31.10.2013 - 09:00

    Rekabet iyidir. Daha önce bu tür iddialı çıkışları deneyen ve piyasaya 3 er 5 er milyon dolarlar verenler oldu, onu bunu istemiyorum diyenler de oldu. Dikkatli olunup PEŞİN ÖDEME cazibelerinede kapılanlar olacaktır. Geçmişte çok hüsran yaşayıp hala alacaklarının peşinde koşanlar mevcut. Türk tur operatörleri son iki üç yıldır uçak fiyatlarına ve hesaplamalarına bir nebze de olsa hatırı sayılır (fazla değil) kar koymaya tam başladılar ki :) biri çıktı geldi ve dengeyi sağlama yolunda önemli bir adım oldu. Çok büyük şirket, çok büyük filosu var , orada başarılı burada başarısız laflarına çok bakmadan değerli OTEL SAHIBI KARDEŞİM... Sen 2014 Sezonuna yaılmadan KIŞTAN PARANI kim verirse al.. Dikkat Hazirandan sonraya sarkacak ÖDEME ALMA demek bu.. Varsa babayiğit versin öedemesini sen çalış keyfine bak. Hazirandan sonra bu köşede görüşelim. Göreceksiniz bu şaşa ve havaya erken dalıp çeklerini alanlar gümbür gümbür bu köşede ağlayacak. Ağlamamak için ödemesini yapacak olanadan EN GEÇ HAZİRAN ORTASI Öedemeli al cebine koy. Yoksa daha önce çek mek dağıtanların yaptığı duruma düşersin. Sen cebine ERKEN GİRCEK PARAYA BAK. Early Booking ödemesi gibi en geç Haziran ortası cebinde olsun para gerisi kolay. Hayırlı olsun rekabet iyidir ama .. Dikkat yine de :))

  • NtTuristicA 26.10.2013 - 09:25

    2014 Yılı için Biblio Globusun büyük otel zincirleri ile beraber işbirliğine gittiği hatta konsorsiyum oluşturduğu hesaba katılırsa, diğer tur operatorlerinini bundan ciddi zarar gorecegi aşikar, rekabetten korkmak ve kaçınmak yerine inovatif stratejiler geliştirip turizme katkı sağlamak rekabeti pozitif yönde değerlenirmek gerekme mi ey dostlar. Inovatif yatırım yaptıgını zanneden bazı meslektaşlarımız çöpe yatırım yaptıklarını da bir kaç seneye görecekler o da ayrı danışmanlarını değiştirmelerini tavsiye ederim, uzak türkü çığırmakla geliştirim olmuyor suya girmeden ıslanmadan yüzme öğrenilmez bilmem nereye geliştirme ofisi açtım bilmem nereye test merkezi, ee sonuç ne elde var sıfır ha bu arada istanbulda ununu elemiş eleğini asmış adamları antalyaya müdür diye getirirsen sadece emekliliklerini yaşarlar, sen bunlarlar oyalanırken atı alan üsküdarı geçer, dinamik olmak lazım yıllara yatırım her zaman günün gerisinde kalmaya mahkumdur, hızlı ve reflektif teknoloji politikaları uygulanırsa türk turizmi uçar gider yoksa elin oğlu booking.com gibi bir site ile aklınızı başınızdan alıverir ve ben bunları yazarken kimbilir nerede ne fikirler ne projeler üretiliyor siz oyalanın biraz daha a dostlar

  • ficotravel 25.06.2013 - 08:29

    WAİT AND SEE BİBLİOGLOBUS HERE İN TURKEY NO PAIN

  • turizmci 19.06.2013 - 02:47

    Biblioglobus yani Transaero nun 94 ucak filosu var. onun 27si jumbo jet Boieng 747.. 500 yakin yolcu tasiyabiliyor ve uzun mesafeli. Pegasin yaklasik 20 tane ucagi var ve hepsi 200 kisilik.. hesaplayin bakalim kim daha guclu ) Biblioglobus 2 sene sonra Pegas Tez tour Odeonu gecer.. bir ucakla 200 kisiye normal fiyattan satar. diger kalan 300 kisiyse benzin parasi oder o kadar

  • marketingci 07.01.2013 - 11:32

    bu işler o kadar kolay mı? arkana transaeroyu al gel 30 ucuza sat. taylandda 4 büyük operatör biblionun çalıştığı otellerde kontratları iptal etti. türkiyede ise kurulan net bir cümleler var. biblio var ise biz yokuz otelciler yapacak seçimlerini tez anex pegas coral mı biblio mu.

  • Maximus 14.12.2012 - 07:35

    Bugune kadar tez tur pegas i istemem dedi, pegaz tez ve anexi istemem dedi, anex coral i istemem dedi. kimse kimseyi istemedi de ne oldu. etme bulma dunyasi. bu isler bir gun keni basina gelince mi akilandiniz. olacagi buydu. hic birsey yapamazsiniz ve adamlar gumbur gumbur yolcu getirecekler. butun otelciler de oda verecek. otelciye on odeme yapip da sezon ceklerini verince otelcilerin 90 si oda verir. vermem etmem diyenler sezon kotu gitmeye baslayinca ellerimde cicekler misali kapisinda bekleyecekler acentenin bize oda ver diye.

  • . 25.11.2012 - 02:28

    Sayın yorum yazan arkadaşlar dilerim ki hepiniz konunun nereye gittiğini biliyorsunuzdur. Bazı arkadaşlarımız serbest piyasadan bahsediyorlar evet çok doğru serbest piyasa bütün ticari öngörülerin serbestçe ve aktif halde faal gösterebilmeye olanak sağlar. Bugüne kadar bölgelerde yer alan Rus Tur Operatörleri Rus vatandaşlarının 100 ve 200 kar oranlarıyla tatil imkanı sağladılar bununda ne anlama geldiğini söylememe gerek yok. Ancak şunu da unutmayalım Artık devir akıllı insanların ve teknolojinin devridir. Ürünler üzerinden 100 ve 200 kar oranlarıyla paralar kazanma devri kapanıyor ve kapandı. Saygı değer yazıyı yazan arkadaşımız ise firmalar konusunda biraz daha detaylı bilgi alarak yazını yazarsan biz okuyucular olarak daha mutlu olacağımızı düşünüyorum. Şunu da unutmamak lazım yıllardır bir birleriyle kıyasıya rekabet içeresinde olan tur operatörleri neden bu kadar tedirginler ? neden şimdi işbirliğindeler ?

  • Akdeniz. 19.11.2012 - 09:32

    Sayin @turizmdebusabah rumuzlu kullanici serbest piyasa sartlarindan bahsediyor ve herkesin istedigi ile calisabilecegini soyluyorsunuz.Unutmayiniz ki Serbest piyasa sartlarina gore Tur operatorlaride istedikleri ile calisma hakkina sahiptirler.Lutfen bu olusumun arkasinda urununuzu satma amacinin degil yillarca acimasiz ucak bileti fiyat ve sartlari ile magdur edilmis tur operatorlerinin keni ucak filolarini kurmaya yonelmis olmalari nedeni ile kan kaybetmeye baslamis ismi lazim degil ucak firmasinin piyasayi belirledigi zarar butcesi kadar bozma cabalarindan baska bir sey olmadigini anlayiniz.Rusyaya pirince giderken Antalyadaki bulgurdan olmayiniz.Saygilarimla.

  • ilgisiz kisi 18.11.2012 - 02:35

    oncelikle Pegas in ucak sirketi NORDWING degil NORDWIND dir sayin oz turizmci)) Ve otelci arkadaslara bikac tavsiye gunes kremlerini hazirlasinlar, biblio globusun yaptigi rezervasyonlar sayesinde tatil icin bol bol vakitleri olacak, yurtdisi turist forumlarini okusunlar, diger ulkelerin turizm istatistiklerini incelesinler. varsa arkadaslari yurtdisinda gorussunler bu operatorun yolcu goturdugu destinasyonlarda ornegin. misir, tayland, hindistan bu ulkelerde biblio globus yanlis stratejik uygulamalari yuzunden buyuk darbeler yedi diger buyuk operatorlerin karsisinda guc kaybetti (atak politika(ucuz paket fiyatiyuksek fiyatli oda vs.kontratlari) yuzunden diger operatorlere gore daha yuksek bir zararla yolcu getiriyor). yine de hayirli olur insallah

  • Öz Turizmci 16.11.2012 - 12:47

    sevgili Melik Yetim Rusya turizm sektöründen ne kadar bihaber olduğun konusunda sana bir hatırlatma ile yardımcı olayım...Türkiye ye ençok Rus turist getiren firma Pegas ın 4 yıl önce uçak şirketi kurduğu ve toplam taşıma kapasitesinin bir milyon beşyüz kişi olduğunu sana hatırlatırım( siz seversiniz en çok turist lafını siz corenoncular:))Pegas ın uçak şirketi NORDWING dir

  • eski moskova 15.11.2012 - 10:47

    bjk83 tamamen katılıyorum ve yapabileceği pax Türkiye cananağına max 4050 bin pax bunuda ilk 12 yılda yapması çok zor...belki 3. yılında başarabilir.

  • bjk83 15.11.2012 - 05:14

    Zaten karlı bir operasyon yapması 2 3 sene içinde bence imkansız.3 5 uçakla bu dev operasyonlarda dönmez.

  • bjk83 14.11.2012 - 08:43

    Biblo Globus Türkiye pazarına çok geç girdi. Zaten kar amaçlı değil. Diğer destinasyonlarına giden sadık yolcularına Türkiye servis edemiyordu. Bir nevi mecbur kaldı Türkiyeye girmeye. Zaten karlı bir operasyon yapması 23 sene içinde bence imkansız.Transaero da coral,tez gibi dev firmaları bırakacak kadar marjinal bir karar alamaz. 20yi aşkın ülkede Coral ve Tez transaero ile uçuyor. 35 uçakla bu dev operasyonlarda dönmez.Gelsin buyursun Biblo. Türk operatörleri gerek servis kaliteleri ve güvenirlikleri ve gerekse onlarca yıl rusyada faaliyet göstermenin avantajını kullanacaktır.Saygılarımla

  • Bir arastirin lutfen 14.11.2012 - 04:11

    Arkadaslar Rusyada ilk 10 buyuk Tur operatoru arasina dahi giremeyen bir firmanin Turkiyede cikardi sese bak Once bunu bir arastirin lutfen Pegas ve Coralin kimse bilegini bu pazarda bukemez Hesabinizi ona gore yapin. Sektordern bir dost dedi dersiniz Sevgiler

  • irada hüseynova GLOBUS ORBİTA TRAVEL 14.11.2012 - 03:18

    yapmayın arkadaşlar herşey yolunda . Fİyatlar düşeceksede bu BİBLİO GLOBUS yüzünden olmayacak. Buna emin olun. Hodri meydan bakalım BİBLİO GLOBUS Yunanıstandaki başarısızlığını Türkiyede sürdüre bilecekmi? Umarım yerel tur operatörümüz önlemini almıştır.

  • bir dost 13.11.2012 - 10:22

    Aferim yegenim Biblio Globus Bitir su kenini begenmis TurkRus operatorlerin isini,buyuk Turk otelcileri ile beraber. Seni seviyoruz ve saygi ile izliyoruz. Sevgiler, Thomas Cook amcan, TUI teyzen.

  • Melik Yetim 13.11.2012 - 09:45

    Rusya pazarı Türkiye için çok önemli bir pazar, bu pazarda rekabetin artması Türkiyenin aleyhine değil lehine olur. Ancak bu arada 12 kişi de elenebilir. Çok geç kalmadan şirket evlilikleri ile pazar tekrar hakimiyet altına alınabilir.Rekabetin olmadığı yerde çok yüksek karlar vardı ancak son iki senedir pegasın ve anexin atağı ile düşen karlar daha da aşağılara inecek. Bu süreçte havayolu şirketi olan Coral ve Anex çok şanslı olacak.

  • turizmdebuaksam 13.11.2012 - 08:51

    Pegas, Anex, Tez Tour ve Coral gibi şirketler Globus adlı şirket ile çalışır isek yaptırım yapacaklarını biz Otelcilere deklere ettiler. Bu yanlış tutumdan bir an önce dönmeleri gerekiyor. Serbest piyasa koşullarında kim kiminle isterse çalışır. Bu tip dayatmalar ile kimse bir yere varamaz, daha aönce dayatanların durumu ortada. Bundan bir daha bir kaç yıl önce Tez Tour, Odeonu istemiyordu. Odeon, Pegas adlı şirketi. Operatör olabilirsiniz fakat ürün bize ait. İsteyen istediği gibi çalışır. Siz önce 2012 den kalan borçlarınızı kapatın derim.

  • Genc Turizmci 13.11.2012 - 06:36

    Eyvah ki ne eyvah denir bu duruma , gerci Turk operetorlerinin bu rekabete karslik verme gucu oldukca yuksek , ornegin Coral Travel gecen yil 5 adet ozel ucak satin alarak bir atilim yapti. Buda hava yolu sirketlerine odenen paranin bir miktar azalmasi anlamina gelirki , bunun uzerinden bile fiyatlarda dususe giderek rekabete karsilik verilebilir , fakat herne olursa olsun , 2013 yazinin sektorde pek sakin gecmeyecegi asikar. Saygilar

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.