Melik Yetim-Sherwood Breezes Resort Mali İşler Direktörü

OAD Reizen neden battı?

Dönüyoruz dolaşıyoruz her zaman söylediğimiz şeylere geliyoruz...
 
Hollanda pazarının turizm devlerinden OAD geçtiğimiz günlerde iflas masasına ve SGR’ye başvurarak faaliyetlerini devam ettiremediğini ve yönetimi iflas masasına devretmek istediğini bildirdi. Peki, yaklaşık 80 yıllık bir şirketi bu duruma getiren sebepler nelerdir, kısaca inceleyelim.

Gelişen konjonktürde acente satısı direkt satısından fazla olan tur operatörlerinin hayatlarını devam ettirme şanslarının gitgide azaldığını ve önümüzdeki 10 sene içerisinde acente kavramının tamamen yok olacağını daha önceki yazılarımda defalarca belirttim. 

Kar marjlarının giderek azaldığı tur operatörlüğünde, buna ek olarak % 8’lerden başlayıp % 15’lere kadar uzanan acente komisyonları tur operatörleri üzerinde her gecen yıl daha da ağır yük oluşturmaya başladı. Hele bir de bu acente ağı kendi bünyenizde ise her bir acentenin overhead costlar da altından kalkılamayacak seviyelere gelir. 

Bundan 10 sene önce kar marjları % 30 iken bahsettiğim acente komisyonları çok fazla etkili olmuyordu veya satışların arttırılması için göze alınabilir seviyelerde idi. Ancak artik günümüzde  artan otel fiyatları, artan uçak fiyatları ve transfer fiyatları ile buna bağlı olarak piyasalardaki kabul edilebilir satış fiyatlarının sabit kalması nedeni ile günümüzde kar marjları % 10 ila % 15’ler seviyesine düşmüştür. Burada bir yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermemek için hemen belirtmek isterim ki, bu marj oranı gross profit marjindir. Yani overhead costlar dahil değildir. EBITDA hiç değildir.

Buna karsın hala otel ve uçak fiyatlarındaki artışların devam etmesi hem önümüzdeki yıllarda sayıların düşmesine hem de artik sistemini direkt satış ağına geçirmemiş olan tur operatörlerinin de ciddi tehlikeler yasamasına sebep olacaktır. 

Bunun son yıllardaki en önemli örneği Thomas Cook’un yasadığı finansal sıkıntı ve OAD’ın iflasıdır.

Son yıllardaki kurulma politikalarına karşın acente ağının getirmiş olduğu ağır genel giderler altında küçülen ciro ve kar marjları OAD’ınn iflasının ardındaki tek sebeptir. Yıllık 700 milyon Euro civarında ciro geliri olan şirketin acente satışlarının % 60 seviyelerinde olması ve bu acentelerin overhead costlarının alınan komisyondan fazla olması nedeni ile faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalmıştır. Buna ister zamanında alınmayan yönetimsel kararlar ister sektörün ve ülke dinamiklerinin getirdiği yasal düzenlemeler deyin, gerçek olan gelişen zamanın ruhuna ayak uyduramamaktır.
 
Tekrar söylemek gerekirse, IT yatırımlarını arttırmayan, buna bağlı olarak direkt satışlarını (yani komisyonsuz satışlar) arttırmayan tur operatörleri önümüzdeki yıllarda ciddi sorunlar yasayacaktır. Bunun sonucu tüm ülkelerdeki turizm sektörleri bu durumdan olumsuz etkilenecektir.

OAD’a bugüne kadar Türkiye turizmine yapmış olduğu katkılar ve iflas ederken dahi sergilemiş olduğu onurlu davranışı için teşekkür etmek ise Türkiye turizm sektörünün borcudur.  Onurlu davranıştan kastim bu iflasın sezon başında değil de sezon sonunda açıklanmış olmasıdır.
 

Bu Makale 31.12.2013 - 10:42:03 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • blg 22.10.2013 - 10:31

    evet oad a teşekkür edelim bize takıp gittiği için

  • Pascha Tours Pforzheim A.Cetin 19.10.2013 - 03:06

    Melik Bey, daha önce Acentalar ile calismayan OnlineTur Operatörleri neden o halde Stationer Acenta arayisinda? Corenon hala Acenta ile calisiyor o halde? Sizin düsünceniz bence hayal.

  • hasan 17.10.2013 - 02:19

    elbette corenon bir Türk firmasıdıröbu gurur vericidir,ama oad ın batışının sebebi corenonun büyümesi ve Tolga beyin dediği gibi internet kanalında çok zayıf kalmasıdır

  • Murra 16.10.2013 - 12:06

    Hürriyet gazetesi bile bedava vermeye başladı, siz katalog diyorsunuz. Koskoca kataloğun yerini 10 saniyede hazırlayacağınız QR kodu aldı. En fazla 5 sene sonra tur operatörlüğü yeniden şekilenir. Adı ne olur bilmem.

  • SemPo 13.10.2013 - 12:34

    Gelisen internet ve teknolojinin faydali oldugu bir kesim var ama sunuda unutmamak lazim insanlar sorumluluklari yukleyecek bir merci ariyor.Internetten booking yapip,booking yapilan tur operatorunun iflasi durumunda tuketici kime gidip derdini anlatacak.Bizlerde internetten alisveris yapiyoruz ama elimiz gozumuzle dokunarak aldigimiz urunlern verdigi tat baska.Klasik Tur Operatorlerinin devam edecegi,katalog satislarinin devam edecegi kesindir.Bosuna kenimizi kandirmayalim.

  • genç turizmci 13.10.2013 - 07:58

    OADın iflasının , direkt satış sistemine bağlamak biraz düz mantık olmuş . Aile içi anlaşmazlıklardan dolayı bu iflasın bilinerek yapıldığı daha güçlü bir tez. Yoksa 80 yıllık OADa gelene kadar daha ne acenteler var sizin bahsetmiş olduğunuz sisteme yenik düşen.

  • Melik Yetim 12.10.2013 - 10:33

    Hollanda pasaportu ile gelen Alman Tur Operatörü yolcularını etik olarak kabul etmemek Türkiyedeki otelciler tarafından uygulanırsa sorun kalmaz değil mi Tolga Bey:))

  • Tolga Comertoglu 12.10.2013 - 04:57

    Ozet baba gittikten sonra oglu ve kizi ise agirlik vermediler sizin patron bana 4 sene oldu ilk i phone appinizi gosterdikten bu yana oad in ise son bir yil oncesine kadar internet uzerinde adam gibi bir faliyeti yoktu.Teknoloji cagini yaklayamamak sonlari oldu.Ama Hollanda pazarininda soyle bir durumu varki yine negativ etken bircok sehri Almanya sinirina yakin oldugu icin bir kisim Hollandali Turkiyeye Almanyadan dev tur operatorleriyle ucma yoluna gidiyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.